„Chiar credeți că un om politic tânăr își permite să nu își țină promisiunea în privința unui proiect public pe care și l-a asumat?” – scurt interviu cu Glad Varga, reprezentant al Asociației „Centrul de Excelență” Arad

  de Alin Olteanu | 26 November 2020, 10:41 AM | Interviuri | Topic special

  4

  -Domnule Glad Varga, v-am solicitat acest scurt interviu pentru a vă adresa câteva întrebări punctuale referitoare la un proiect pe care l-ați desfășurat, cu asociația dumneavoastră, în anul 2018, cel prin care ați adunat două tone de monede, bani pe care urma să îi donați Spitalului Județean Arad. Sunteți acuzat public că n-ați fi respectat proiectul și că acești bani nu au ajuns la destinație. Au ajuns sau nu?

  – Ba chiar au ajuns la destinație, doar că nu au ajuns acolo unde se spunea la început, la o anumită secție. De ce nu au ajuns acolo? Pentru că am considerat, după apariția în ziarul dumneavoastră a unui articol în care solicitați niște răspunsuri punctuale de la o anumită asociație și constatând că nu vi se oferă niciun răspuns de bun simț și punctual, că trebuie să donăm noi niște aparate direct Spitalului Județean. Lucru pe care l-am și făcut, ceea ce probabil că a nemulțumit o anumită persoană. Această persoană probabil că s-a plâns, prieteni de-ai ei au auzit…  iar acum, în plină campanie electorală, pac și acuzațiile. Nu e ciudat că se aruncă tocmai acum pe „piață” niște neadevăruri?

  Și câți bani ați donat?

  – Nu câți am promis. Puțin mai mult. Adică, în loc de aproximativ 71.000 de lei, cât s-au adunat în urma campaniei din 2018, am donat aparatură în valoare de 76.000, însă vă spun că am cheltuit mult mai mult cu implementarea acestui proiect. Dar mulțumirea noastră e mare fiindcă am reușit să cumpărăm aparatură foarte utilă spitalului, oferind și o garanție pentru ea până în anul 2022. Vreau să se înțeleagă bine un lucru: noi nu am cheltuit din banii strânși ceea ce a reprezentat costurile campaniei. În fine, chiar și în acest an, 2020, unul foarte greu pentru toți, asociația a donat echipamente medicale în valoare de 27.000 de lei.

  – Totuși, văzând contractul de donație, de ce a durat aproape un an de la strângerea banilor până ca aceștia să ajungă la destinație?

  – Ei, aici este o temă la care nu prea vreau să răspund punctual fiindcă nu cred că e cazul să dezgropăm morții, chiar dacă unii asta fac. Totuși, vă spun că după ce am finalizat acțiunea de umplere a cutiei cu monede, în 2018, se insista masiv ca banii să ajungă la o anumită asociație. Ei bine, cum spuneam, în acea perioadă au apărut și articolele dumneavoastră, iar noi ne-am gândit că mai bine am face altfel donația, pentru a nu lăsa loc de interpretări.  Iar din momentul în care am luat această decizie, până au fost achiziționate aparatele, duse la Spitalului Județean Arad și puse în funcțiune, a trecut ceva vreme.

  De ce nu ați răspuns punctual la cele două postări pe Facebook în care se sugerează că n-ați fi fost corect?

  – Hai să vă spun ceva. Nu merita să răspund la acuzații nefondate și doar răutăcioase. Făcute clar cu scopul de a-mi reduce capitalul politic pe care îl am. Cum credeți că eu, persoană publică, deputat în Parlamentul României din 2016, îmi permit să ajung să îmi dau foc singur la valiză, cum se spune, și să nu-mi respect cuvântul, în cazul de față fiind vorba despre un proiect public?! Puteți să publicați toate documentele pe care le aveți despre proiect. La început am fost tentat să vă refuz  invitația de a realiza acest interviu, nedorind să fac din țânțar armăsar, însă acum pot să vă mulțumesc. Și vă mulțumesc că m-ați înțeles și ați acceptat să nu publicați facturile și chitanțele care dovedesc cumpărarea aparaturii (într-adevăr, ni le-a pus la dispoziție – nota red.) pentru spital, fiindcă e vorba despre parteneri, firme, prețuri care nu sunt publice fiindcă sunt negociate. Însă, am o propunere să i-o fac domnului care mă critică și sugerează că aș fi făcut nu știu ce, că nu mi-am respectat promisiunile. Îl invit să fie managerul unei campanii noi,  „Cutia cu monede 2020”, finanțată de Centrul De Excelență și să vadă exact din interior ce costuri și ce muncă implică. Îi voi lăsa și posibilitatea să aleagă unde trebuie donați banii. Sper să accepte și nu să prefere să rămână doar un simplu cetățean care critică de pe margine.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Raspuns la intrebarea din titlu: da, poate!

   1. Așa cum se vede chiar din postarea organizatorului, a spitalului și din articolele din presă, această campanie a fost promovată de Glad Varga ca fiind în beneficiul “copiilor bolnavi” și anume a Secției de Boli Infecțioase Copii, unde se derula un amplu proiect de renovare. Cu toate acestea, niciun echipament nu a ajuns la Secția de Boli Infecțioase Copii. În contractul de donație dintre ONG-ul parlamentarului Glad Varga și Spital se menționează ca destinația aparaturii donate o reprezintă sectile de ATI copii/adulți. Problema este că Spitalul Județean Arad NU are secție de ATI destinată copiilor;
   2. Contractul de donație e înregistrat cu nr. 3605 la data de 31 ianuarie 2019. Campania de donare s-a încheiat la 3 ianuarie 2018, iar Secția de Boli Infecțioase Copii s-a inaugurat în februarie 2018;
   3. La data semnării contractului, Spitalul Județean era reprezentat de doamna manager Carmen Lucuța (așa cum se vede și în contract), care în mod normal ar fi trebuit să aibă cunoștință de acest contract și să îl semneze. Nu e responsabilitatea mea să fac analize grafologice, sunt convins însă că personalul spitalului poate cu ușurință să recunoască #semnăturile persoanelor cu funcții de răspundere, în cazul de față singura semnătură cu care Spitalul Județean este reprezentat în contractul de donație;
   4. Contractul de donație nu este vizat de Departamentul Juridic, respectiv Financiar al Spitalului, lucru neobișnuit pentru o entitate publică;
   5. Procesul verbal de predare-primire nu are #dată, element esențial într-un astfel de document;
   6. În procesul verbal nu e nominalizat niciun reprezentant din conducerea Spitalului. De menționat că din luna mai 2020 s-a schimbat conducerea instituției, fiind numit un manager interimar în persoana doamnei Ec. Florina Ionescu;
   7. La Arad avem parte de o situație pe care o găsesc anormală: un parlamentar, adică un demnitar al StatuluI Român, deține un ziar online, precum și mai multe ONG-uri ce organizează evenimente plătite din bani publici și care derulează campanii de strângere de fonduri.
   P.S. „Această sumă va fi folosită pentru suplimentarea sumelor necesarea reabilitării compartimentului de boli infecțioase copii a Spitalului Clinic de Urgență Arad” – Glad Varga, 20 noiembrie 2017

   P.S. Nu stiu daca din cauza de GDPR sau din alte motive, dar au fost sterse semnaturile din documentele atasate la articol. Povestea cu suplimentarea donatiei de la 71.000 (cat s-a strans de la aradeni) la 76.000 e oarecum hilara atat timp cat aparatura care face obiectul ctr de donatie poate fi achizitionata cu jumatate din suma estimata in contract.

   +4 voturi
   +1
   -1
    • Nu stiu cum e cu merele, dar miile de parinti din orasul acesta numara sectiile noi pentru nou nascuti facute in spital. In cazul de fata nu prea avem ce numara decat pe hartie. Iar explicatia cu preturile care nu sunt publice pentru ca sunt negociate e hilara, atat timp cat acea aparatura costa de doua ori mai putin decat suma mentionata in contractul ala pe care abia s-a uscat cerneala. ;)

     +2 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.