„Ce dracu’ se întâmplă în România?”. Managerul Centrului de Biodiversitate al Comisiei Europene, șocat de gunoaiele și incendiile necontrolate care distrug mediul natural al țării noastre
Grégoire Dubois, Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene, a transmis un mesaj dur, în urma vizitei sale în România, acesta fiind efectiv șocat de starea deplorabilă în care se află mediul natural.
Mesajul acestuia a fost preluat și de Octavian Berceanu, fostul Șef al Gărzii de Mediu, cunoscut pentru implicarea lui în protecția mediului, care a făcut la rândul său critici dure:
„România este acuzată de ecocid de la cel mai înalt nivel!
Rusia = GENOCÍD, genocide, s. n. Infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] – Din fr. génocide.[1]
România = ECOCID, 3. Eco-suicidul derivă din „oikos” (greacă), care înseamnă „casă” sau „acasă” și „caedere” (latină) care are sensul „demolare, ucide”. Aceasta se traduce literal în uciderea casei noastre. Ecocide înseamnă distrugerea mediului natural și este definit ca daune importante în distrugerea sau pierderea ecosistemelor, dezastre majore de mediu.
Postarea apartine unui domn Grégoire Dubois, care tocmai a vizitat Romania. Nu este un domn oarecare, este Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene. Este acel domn care impreuna cu comisarul european de mediu lucrează împreună la programele europene pentru mediu. Ei pledeaza pentru alocări de fonduri, politici publice sau sanționează țări precum Romania. Tot ei au văzut lumea prin natura muncii și tot ei consideră România ca fiind fundul gropii civilizației în ceea ce privește grija față de ceea ce ne înconjoară”, transmite Octavian Berceanu, pe pagina sa de Facebook.
Ce mai exact a criticat Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene? Redăm mesajul său integral, tradus din engleză în română, în rândurile care urmează:
„Ce dracu’ se întâmplă în România?
M-am întors săptămâna trecută dintr-o excursie de două săptămâni în România pentru a-i descoperi natura excepțională, cu accent pe Munții Carpați și Delta Dunării, o zonă umedă majoră din Europa, cheie pentru păsările migratoare și recunoscută ca rezervație a biosferei UNESCO și sit Natura 2000.
De obicei nu postez despre sentimente personale, dar această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil. A fost o verificare terifiantă a realității care îmi amintește că distrugerea mediului se întâmplă și la scară uriașă în Europa.
Veți găsi mai jos o poză cu incendiile ilegale de stuf făcute pe 8 aprilie 2022 în biosferă. Incendiile nu sunt întotdeauna lucruri grave și trebuie controlate. Aici puteți vedea mai multe incendii în diferite locații exact atunci când migrația păsărilor a început și primele cuiburi sunt deja construite. Acestea sunt incendii necontrolate, ilegale. Acestea sunt, de asemenea, incendii toxice care, de multe ori, miroseau îngrozitor din cauza cantității mari de gunoi și plastic care arde in ele. Incendiile ilegale sunt făcute pentru a facilita accesul la apă pentru pescuit, pentru a evidenția zonele de observatie pentru braconieri și vânătoare, pentru a susține vitele care pasc ilegal în zonele uscate …
Cantități colosale de gunoi se găsesc peste tot în țară, până în cele mai izolate locații, în fiecare baltă, pe fiecare deal, in toate padurile, protejate sau nu.
Aș fi putut pune mai jos atât de multe poze care arată eroziunea solului ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită…
Am fost adesea în țări în curs de dezvoltare și am văzut multe daune facute mediului, dar rareori ceva la o asemenea amploare. Mai important, am lucrat cu autorități din țările în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și acum pot vedea primele rezultate.
Aici, m-am simțit total neputincios, în ciuda eforturilor semnificative și tot mai mari ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea. Deprimant pentru că toate acestea sunt vizibile și sunt distrugeri de mediu create de om, care se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva aparent.
Mă simt atât de supărat că această țară ar putea fi o bijuterie europeană care ar atrage mulți turiști pentru a se bucura de o natură și o biodiversitate unice, dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid, sau mai bine un eco-sinucidere naționala.
Pentru prima dată în carieră, m-am simțit total neputincios în fața unei astfel de situații. Am părăsit țara cu o licărire de speranță, după ce am petrecut câteva ore cu tinerii voluntari care inelau păsările pentru a-i ajuta pe cei care ar putea supraviețui acestei apocalipse.
Sper că autoritățile române își vor da seama curând că sunt cele care pot și trebuie să pună capăt acestui coșmar.
Vă rugăm să distribuiți dacă credeți că acest lucru ar putea ajuta la declanșarea unui răspuns undeva. Aceasta este planeta noastră”, scrie Grégoire Dubois.
Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, mai face următoarele precizări, cu privire la imaginea inserată la finalul articolului, a căror abnotări îi aparțin: „Punctele rosii sunt incendierile de miristi, deseuri, fanete. Ele sunt accesibile si pentru un copil de 12 ani, prin imaginile satelitare gratuite, dar niciodata folosite de catre Ministerul Mediului sau Ministerul Afacerilor Interne.
De ce? Pentru ca daca amendezi detinatorul terenului isi pierde subventia de la APIA si primarul pierde votul”, spune Berceanu.
Harta cu incendiile realizată de NASA, la care face referire Berceanu: https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/…
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)