luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  News AlertCentrul de Transfuzie imploră arădenii să doneze sânge! Stocul este pe avarie

  de Raluca Medeleanu | 16 iulie 2020, 11:54 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  „Alertă!!! Numărul donatorilor este foarte mic , nu avem sânge!!! Rugăm arădenii să se mobilizeze pentru semenii lor!”, este mesajul pe care l-a transmis Centrul de Transfuzie Sanguină din Arad. Personalul medical anunță că este nevoie de toate grupele de sânge, dar în mod deosebit de zero negativ și AB pozitiv.

  Încă de la începutul pandemiei, stocul de sânge de la Centrul de Transfuzie a început să aibă de suferit, mulți arădeni renunțând să mai doneze, cu toate că procedura se desfășoară, în continuare, în totală siguranță, fiind luate toate măsurile de protecție. Zilele acestea însă situația a ajuns cu adevărat îngrijorătoare, personalul medical al Centrului văzându-se nevoit să posteze nenumărate mesaje pe pagina oficială de Facebook prin care efectiv imploră arădenii să facă un gest de omenie, prin care pot salva mai multe vieți.

  Subliniem încă o dată că nici pentru donator, nici pentru cel care primește sânge nu există niciun risc. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință, iar pentru primitor riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.

  CINE POATE DONA SÂNGE

  Donatorul de sânge poate fi oricine se supune următoarelor cerințe:
  – vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
  – greutate peste 50 Kg;
  – puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
  – tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
  – să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
  – femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
  – să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
  – să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

  Pentru mai multe informații, adresați-vă personalului Centrului de Transfuzie Arad. Adresa Centrului este strada Andrenyi Karoly 2-4, municipiul Arad, iar numărul de telefon este 0357 809 112.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.