joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cerşetorii „români” din Suedia, vedete în New York Times

  de - | 9 septembrie 2015, 8:33 AM | Internaţional

  0

  Cerşetorii români de etnie romă fac din nou titluri în presa de peste Ocean. Cotidianul american New York Times a publicat, atât în ediţia online, cât şi în cea printată, un articol despre problemele cauzate de cerşetorii români în Suedia. Pentru că politicienii nu reacţionează pe cât de ferm ar vrea unii, cerşetorii devin victime ale agresiunilor fizice, mergând până la atacuri cu acid.

  Ţara scandinavă este asaltată de grupuri de romi veniţi din România, care îşi organizează tabere în păduri, unde locuiesc în condiţii mizere, iar timpul şi-l petrec cerşind în locuri aglomerate din oraşe. În lispa unei reacţii ferme a autorităţilor, suedezii încep să ia ei măsuri, semn că se consideră sub asediu. Partidul de extremă dreapta câştigă procente mari în alegeri, iar cazurile de cerşetori atacaţi cu acid sau tabere atacate noaptea au căpătat proporţii îngrijorătoare.

  Jurnaliştii de la New York Times au stat de vorbă cu Gheorghe Râncu, imigrant fără adăpost din România, care a fost victima unui atac din partea unui necunoscut. Într-o dimineaţă, după o noapte de cerşit prin baruri şi cluburi, Râncu dormea pe o bancă într-un parc central din Stockholm, capitala Suediei. Un individ a trecut pe lângă el şi i-a vărsat peste faţă o soluţie acidă, care i-a provocat dureri intense. Gheorghe Râncu (27 de ani) a primit îngrijiri la spital şi nu a avut mult de suferit, însă acidul i-a lăsat urme nu numai pe faţă, ci şi psihice: „De fiecare dată când vin aici, în parc, încep să tremur de frică”, le-a povestit el reporterilor NYT.

  Povestea lui Râncu nu este singulară. Atacuri de genul celui pe care l-a suferit el s-au înmulţit. Victime le cad atât cerşetorii izolaţi, în diverse puncte din oraşe, cât şi taberele pe care şi le organizează în pădure, la marginea aglomerărilor urbane.

  Doi imigranţi aflaţi într-o tabără din Gothenburg, în vestul Suediei, au fost răniţi într-o noapte, după ce un individ necunoscut i-a atacat cu o macetă. Înainte de a fugi, atacatorul a aruncat o substanţă inflamabilă peste un cort şi i-a dat foc. 11 persoane se aflau în tabără în acel moment. Presa locală a relatat cazul altor doi imigranţi, asupra cărora s-au tras focuri de armă în timp ce dormeau într-o maşină. Un alt cerşetor a fost lovit intenţionat cu motocicleta.

  În ultimele 18 luni, în Suedia au fost înregistrate 77 de atacuri asupa imigranţilor, însă organizaţiile locale, care monitorizează acest fenomen, afirmă că numărul incidentelor este mult mai mare, dar acestea nu sunt raportate. Multe dintre ele au motivaţii rasiale, mai afirmă autorii articolelelor apărute, şi sunt îndreptate împotriva cerşetorilor români de etnie romă.

  Citește continuearea pe actualitatea-romaneasca.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.