miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Citizenit invită arădenii la BIEFF Timișoara: un weekend de film experimental cu scurtmetraje realizate de Radu Jude, kinema ikon și nu numai

  de Special Arad | 10 decembrie 2021, 1:18 PM | Cultură | Film

  0

  „Are we human?”, o mini-retrospectivă a celor mai apreciate scurtmetraje prezentate anul acesta în Competiția Internațională a Festivalului Internațional de Film Experimental București, va deschide prima ediție BIEFF Timișoara. Asociația Citizenit, partenerul festivalului, invită arădenii la un weekend de film experimental, în cadrul căruia vor fi proiectate și filmele experimentale ale grupului arădean kinema ikon.

  Proiecția programată vineri, pe 10 decembrie, de la ora 18:00, va da startul unui întreg maraton de evenimente organizate la Casa Tineretului, cu acces gratuit. Până duminică, pe 12 decembrie, timișorenii sunt invitați să urmărească în premieră în orașul lor o amplă selecție de scurtmetraje premiate de marile festivalului în ultimii doi ani, o colecție de experimente cinematografice realizate de grupul arădean kinema ikon, dar și cele mai recente scurtmetraje semnate de Radu Jude.

  Programul primei ediții locale din istoria festivalului dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va include și două expoziții, pe care iubitorii de film sunt invitați să le viziteze zilnic, între orele 17:00 și 21:00.

  Calendarul evenimentelor este disponibil online, pe https://bieff.ro/timisoara/.

  Inovatoare și surprinzătoare, polemice sau auto-reflexive, filmele prezentate la prima ediție BIEFF Timișoara sparg barierele convenționale ale limbajului cinematografic, invitând spectatorii să descopere o serie de artiști temerari, care apelează la experiment pentru a ilustra versiuni alternative ale realităților contemporane. Încă din prima zi de festival, timișorenii vor avea ocazia să descopere o colecție impresionantă de lucrări de avangardă semnată de grupul kinema ikon, înființat  în urmă cu 50 de ani la Arad, la inițiativa artistului George Sabău. O capsulă a timpului în format audiovizual, proiecția kinema ikon vintage reprezintă o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante scurtmetraje realizate în cadrul laboratorului multi-disciplinar, și va putea fi urmărită vineri, de la ora 20:00, la Casa Tineretului.

  Sâmbătă, pe 11 decembrie, de la ora 18:00, va rula pe marele ecran din Timișoara programul „A brave new world”, o retrospectivă a ediției din 2020 a festivalului. Seara, de la ora 20:00, spectatorii sunt invitați să descopere  cele mai recente scurtmetraje semnate de Radu Jude, unul dintre cei mai importanți cineaști din istoria recentă a filmului românesc, care s-a remarcat, în ultimii ani, în cadrul celor mai importante festivaluri internaționale, devenind un exponent al inovației și experimentului în cinemaul autohton.

  În ultima seară de festival, filme premiate în cadrul celor mai recente două ediții ale festivalului vor cuceri marele ecran din Timișoara. De la ora 18:00, Bab Septa”, filmul care i-a adus cineastei Randa Maroufi Premiul pentru cea mai bună regie în 2020, va rula la Casa Tineretului alături de A Demonstration” (r. Sasha Litvintseva, Beny Wagner), premiat pentru Cel mai bun concept vizual, urmate de At The Entrance Of The Night” (r. Anton Bialas) și New Acid” (r. Basim Magdy), distinse cu Mențiunea Specială a Juriului. Prima ediție BIEFF Timișoara se va încheia, de la ora 20:00, cu proiecția filmelor premiate în acest an: When Night Meets Dawn” (r. Andreea Cristina Borțun), titlul care a cucerit Marele Premiu BIEFF 2021, „Eram somnambul când am văzut toate acele culori” (r. Bogdan Balla), desemnat Cel mai bun film românesc, Inflorescence” (r. Nicolaas Schmidt), premiat pentru Cea mai bună regie, This Day Wont Last” (r. Mouaad el Salem), câștigătorul Premiului pentru cel mai bun concept vizual, și Misty Picture” (r. Christoph Girardet, Matthias Müller), recompensat cu o Mențiune specială.

  Instalații artistice și expoziții video

  La prima ediție BIEFF Timișoara, Casa Tineretului va găzdui și două expoziții dedicate artei experimentale, ambele cu acces gratuit. Zilnic, între orele 17:00 și 21:00, spațiul va deveni gazda unei meta-instalații interactive care combină old media, internetul lucrurilor, realitatea augmentată, printul 3D și sunetul generat de inteligența artificială. kimaera V_03, instalația realizată de kinema ikon, le va arăta spectatorilor haosul privit de la o distanță confortabilă. În același interval orar, de vineri până duminică, cinefilii vor putea vizita expoziția Berlinale Forum Expanded  Spotlight, o colecție de cinci lucrări ce investighează sisteme instituționale și tradiționale de putere și diviziune, curatoriată de Uli Ziemons, directorul prestigioasei secțiuni paralele dedicate cinemaului experimental în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

  Despre BIEFF

  Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

  Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic și stilistic, și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

  ***

  Prima ediție BIEFF Timișoara reprezintă un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

  Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

  Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Films in Fame, Radio România Cultural, Scena9, Observator Cultural, IQads, Smark, Liternet.ro, FILM MENU, Movie News, The Institute, Acoperișul de sticlă, Cinefilia.ro, AaRC.ro, Munteanu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.