joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Cât costă să mergi la schi în România, comparativ cu Bulgaria și Austria

  de - | 3 decembrie 2023, 11:47 AM | Naţional

  0

  pârtia de la Semenic (arhivă) (foto: Banatul Montan)

  Pasionații de sport și mai ales de zăpadă se pregătesc să își petreacă timpul și pe pârtiile de schi din România și prin țările vecine. Cu toate acestea, tarifele din România s-au majorat considerabil în ultimii ani, pe fondul scumpirilor persistente. Astfel, stațiuni românești cu doar câteva zeci de kilometri de pârtii concurează acum la prețuri cu stațiuni faimoase din Austria pe care poți schia sute de kilometri fără să mergi de două ori pe același drum. Economedia a încercat să vadă care este prețul pentru un skipass pe zi la noi în țară și cum se compară cu alte locații preferate de români în această perioadă a anului.

  Schi în România: pârtii scurte, dar prețuri mari

  Predeal este probabil una dintre cele mai scumpe stațiuni de schi din România, atât ca preț general, cât și ca preț raportat la numărul de kilometri ai pârtiilor. Un skipass de o zi pentru un adult în stațiunea de pe Valea Prahovei s-a scumpit în acest sezon la 265 lei (55 euro), de la 230 lei sezonul trecut, după cum nota Economedia atunci. Și pentru un copil prețul a crescut în 2023 la 125 lei (25 euro), de la 110 lei anul trecut. Așadar, o familie cu doi copii care vrea să schieze un weekend întreg la Predeal va scoate din buzunar peste 1.500 de lei. În Predeal, cea mai lungă pârtie are 2.250 m, iar domeniul schiabil este de numai 7 kilometri. Toate tarifele pot fi consultate AICI.

  La Sinaiaun skipass de o zi costă între 210-230 de lei (46 euro) pentru un adult, la fel ca sezonul trecut, dar în creștere de la 120 lei cât era în 2021, iar pentru un copil skipass-ul este între 135-150 de lei. Prețurile sunt mai mici în timpul săptămânii și mai mari în weekend. Amintim că anul trecut la Sinaia au fost unificate biletele, după ce mulți ani au existat doi operatori de la care trebuia să cumperi două bilete separate. Toate tarifele pot fi consultate AICI. Astfel, și în Sinaia un weekend de schi pentru o familie cu doi copii costă peste 1.500 lei.

  Poiana Brașov era înainte una dintre cele mai scumpe stațiuni montane de la noi din țară, dar prețurile sezonul acesta sunt mai mici decât în Predeal sau Sinaia. Skipass-ul de o zi pentru adulți costă 200 lei (40 euro), în creștere de la 170 de lei, anul trecut, iar pentru copii 120 lei, în creștere de la 100 lei anul trecut. Poiana Brașov are 25 km de domeniu schiabil, iar cea mai lungă pârtie are peste 3.200 de metri. Toate tarifele pot fi consultate AICIUn weekend de schi la Poiana Brașov pentru o familie cu doi copii va costa așadar aproape 1.300 lei.

  În stațiunea Straja din Hunedoara un skipass pentru un adult costă 160 lei pe zi. Toate tarifele, AICI.

  Cât costă să schiezi la bulgari sau austrieci

  În Bulgaria, la Bansko, cea mai cunoscută stațiuni din țara vecină, prețurile sunt și mai mici decât în România. În sezonul de iarnă 2022-2023, pentru un skipass de zi, costul era de 90 de leva (228 lei) pentru adulți, 45 de leva (114 lei) pentru copii între 7-12 ani și 80 leva (201 de lei) pentru studenți, elevi de liceu și pensionari. Prețurile pe zi pentru sezonul 2023-2024 nu au fost actualizate.

  În Austria, în faimoasa stațiune de schi Kitzbühel, prețul variază în funcție de sezon: în extra-sezon este de 60 de euro pentru un adult, adică circa 300 de lei, și pentru copii 30 de euro (150 de lei), iar pentru sezonul de vârf prețurile se duc la 72 de euro (358 lei) pentru adulți și 30 de euro (180 de lei) pentru copii. Cele nouă orașe din regiune – Ellmau, Going, Scheffau, Söll, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Westendorf și Brixen im Thale – au format o alianță de schi, iar SkiWelt este una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume și a fost desemnată cea mai ecologică stațiune de schi în 2019.

  Sursa: Economedia.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.