marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  CCR a decis: masca în spații publice este neconstituțională, dintr-o eroare de procedură a Guvernului

  de - | 15 februarie 2022, 7:01 PM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Curtea Constituțională a decis, marți, că impunerea măștii de protecție în spații publice este neconstituțională.

  Hotărârea Guvernului prin care a fost impusă obligativitatea măștii în spații publice nu este, însă, neconstituțională pentru că purtarea măștii ar încălca legea fundamentală, ci pentru că guvernul nu a obținut avizul, altfel consultativ și nu obligatoriu, al Consiliului Legislativ.

  „În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, transmite Curtea Constituțională într-un comunicat remis presei marți.

  Neconstituționalitatea privește o eroare de procedură a guvernului, care nu a obținut avizul Consiliului Legislativ atunci când a dat hotârârea care a impus folosirea măștii în spații publice în starea de alertă.

  „Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, arată sursa citată.

  Citește mai mult pe romania.europalibera.org.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.