sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cea mai bună prognoză pentru weekend vine de la Festivalul de Teatru Nou

  de Tomck@t | 16 mai 2014, 2:25 PM | Știri Arad

  0

  Şi, în mod categoric, cei care vor lua în seamă „prognoza“ noastră nu vor avea decât de câştigat! Pentru că vor avea parte de spectacole unul şi unul şi de două concerte de suflet.

  Ziua de vineri aduce în sala mare (ora 19,00) spectacolul GĂRGĂRIŢELE SE ÎNTORC PE PĂMÂNT, de Vasili Sigarev în regia lui Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Tineretului Piatra – Neamţ). Un spectacol în care „sordidul vieţii e luminat discret de speranţă, de încredere în capacitatea omului de a-şi păstra căldura sentimentelor, indiferent de desfigurarea la care îl supune mediul social. Această lume supusă morţii are frumuseţea fragilă a unui zbor de gărgăriţă înainte de căderea primei zăpezi.“ (Raluca Naclad)

  De la ora 21,00, în sala Studio, Teatrul ODEON Bucureşti prezintă răvăşitorul spectacol TIPOGRAFIC MAJUSCUL, de Gianina Cărbunariu, care a fost recompensat de UNITER cu Premiul pentru teatru – document. În demersul său artistic, Gianina Cărbunariu a pornit de la un caz real – cel al adolescentului Mugur Călinescu, victimă a regimului comunist din România. Compozitorul Tibor Cari revine la Arad cu ocazia FITN, el oferind publicului, de la ora 22,30, în localul Ora de bere, spectacolul său concert – MUZICA TEATRULUI. A doua zi, de la ora 17,30, cu mic, cu mare suntem aşteptaţi în Piaţa Avram Iancu de Teatrul de Păpuşi şi de Stradă ORT – IKI (Debrecen, Ungaria) care va prezenta un spectacol plin de energie şi de culoare – ATRACŢIILE TÂRGULUI.

  Ziua de sâmbătă îl aduce pe scena sălii mari, de la ora 19,00, pe actorul Florin Piersic Jr. şi al său FREAK SHOW – o adevărată demonstraşţie de forţă şi maturitate în teatru, în cadrul căreia interpretează treisprezece personaje. „E uluitor să vezi un om, fie el și un actor atât de talentat, devenind, la fiecare zece minute, altul.“ – Andrei Crăciun.

  florin-piersic-jr

  După acest FREAK SHOW, avem parte de un spectacol ce poartă o semnătură celebră: pe cea a regizorului Victor Ioan Frunză. SCENE DIN VIAŢA INSECTELOR – mister psihedelic muzical, de Karel & Josef Capek (ora 21,30, sala Studio). Realizat la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti, acest spectacol „înseamnă o încercare de a face alt fel de teatru, fiind mai degrabă un eseu teatral în care o echipă gândeşte şi elaborează un sistem coerent la toate nivelurile.“ – Monica Andronescu

  Duminica îl readuce la Arad pe tânărul creator de teatru Eugen Jebeleanu care va prezenta, alături de echipa COMPAGNIE 28 (Paris) – UNTEATRU (Bucureşti) spectacolul RETOX – România ţara occidental xeroxată (ora 19,00, sala mare – spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani). „RETOX este un poem urban despre toxicitatea societăţii în care trăim, care ne contaminează cu frici şi depresii, ne uzează raţiunea şi ne anulează visele, ne ascute agresivitatea şi autismul social, ne transformă în monştri, în defecte de umanitate cu aparenţă de normalitate, în fapt, alienaţi urbani mărşăluind singuri de-a lungul unei existenţe prefabricate, în care ce e bun e ireal (virtual) şi ce e rău e trecut sub tăcere.“ – Oana Stoica

  Ultimul spectacol al ediţiei din acest an a FITN (dar nu ultima „întâmplare“ la care vă invităm) este GARDENIA, al Teatrului Maghiar „Csiky Gergely“ Timişoara, realizată de regizorul Koltai M. Gábor, după un text de Elžbieta Chovanek (ora 20,30, sala Studio). În acest spectacol întâlnim patru actriţe desăvârşite, „fiecare dintre ele reuşind să treacă cu un firesc impecabil de la postura de copil care nu prea înţelege lumea celor mari, nici ce i se întâmplă la nivel personal sub influenţa cel mai adesea nemiloasă a evenimentelor din mediul social, adult.“ – Oltiţa Cântec

  Ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Nou de la Arad o vom încheia într-un cadru şi o atmosferă ce, cu siguranţă, ne vor rămâne în suflete. Şi asta, datorită actriţei Tania Popa, cea care ne va oferi, de la ora 22,30, la Café Boeme un concert extraordinar, parcă desprins din alte vremuri – RUSSIAN NIGHT.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.