miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ce se întâmplă pe strada Șoimului din orașul lui Falco?… Falcă, nostra culpa! Trei teorii „de-ți zboară creierul” în gaura de asfalt!

  de Tomck@t | 28 martie 2016, 1:00 PM | Pamflet | Recomandările editorilor | Strada

  0

  Strada Șoimului, în caz că n-ați știut, se găsește în cartierul Grădiște. După ce te dai jos de pe podul dinspre Podgoria, este prima stradă la stânga. Culmea coincidenței, vizavi, pe partea dreaptă adică, începe strada Războieni. Dar drumul nostru imaginar nu o ia astăzi pe dreapta, chiar dacă (și) strada vizată arată ca după război.

  Odată, probabil, a fost o stradă de-ți creștea pipota-n tine de mândrie, în ziua de azi, însă, e vizibil dată uitării, cineva uitând cu desăvârșire să schimbe placa, dacă ne-nțelegeți, căci ar putea fi o treabă destul de inoportună să zici că stai pe strada Șoimului, acesta având o puternică tentă comunistă… vezi „Șoimii Patriei”. Dar nici măcar aceste aluzii de luzi nu reprezintă adevărata problemă pe care vrem s-o semnalăm acum, ci o chestiune aproape paranormală (așa cum se-ntâmplă în preponderență în cartierele Aradului)… nu râdeți, că-i o treabă serioasă! Și pentru unii, chiar o întrebare arzătoare: Ce s-a întâmplat cu asfaltul de pe strada Șoimului? 

  asfalt pe str soimului

  Redacția Special Arad a elaborat trei teorii ale conspirației cu tot atâtea posibilități ce ne-ar răspunde la întrebarea de mai sus. De remarcat este că, în deslușirea acestui mister în orașul lui Mister Falcă, am analizat semnificația termenului care dă numele acestei străzi, dracu’ știe de cât timp.

  Teoria nr. 1 – Șoimii, după cum se știe, sunt păsări răpitoare de zi, de mărime variată, agere și puternice, cu ciocul scurt și curbat și având câte o crestătură în formă de dinte, care se hrănesc cu pradă vie, mai ales cu păsări.

  Concluzie: În Dex nu există nicio precizare despre șoimii care se hrănesc cu asfalt… dar nimic nu este exclus și nimic nu este întâmplător în orașul lui Falcă. Ia să vedem dacă știe cineva denumirea latină a acestor păsări! Nimeni, nimic? Vă spunem noi: Falco! Acesta făcând parte din familia de păsări de pradă diurne numite falconidae. Deci… se leagă!

  Teoria nr. 2 – „Șoimul” poate fi, de asemena, un epitet pentru un bărbat curajos, viteaz, mândru, semeț; șoiman, ne confirmă dexonline. Nu așa cum sunt fotbaliștii lui Ionuț Popa din Pâncota, care-ș niște „escorci și nesimțiți”, după cum a dezvăluit antrenorul echipei „Șoimii Pâncota”. „Șoimul” este adesea folosit drept nume de cod în armată, în special în armata americană, din câte știm din filmele de Hollywood, iar dacă avem deja filme-n cap, acesta nu este un termen străin nici măcar în lumea inventată de George Lucas, în care – culmea – nici nu există șoimi (sau, cel puțin, nu există nicio dovadă în acest sens). Cu toate astea, naveta spațială a lui Han Solo se numește „Millenium Falcon”, adică „Șoimul Milenar”.

  Concluzie: Ceva armată secretă face antrenamente și mai secrete pe asfaltul acestei străzi… cu tancuri invizibile și astfel de mașinării grele… poate fi, în schimb, și „armata” lui Blidar, cel cu vagoane, doar că în loc de tancuri, acesta operează cu camioane. Nouă ne plac și teoriile științifico-fantastice, așa că nu excludem nici varianta că aici aterizează, din când în când, Han Solo cu al său „Millenium Falcon”, deteriorând astfel, și el, asfaltul.

  Teoria nr. 3 – În termeni populari, „șoimul” mai poate fi și un cal sprinten, aprig; șoiman.

  Concluzie: Explicație destul de logică și (adevărul e că) cea mai credibilă, fiind vorba de o stradă cu căsuțe, cu animale & stuff: caii de aici fac galopuri în voie, deteriorând sistematic asfaltul, de-a lungul anilor. N-ar fi exclus nici faptul că însuși Marele Conducător Gheorghe Falcă face tururi p-aici, călare pe cal… dar el stă în celălalt capăt al orașului, deci e puțin probabil, din păcate. Din păcate pentru locuitorii acestei străzi, care nu au văzut asfalt în fața caselor de ani întregi, nici măcar în perioadele electorale, când drumurile se repară „de nu te vezi”.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.