sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 17Cel puțin 132 de oameni au murit și 349 sunt răniți! Atentatorii au încercat să intre pe Stade de France! Un terorist s-a aruncat în aer în McDonald’s

  de Special Arad | 15 noiembrie 2015, 9:01 PM | Internaţional | Topic special

  0

  UPDATE 17

  Atentatele din Paris, de vineri seară, au fost comise de trei echipe de terorişti foarte bine coordonate. Atacatorii sunt foarte tineri, unii chiar adolescenţi, potrivit Institutului Medico-Legal din capitala Franţei. Unul dintre ei a fost identificat drept Ismail Omar Mostefai, francez de origine algeriană, din suburbiile Parisului. Asupra atacatorilor au mai fost găsite un paşaport sirian şi unul egiptean.

  Bilanţul victimelor atentatelor a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică. Bilanţul morţilor nu îi include pe cei şapte sau opt terorişti decedaţi în atentatele comise la Paris în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

  UPDATE 16: Apar informaţii noi în ancheta atacurilor de la Paris în care 129 de oameni au murit. Cel puţin unul dintre atentatorii de la Stade de France ar fi încercat să intre în arenă la meciul amical dintre Franţa şi Germania, partidă la care asista şi preşedintele Francois Hollande. Un agent de securitate, citat de Wall Street Journal, susţine că a văzut că bărbatul purta o centură cu explozibil şi a reuşit să-l împiedice să treacă de filtrul de securitate.

  Poliția franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenții bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încât oamenii să ajungă să se calce în picioare. După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenții de securitate și și-a detonat vesta explozivă într-un dintre tunelurile de la intrarea în stadion.

  Trei minute mai târziu, un alt terorist și-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald’s aflat lângă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri și-a pierdut viața o persoană.

  Până acum, anchetatorii au reuşit să afle date doar despre doi din cei șapte atacatori. Unul este un cetăţean francez cu opt condamnări la activ, iar altul un cetăţean sirian. Autorităţile au găsit asupra lui paşaport, iar aseară, poliţia elenă a confirmat că bărbatul a fost înregistrat în Grecia în octombrie, ca solicitant de azil.Între timp, poliţia franceză a reţinut două persoane, dar ancheta se ramifică şi în Belgia, unde s-au făcut mai multe arestări. Autorităţile de la Bruxelles au ridicat la maximum nivelul de alertă teroristă.

  Cadavrele teroriștilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toți pe baza analizelor ADN sau a amprentelor. Anchetatorii vor să afle dacă teroriștii se aflau deja în evidențele poliției ca fiind potențiali suspecți de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o așa-numită fișă S.

  Un posibil complice al atentatorilor de la Paris, un bărbat de 51 de ani din Muntenegru, a fost arestat săptămâna trecută în landul german Bavaria. La bordul maşinii sale au fost găsite arme automate, pistoale, muniţie, două grenade şi explozibili. De asemenea, destinaţia setată în sistemul de navigaţie al autoturismului era Paris. Premierul Bavariei confirmă că poate exista o legătură între acest caz şi masascrul de la Paris.


   

   

  Titlu principal: Franța sub asediu! Peste 128 de oameni, dintre care doi români, au murit și sute sunt răniți! Teroriștii au atacat în șapte locații. Președintele francez acuză Statul Islamic! Imagini și filme care pot afecta emoțional

  BREAKING NEWS. (ora 0,01) Cel puțin 40 de persoane ar fi decedat în mai multe atacuri armate care au avut loc în arondismentul X al Parisului, potrivit Prefecturii Poliției. Trei explozii ar fi avut loc în apropiere de Stade de France, unde s-a desfășurat meciul amical Franța-Germania. Președintele Francois Hollande, prezent la meci, a fost evacuat. Iar într-o sală de spectacole din arondismentul XI, Bataclan, are loc o luare de ostatici. Cel puțin 60 de persoane sunt ținute captive.

  Martorii oculari au declarat că au auzit tiruri de Kalașnikov într-un bar. Poliția și salvarea au ajuns la fața locului. Schimbul de focuri a avut loc în centru, iar exploziile au avut loc în cartierul Saint-Denis, pe bulevardul Voltaire, la câteva momente după aceea.

  Un ziarist de la Liberation spune că este un adevărat „coșmar”. Cel puțin două persoane ar fi deschis focul în barul Carillon, după care ar fi reușit să fugă. Imediat după aceea, s-au auzit focuri de armă pe o stradă din apropiere, iar martori oculari spun că au văzut cinci-șase persoane cu cagule pe față.

  Tot în cursul zilei de vineri, la hotelul unde era cazată echipa Germaniei a fost o alertă cu bombă.

  Filme-mărturii de la noaptea terorii din Paris. Teroriștii strigau „Allah Akbar!” și au ucis cu sânge rece oameni nevinovați (LIVE VIDEO)

  harta paris

  UPDATE 1: Precizări de la Ministerul român de Externe:

  „În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franţei la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.

  Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autoritățile locale în acest caz”.

  UPDATE 2

  Surse din Poliție, citate de BMF TV, anunță 60 de morți și sute de ostatici în sala de spectacole Bataclan. Acolo s-ar afla indivizi care au explozibili asupra lor. Focuri de armă au continuat să răsune, iar forțele speciale sunt prezente la fața locului.

  paris 4 paris 5

  UPDATE 3

  Președintele Hollande a declanșat planul roșu de alertă Alpha, ceea ce înseamnă atacuri teroriste multiple.

  Un alt atac armat ar fi în curs la Paris, de această dată la Halles, în centrul capitalei franceze, potrivit Europe 1. Guvernul se reunește în ședință de urgență la miezul nopții (ora locală).

  „Tot ce pot să vă spun este că e mai grav decât Charlie Hebdo”, a declarat pentru AFP un membru al forțelor de ordine, prezent la Bataclan.

  UPDATE 4 (ora o,55): Președintele Francois Hollande a anunțat că va fi declanșată starea de urgență și că Franța își închide frontierele. Vor fi instituite restricții de circulație și se va proceda la percheziții corporale ori de câte ori va fi nevoie.

  UPDATE 5:

  UPDATE 6 (ora 1,23):  Ce se ştie până acum:

  A avut loc un schimb de focuri în cartierul Republicii în jurul orei locale 21.30. Unul sau mai mulţi indivizi ar fi deschis focul asupra unor persoane care stăteau la terasă. Pe bulevardul Voltaire, la nr. 153, o persoană se aruncă în aer.

  – Strada Charonne, un alt atac armat – 18 morți.

  – Strada Bichat, tiruri soldate cu 11 morți.

  – Strada Fontaine au Roi (arondismentul 11), încă un atac armat. Nu se știe bilanțul.

  – La sala de concerte Bataclan o serie de tiruri omoară 15 oameni, potrivit unui prim bilanț.

  – La complexul Halles se aud noi tiruri de arme.

  – La sala de concerte Bataclan o serie de tiruri omoară 15 oameni, potrivit unui prim bilanț. Bataclan, unde a avut loc luarea de ostatici, este una dintre cele mai cunoscute săli de spectacol din Paris și are o capacitate de 1.500 de locuri. Vineri seară, la Bataclan avea loc un concert rock al formației americane Eagles Of Death Metal.

  Multiples-attaques-a-Paris-au-moins-39-morts_article_landscape_pm_v8

  UPDATE 7 (01.36) La Bataclan se aud din nou focuri de armă intense. Există informații că forțele speciale au declanșat asaltul.

  UPDATE 8 (01.39) Cifrele… 100 de ostatici, 60 de morţi, 100 de răniţi grav – acesta este bilanţul provizoriu al atentatelor din Paris, potrivit jurnalistei Cristina Hermeziu, stabilită în Franţa. „Se confirmă ipoteza că la Stade de France explozia a fost provocată, în premieră pentru Franţa, de un atacator sinucigaş“, a precizat Hermeziu pentru DIgi24.

  UPDATE 9 (ora 4,34)Atacurile de vineri seara de la Paris au fost comise în șapte puncte diferite, au declarat surse apropiate anchetei. La Stade de France, în nordul capitalei, a fost cel puțin un kamikaze, la sala Bataclan – monument istoric – a avut loc o luare de ostatici, iar indivizi înarmați au deschis focul pe alte cinci străzi din cartierele din centrul Parisului, foarte aglomerate vineri seara, toate din apropierea Pieței Republicii, o zonă apropiată de redacția cotidianuluiCharlie Hebdo” atacată în ianuarie.

  Apar și mărturii cutremurătoare din noaptea masacrului. Supravieţuitorii atacurilor vorbesc de rafale de mitralieră, schimburi de focuri cu trupele speciale şi execuţii sumare. Un jurnalist de la postul Europe 1 a declarat că mai mulţi indivizi înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov au pătruns în sala de concerte Bataclan şi au început să îi împuşte pe spectatori.

  Un alt martor ocular al atacului de la restaurantul le Petit Camboge a povestit:  „Văd acum mulţi poliţişti, forţe de ordine şi armament greu, camioane de pompieri şi ale protecţiei civile. Am auzit că poliţia a vorbit de morţi. Am văzut oameni pe caldarâm. Forţele de ordine au făcut un perimetru de securitate şi le-au cerut oamenilor să stea în case. Este evident că nu au reuşit să-l prindă pe atacator după focurile de armă. Totul s-a produs foarte repede. Cred că au fost cam 20 de focuri de armă automată”.

  UPDATE 10 (ora 6,55)

  Procurorul care se ocupă de anchetă a avertizat că atacatorii pot avea complici încă în libertate.

  Au fost cel puțin șapte atacatori, dintre care patru în sala de spectacole Bataclan și cel puțin trei în apropiere de Stade de France.

  Patru persoane au murit la Stade de France, dintre care cel puțin trei sunt teroriști, a anunțat oficialul. De asemenea, alți patru suspecți au murit la Bataclan. Trei dintre ei s-au aruncat în aer.

  Bilanțul oficial provizoriu anunțat de autoritățile franceze este de 120 de morți, în timp ce alte surse, printre care CNN, indică peste 150 de morți.

  UPDATE 11

  Rețeaua de socializare Facebook a activat instrumentul care permite utilizatorilor să-și anunțe prietenii că sunt în siguranță.

  facebok paris

  Citește și #jesuisparis #PrayforParis. Mesajele revoltate și imaginile de solidaritate cu Franța au împânzit rețelele sociale, după masacrul de vineri

  UPDATE 12

  Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presă în care informează că până la această oră printre victimele atacurilor de la Paris nu se află cetățeni români.

  În urma atacurilor care au avut loc la 13 noiembrie 2015 în capitala Franţei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul acestei nopţi, celula de criză a MAE.

  Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens.

  Misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale şi monitorizează desfăşurarea evenimentelor. Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistenţă medicală din Franţa şi spitalele pariziene care au primit răniți, pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. De asemenea, misiunea menţine legătura cu Celula de Criză a MAE francez şi Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în aşteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite în atacuri.

  Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistenţă consulară”, se arată în comunicatul MAE.

  UPDATE 13:

  Președintele Franței a acuzat Statul Islamic pentru atacurile de aseară din Paris: „Este un atac de război. Franța va fi nemiloasă”. De asemenea, Francois Hollande a decretat trei zile de doliu național. „Franta a fost atacată laș, violent. Franța va fi nemiloasă, va acționa prin toate mijloacele, atât pe teritoriul Franței cât și în străinătate, împreună cu aliații noștri care sunt și ei vizați de terorism. În această perioadă dureroasă fac apel la unitate, la solidaritate, la sânge rece. Mă adresez Parlamentului reunit luni la Versailles ca să trecem peste această încercare. Franța e puternică, nimic n-o poate distruge, Franța e puternică, e vie și va triumfa împotriva barbariei, istoria ne aduce aminte de forța pe care o putem mobiliza”, a declarat Francois Hollande.

  UPDATE 14 (sâmbătă, 12,15): Bilanțul victimelor atentatelor din Paris a fost revizuit. În acest moment sunt 128 de morți și 250 de răniți.

  UPDATE 15 (ora 2,00):

  MAE a anunțat decesul a doi cetățeni români în atacurile de ieri de la Paris.

  Anunțul Ministerului Afacerilor Externe al României:

  „Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capital Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară.

  Aşa cum MAE a informat anterior, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.

  Totodată, MAE reiterează că cetăţeanul român Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atacurile de la Paris. Acesta a confirmat direct unui reprezentant MAE că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice.

  Până la această oră, la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris. MAE menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente”.

  UPDATE 16:

   

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.