joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cea mai pertinentă analiză a cazului Turcescu (Vice.com/ro)

    de Special Arad | 24 septembrie 2014, 10:59 AM | Naţional

    0

    Vice România a demarat o amplă analiză jurnalistică a cazului Robert Turcescu, „Marele spion din presa românească”, începând cu spovedania bizară de pe blogul lui, verificând autenticitatea actelor, aducând ipoteze clare despre cum ar fi putut fi jurnalistul agent MApN, concomitent cu meseria de jurnalist, și până la motivele posibile pentru care a făcut această mișcare ciudată de autovictimizare…

    Turcescu. Robert Turcescu. Marele spion din presa românească: a dat cu subsemnatul la servicii sau face reclamă unei emisiuni noi? A fost locotenent-colonel pe bune sau a fost lucrat de alţii? Ce informaţii am strâns până acum, ce are sens şi care sunt scenarii de pe net, citeşti în acest articol. Însă indiferent care-i adevărul, marea mărturisire a lui Turcescu este încă o lovitură gravă la adresa presei şi aşa suferindă la capitolul credibilitate.

    POVESTEA SPOVEDANIEI LUI TURCESCU, PE SCURT

    Saga spionului a început duminică, după o postare apărută pe turcescu.ro. Moderatorul de la B1 a publicat (după cum chiar el susţinea pe TV) o „mărturisire”, un text dubios, aproape lacrimogen, plin de ortodoxism şi remuşcări. Spune că a fost locotenent-colonel sub acoperire, refuză să fie Iudă şi cere ca lumea să se roage pentru iertarea şi izbăvirea lui.

    În emisiunea Sorinei Matei, la B1, Turcescu a continuat cu acelaşi discurs demn de Dan Puric, cu pus la dispoziţia judecătorilor, cu bucuria de a-şi fi luat un bolovan de pe suflet. Precizează că nu l-a şantajat nimeni şi mai spune un lucru interesant despre documentele prezentate, asupra căruia revenim mai jos: „Eu am primit aceste hârtii în mână.

    CE SE ŞTIE CONCRET PÂNĂ ACUM

    În postarea de pe blog, Turcescu a ataşat şi o serie de imagini scanate ale unor presupuse documente: livretul militar faţă-verso (cu un crop alb-negru dintr-o poză de reclamă la emisiune) şi chitanţe (pe care însă nu se regăseşte vreun nume de instituţie, nume al beneficiarului sau vreo semnătură) care ar fi atestat că ar fi încasat bani, nişte mizilicuri de 2 400 de lei (vreo cinci sute de euro), bani de seminţe pentru cât încasa Turcescu în calitate de moderator TV.

    De altfel, e cunoscut faptul că firma lui Turcescu încasa, pe vremea când realiza 100% la Realitatea TV, în jur de un milion de euro anual (a nu se confunda cifra de afaceri cu profitul şi, deci, cu leafa lui Turcescu, mult-mult mai mică.) De altfel, zilele acestea, circula o informaţie potrivit căreia B1 l-ar fi plătit cu 4 500 de euro lunar.

    Din documentele publicate de moderator, reiese că ar fi fost locotenent-colonel la Unitatea Militară 02515 B, o unitate specializată pe logistică de la aceeaşi adresă cu cea a Ministerului Apărării Naţionale. Mai exact, un soi de resurse umane (Direcţia Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major). Specilitatea (arma) lui Turcescu, potrivit copiei de livret militar, este 213, adică intendenţă. Asta se ocupă cu chestiunile organizatorice, adică exact cu număratul şi mobilizarea soldaţilor.

    În cadrul Ministerul Apărării Naţionale, există exact două servicii în care Turcescu ar fi putut activa: Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate (DCS) şi Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA). Adică două agenţii care se ocupă cu spionarea propriilor angajaţi, respectiv cu PR-ul, propovăduirea imaginii pozitive a Armatei sau, în cel mai realist scenariu, în cazul DGIA, cu plasarea unor agenţi care să strângă informaţii de la demnitari străini, desigur, legate de obiectul lor de activitate.

    În presă, s-a dezbătut foarte mult CNP-ul lui Turcescu, care nu ar fi real. Turcescu este născut la Piteşti, iar CNP-ul este de Bucureşti, o informaţie care trădează invaliditatea actului, deşi CNP-ul este valid, dar aparţinând altei persoane. În plus, fotografia este un crop dintr-un portret cu caracter de promovare, prima poză pe care ţi-o afişează Google la căutarea numelui „Turcescu”, peste care e aplicată o ştampilă. În plus, vorbim despre copii alb-negru, când era mult mai uşor ca documentele să fie fotografiate cu mobilul.

    1-Turcescu-Livret-Bun-1-um-02515

    DA, DAR SPIONII AU MAI MULTE ACTE…

    Reacţia logică a oricărui om care a văzut măcar un film cu spioni este să spună că orice agent acoperit are mai multe documente de identitate. Totuşi, un agent acoperit în MApN nu are nevoie de mai multe documente. După ce am discutat cu cadre militare, am aflat că munca unui agent acoperit DCS în MApN nu are nicio legătură cu cea tipică celei din SRI, ci este mai degrabă similară muncii de informator al Securităţii.

    Îşi desfăşoară liniştit jobul pentru care e plătit în timp ce, în paralel, desfăşoară munca de strângere de informaţii. În plus, un agent DGIA vizează colectarea de informaţii referitoare la factorii de risc ce pot afecta securitatea naţională în domeniul militar. Mai pe româneşte, un agent DGIA nu e un securist, nu e interesat de cine-l înjură pe Ponta, ci de securitatea bazelor militare româneşti sau ale ţărilor partenere.

    TURCESCU NU PREA AVEA CUM SĂ FIE AGENT MAPN

    Potrivit legislaţiei actuale, Turcescu nu putea fi agent acoperit al MApN din cel puţin două motive: în primul rând, Turcescu nu a făcut armata, iar fără stagiu militar satisfăcut, nu ai cum să primeşti grad. Asta înseamnă, pe scurt, că gradul militar a fost primit ilegal. Or, precum ştim, Turcescu a fost înaintat în grad, de la nimic la locotenent-colonel, de către Gabriel Oprea, ministru pesedist în 2010, pe 14 aprilie. De altfel, la vremea respectivă, a fost un scandal amplu legat de modul în care diverse personalităţi, inclusiv primarul Sectorului 2, (generalul) Nicolae Onţanu, au primit grade la grămadă, fără nicio bază logică sau legală.

    A existat, ce-i drept, o perioadă, în 2006, în care au fost făcute o serie de angajări ale unor cadre care n-au făcut armata, pe baza unor derogări, însă activarea ca agent acoperit – dacă ar fi fost cu adevărat angajat în acea perioadă, ceea ce e puţin probabil – nu se justifică şi, cel mai probabil, nici n-ar fi avut timp să activeze, în condiţiile în care Turcescu deja realiza o emisiune la Europa FM, la prânz, şi talk-show-ul 100% la Realitatea TV, în prime-time.

    Al doilea motiv care confirmă că angajarea lui nu e justificată este acela că Turcescu şi-a desfăşurat liniştit, în ultimii ani, ba activitatea de moderator TV, ba activitatea de director al ziarului Cotidianul, ba pe cea de director al postului de radio Realitatea FM. Or, ca să fi fost agent DCS sau DGIA, ar fi trebuit să fie prezent în fiecare zi în unitatea militară sau să se plimbe foarte mult prin delegaţii alături de şeful statului sau alături de prim-ministru. Mult mai uşor poţi să îl suspectezi că ar fi agent DGIA pe un jurnalist acreditat la Cotroceni, care s-a plimbat cu Băsescu prin lume, decât pe Turcescu.

    AM ÎNTREBAT DACĂ PUTEA FI AGENT SRI CU LEGITIMAŢIE MAPN

    Se pune, aşadar, întrebarea dacă a fost agent SRI şi care e legătura cu livretul militar. SRI însă e o instituţie independentă, care nu răspunde în faţa niciunui minister şi care primeşte bani direct de la statul român. Un agent acoperit SRI nu primeşte livret militar nici măcar în momentul trecerii în rezervă, iar pentru leafa primită nu primeşte chitanţă. Şi totuşi, dacă ar fi fost agent SRI, ar fi putut, odată cu trecerea în rezervă, să primească livret? Răspunsul este nu. SRI şi MApN sunt două instituţii complet diferite, iar activarea în una nu implică primirea unui act din partea celei de-a doua.

    1-Turcescu-Livret-Bun-2

    SCENARII VEHICULATE

    Cele mai vehiculate scenarii implică trei aspecte ale activităţii lui Turcescu. În primul rând, mirobolanta dezvăluire ar fi putut fi doar o reclamă la propria emisiune TV, un PR stunt care să atragă audienţe cât mai mari. Deşi audienţele B1 s-au dublat în seara emisiunii, contractul cu televiziunea a fost încetat, anunţ făcut chiar pe site-ul B1.

    Un al doilea scenariu ar fi acela că Turcescu ar fi fost „lucrat” de servicii, cu atât mai mult cu cât este campanie electorală. Scenariul ar avea sens, dacă ne gândim la oferirea gradului de locotenent-colonel, acum patru ani, de către un ministru PSD, cu atât mai mult cu cât Turcescu a fost principala trompetă electorală a lui Traian Băsescu. Tăierea unuia dintre cele mai importante capete ale „luptei anti-Ponta” nu este însă şi cel mai fericit scenariu, cu atât mai mult cu cât audienţele emisiunii sale comparativ cu cele ale Antena 3 sunt comparabile cu leafa de la MApN versus încasările firmei sale pe vremea când lua bani de la Sorin Ovidiu Vîntu. Un efort prea mare pentru nişte rezultate irelevante.

    Un al treilea scenariu vehiculat este cel de şantaj sau ameninţare, pe care Turcescu l-a negat în emisiune, dar care se contrazice flagrant cu cealaltă declaraţie, că ar fi primit „în mână” actele pe care le-a făcut publice. Totuşi, cine a studiat cât de cât comunicare ştie că sub unele negaţii se pot ascunde şi confirmări. De altfel, printre articolele publicate în ultimele zile, se speculează că retragerea forţată a lui Turcescu din presă – pentru că, în esenţă, asta e marea mărturisire – ar putea fi definită cam aşa: niciun om întreg la minte nu se dă în gât singur doar ca să-şi piardă prestigiul, numele, faima, banii, însă ar putea s-o facă dacă ar avea ceva mult mai important de pierdut.

    Totuşi, e greu de crezut că cineva a ameninţat-o cu moartea pe Oana Sîrbu. Ştiu, e o glumă deplasată, dar puteţi să-i înlocuiţi numele cu oricine altcineva contează foarte mult pentru Turcescu. Oricum am da-o, ar fi singura explicaţie cu oarecare logică.

    Un al patrulea scenariu este sacrificiul pe care Turcescu l-ar fi făcut de dragul lui Băsescu, cel care, cu vreo săptămână înainte, declara că unul dintre candidaţii la preşedinţie ar fi agent acoperit. Spovedania moderatorului TV ar fi fost un soi de experiment, iar declaraţiile sale de la B1 legate de judecată, cu punerea sa la dispoziţia justiţiei, ar putea fi o ameninţare la adresa singurului suspect de serviciu, Victor Ponta. „Uite ce mi se întâmplă mie, ca să ştii ce te aşteaptă. Băsescu nu se joacă, m-a sacrificat pe mine ca să-ţi dea un avertisment”, cu atât mai mult cu cât Ponta a fost ocolit în toate cazurile de corupţie din ultimii doi ani, chiar şi atunci când Duicu punea la cale o şpagă chiar în biroul lui Ponta. De unde şi speculaţia că pesedistul ar fi protejat de servicii. Totuşi, de ce ţi-ai distruge cariera doar ca să faci jocurile lui Băsescu?

    Al cincilea scenariu ar fi o lovitură a serviciilor, care stabilesc singure pe cine susţin, lovitură dată în Traian Băsescu, care anunţase că-l deconspiră pe candidatul-agent, mai ales după o declaraţie a lui Ponta (pe care însă îl putem suspecta lejer de populism, nu e prima oară când bate câmpii). Un soi de „Nu te pune cu noi, că te lovim unde te doare mai tare. Uite, ia o probă”, însă asta nu explică de ce Turcescu a acceptat să fie victimă.

    VICTIMA PRINCIPALĂ: PRESA

    Dincolo de luptele interne ale serviciilor cu Justiţia sau de securismul postcomunist, principala victimă a gestului lui Turcescu e presa. Nu era suficient că Antena 3 a dus de râpă orice idee de jurnalism obiectiv, că B1 a devenit o trompetă electorală, că publicul categoriseşte televiziunile de ştiri şi ziarele în funcţie de politicienii pe care-i urăsc cel mai mult.

    Acum, întreaga presă poate fi, chiar dacă nu pe drept cuvânt, caracterizată ca plină de securişti, mincinoasă şi lipsită de orice urmă de credibilitate. Turcescu nu şi-a făcut rău doar lui, ci întregii bresle, tuturor oamenilor care au muncit pe brânci ca să îi informeze corect pe oameni.

    Dacă a fost o mişcare a lui Ponta sau a serviciilor menită să decredibilizeze presa „băsistă”, le-a reuşit. Dacă a fost o mişcare a lui Băsescu sau a serviciilor să decredibilizeze presa în general, pe principiul „dacă al nostru e agent, habar n-aveţi câţi de-ai lor sunt”, le-a reuşit. Dacă e doar un circ ieftin al lui Turcescu, ar trebui să-i fie ruşine. Indiferent cine e vinovat sau care-i adevărul, cea mai mare pierdere o suferă cititorii care, de acum înainte, nu vor mai avea încredere în nicio publicaţie.

    Şi nu uitaţi: suntem în campanie electorală! Ne putem aştepta la orice manevră stupidă, precum cea cu Turcescu.

    Sursa: VICE ROMÂNIA

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.