sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  CitiZenit vă invită la o nouă proiecție KineDok în aer liber, de data aceasta în curtea Bibliotecii

  de Special Arad | 5 septembrie 2019, 11:27 AM | Cultură | Film

  0

  Odată cu sfârșitul verii, Asociația CitiZenit profită de ultimele zile călduroase și vă invită la o nouă proiecție KineDok în aer liber. Începând cu ora 21:00, pe data de 11 septembrie, în curtea Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol” va fi proiectat ultimul documentar al renumitului cineast slovac Marek Kuboš „The Last SelfPortrait / Ultimul Autoportret” este un film hibrid, subiectiv, despre viață și cursul ei, o încercare de introspecție a regizorului; un autoportret menit să încheie cariera sa în cinematografie.

  Filmul „The Last Self-Portrait / Ultimul Autoportret” va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea la proiecţiile KineDok se face pe bază de bilet. Biletele costă 10 lei și locația aleasă pentru această proiecție este curtea interioară a Bibliotecii Județene ”A. D. Xenopol” (str. Gh. Popa de Teiuș, nr. 2-4). Biletele se pot achiziționa în avans de la Cafeneaua Literară Joy’s (str. Gh. Lazăr, nr. 1) sau în ziua proiecției începând cu ora 19:30 de la locație.

  Sinopsis:
  Regizorul slovac Marek Kuboš nu a mai făcut un film de 13 ani. Primul său film – un exercițiu din perioada facultății – a fost un autoportret. Cercul a fost închis, izvorul creativității pare să fi secat. Tot ce rămâne de făcut în acest ultim autoportret este să faci curat după tine, să-ți treci în revistă propriile reușite și eșecuri și să îți iei rămas-bun de la protagoniștii tăi. Acest metadocumentar introspectiv nu e atât un studiu al unei crize de inspirație, cât e un proces autoterapeutic și o tentativă de a construi un profil exhaustiv al cineastului aflat într-o perioadă
  de certitudini instabile. În rolurile consultanților lui Kuboš apar, practic, toți regizorii de documentar de seamă ai Slovaciei.

  Declarația regizorului: „De multă vreme am început să cred că nu pot exprima ceea ce doresc, ceea ce mă atrage prin intermediul documentarelor. M-am lovit de niște limite atât externe, cât și interne ce m-au paralizat ca documentarist. Așa că am decis să realizez un film din propriul meu punct de vedere: așa cum văd eu lucrurile și ce mi se pare că e de făcut… Îmi place fizica cuantică, unde e normal ca ceva să fie și, în același timp, să nu fie într-un anumit loc. Se află, de fapt, în două locuri simultan. La fel e și cu acest film”.

  KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a cincea ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

  Asociaţia CitiZenit vă invită la proiecțiile KineDok în fiecare lună, într-un cinema ambulant și alternativ, la câte un film documentar care explorează subiecte de actualitate, de la cultura skateboardingului din perioada comunista până la fenomene sociale contemporane. În cadrul programului KineDok, în Arad vor avea loc alte 4 proiecţii de film, după următorul program:
  9 octombrie – Exit
  6 noiembrie – Days of Madness
  13 noiembrie – A Woman Captured
  4 decembrie – Putin’s Witnesses

  _____________________________________________________________________
  ORGANIZATOR LOCAL: Asociaţia CitiZenit
  ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
  ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net | citizenit.ro
  PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
  CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.