vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    FITN7: Commedia dell’Piersic Jr. – sau „Javra”, „Mincinosul” și „Accidentul genetic”

    de Tomck@t | 13 mai 2019, 12:08 PM | Cultură

    0

    Dacă la primul spectacol din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou din acest an, la „Navigatorul”, s-a strâns din păcate relativ puțină lume, nu aveam absolut nicio emoție din acest punct de vedere în ceea ce privea cea de a doua seară (sâmbătă)… și e lesne de înțeles de ce: spectacolul „Frați” (o adaptare după un text de Dave Williams) al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara îl are în distribuție pe Florin Piersic Jr. – garanția succesului pentru orice festival de teatru din România!

    Desigur, nu e nici o problemă cu acest lucru. Piersic Jr. este un actor extrem de talentat (unul dintre cei mai talentați, de fapt) și extrem de harnic, are un talent înnăscut și (am mai spus „talentat”?) este un veritabil multitalent. Ultima dovadă e spectacolul „Frați”, tradus și regizat de el, pe lângă faptul că îi aparține și rolul principal. Iar asta înseamnă un singur lucru: el acaparează toată atenția.

    E greu să joci cu Piersic Jr. E greu, pentru că reușește să-i eclipseze pe ceilalți actori cu o naturalețe debordantă. Îmi amintesc de o singură excepție: spectacolul „Stage Dogs” (scris și regizat tot de Piersic Jr.!), prezentat la Arad anul trecut, la FITN, însă chiar și acolo (!), Piersic Jr. nu s-a dezmințit și a reușit cu brio să-i țină piept unui gigant al teatrului românesc, nimeni altuia decât… marelui Marcel Iureș.

    Ultima „ispravă” a sa e ceva mai diferită față de piesele cu care ne-a obișnuit. E o comedie neagră care a început extrem de interesant, cu o scenografie impecabilă (realizată de Tudor Prodan) și cu un aer piersic jr.-ian. Intrarea personajului principal, Frank (Florin Piersic Jr.) a fost excelentă! Un minut. Atât i-a trebuit lui Piersic Jr. ca să ne dea de înțeles cu ce fel de personaj avem de-a face, din momentul în care a dărâmat ușa cabanei părăsite (despre care ne-am dat seama că e undeva la dracu-n praznic în pădure) și a încercat să facă lumină în cameră, turnându-și apoi whisky într-un pahar. Nu a spus nimic (exceptând două înjurături șușotite), dar am înțeles cu toții: e un bețiv morocănos, cinic și sarcastic, în jur de 50 de ani, căruia i s-a umplut plinul de… practic, tot ce-l înconjoară, dar mai ales de situația dată, care se repetă deja pentru a zecea (și ultima) oară în ultimii zece ani, după cum urma să aflăm puțin mai târziu.

    28061360 10209080984300289 3559006710701140601 o

    Apoi a intrat în scenă al doilea personaj, Peter, interpretat de Matei Chioariu, cu o personalitate radical diferită, în ciuda faptului că – ni s-a dat de înțeles în scurt timp – este fratele mai mic al ursuzului Frank. În timpul în care cei doi au schimbat niște replici dușmănoase și pline de sarcasm, povestea a prins contur: sunt trei frați (al treilea, Wally, încă n-a ajuns) care se urăsc reciproc și toți trei vor moștenirea tatălui, decedat în urmă cu zece ani. Există însă o condiție pentru dezvăluirea testamentului: în fiecare an, într-o zi de iarnă, cei trei trebuie să se adune în această cocioabă izolată de lume și să stea împreună un weekend întreg. În plus, în fiecare an trebuie să facă cu schimbul pentru a aduce aici și rămășițele incinerate ale tatălui.

    56390464 2664243246921175 3375638350974156800 o

    E o diferență de vârstă notabilă între cei trei frați. Frank are 50 de ani, Peter 38 (degeaba încearcă să se mintă singur că are 30… și doi), iar Wally (Alexandru Pîntea)… nici nu prea contează vârsta lui, are undeva între 2o și 30 de ani, dar în ceea ce-i privește mintea, nu are mai mult de 10. Apelativele „drăgăstoase” devin rapid laitmotivul piesei: cel mai mare frate e o „javră”, al doilea e un „mincinos notoriu” și al treilea un „accident genetic”.

    Sunt doar două variante pentru continuarea acestei povești: ori se vor omorî între ei, ori fiecare va învăța câte ceva despre celălalt, poate chiar faptul că, totuși, au oareșce trăsături în comun. Însă această ultimă reîntâlnire nu are cum să ducă lipsă de peripeții și răsturnări de situații. Pe moment ce trece, povestea se îndeaptă într-o direcție neașteptată. Comicul de situație acaparează din ce în ce mai mult povestea și tensiunea generală inițială se transformă rapid într-o isterie absurdă, presărată cu scenete de tip slapstick demne de Stan și Bran, ori, dacă vreți, un fel de „Tom și un Jerry + un Jerry debil”… ceea ce nu poate face decât deliciul publicului, stârnind hohote incontrolabile de râs.

    frati 20 resize

    Există însă și reversul medaliei. Cu toate că niciunul dintre actori nu a jucat rău – fiecare a nimerit și a fructificat caracterul rolului într-un mod admirabil – lipsea ceva esențial: chimia dintre ei. Mai exact, compatibilitatea pe scenă. E ca și cum l-ai pune în același film pe Daniel Day-Lewis, Adam Sandler și Jim Carrey. Se prea poate că asta a și fost intenția, căci, la urma urmei, e vorba de trei frați complet diferiți. Din păcate, la un moment dat părea că fiecare personaj târa concomitent povestea într-o direcție opusă, rezultând în trei variante lipite într-una, cu chiu, cu vai. La asta se mai adaugă glumele care au fost extrem de bune la început, însă la un moment dat au luat o întorsătură de 180 de grade spre mediocritate, care nu mai satisfăceau așteptările tuturor. Rezultatul: o comedioară care a avut potențial, dar a marșat prea mult pe surprize, nu neapărat plăcute.

    FRAŢI

    de Dave Williams

    Regia și traducerea: Florin Piersic Jr.
    Scenografia: Tudor Prodan
    Sound design: Sebastian Hamburger

    Distribuția:
    Florin Piersic Jr.
    Matei Chioariu
    Alexandru Pîntea
    Marko Adžić
    Bogdan Spiridon

    PS: Inițial, rolul celui mai mic frate, interpretat de Alexandru Pîntea, i-a fost distribuit lui Călin Stanciu Jr., fiul actorului arădean Călin Stanciu. Păcat că arădenii nu au apucat să-l revadă pe acesta cu această ocazie.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.