duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ciclon periculos deasupra României. Meteorologii anunță ploi în continuare

  de - | 16 iunie 2023, 9:30 AM | Naţional

  0

  Vineri, 16 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş, în zona montană, precum şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, vremea va fi instabilă, închisă şi va deveni răcoroasă, transmite adevărul.ro.

  „Se vor semnala averse pe arii extinse, care pe alocuri, mai ales după-amiaza, vor fi însoţite de descărcări electrice. Aversele vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor atinge 20-30 l/mp şi pe alocuri, în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia şi la munte, vor depăşi 40-50 l/mp. În restul teritoriului, vremea se va menţine caldă, iar manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala, local în Moldova, estul Munteniei şi pe suprafeţe foarte restrânse în restul zonelor. Izolat vor fi condiţii de grindină”, anunță ANM.

  Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 20 şi 30 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 11 şi 19 grade Celsius. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă.

  Începând de sâmbătă, vor crește șansele de ploaie și în estul României, iar temperaturile vor scădea ușor. Totuși, în aceste regiuni, aversele și furtunile nu vor fi atât de extinse, iar cantitățile de precipitații vor fi mai mici.

  Cauza principală a instabilității atmosferice, cu toate fenomenele asociate, va fi deplasarea progresivă spre est a unui nucleu de aer rece, aflat în prezent deasupra Germaniei și Poloniei, și a unui talveg de altitudine, o zonă extinsă cu presiune scăzută în straturile mai înalte ale atmosferei, anunţă meteoradar.ro, potrivit adevărul.ro.

  În a doua parte a săptămânii viitoare, este așteptată pătrunderea unei mase de aer cald dinspre sud-vest, care ar putea aduce temperaturi de până la 30 – 34 de grade în mai multe regiuni ale țării.

  Sursa: Adevărul

  Citește și: Cod portocaliu de fenomene meteorologice periculoase pentru zona Sebiș – Moneasa

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.