marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Câștigătorul Palme d’Or-ului la Cannes 2016 și un premiu BAFTA în acest an, „I, Daniel Blake”, din 10 martie în România

  de Special Arad | 1 martie 2017, 2:12 PM | Film

  0

  „I, Daniel Blake” (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach, va ajunge pe ecranele noastre din 10 martie. Distribuit de Independența Film.

  Anul acesta, pelicula a primit Premiul BAFTA pentru “Cel mai bun film britanic al anului”. De asemenea, Ken Loach a fost desemnat câștigătorul Palme d’Or la Cannes 2016. De-a lungul timpului, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.

  Campania filmului în România este susținută de Active Watch, organizaţia de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public, de Europa FM, cinemagia.ro și Librăriile Cărturești.

  Cine este Daniel Blake?

  Daniel Blake, un tâmplar din nord-estul Angliei trecut bine de prima, dar și de a doua tinerețe, are un atac de cord. El se trezește în situația ingrată de a avea nevoie, la doar 59 de ani, de asistență socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obține acest ajutor, o întâlnește pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamiliști, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanță. Filmul este o frumoasă poveste despre solidaritate și fraternitate.

  Note mari pe toată linia

  Pe lângă premiile prestigioase obținute, „I, Daniel Blake” este cotat cu impresionantul scor de 93% pe site-ul Rotten Tomatoes și cu nota 78 din 100 pe Metacritic. Pe IMDb, filmul are nota 8 din 10.

  În weekend-ul premierei din UK, filmul a obținut încasări de 540.000 lire sterline, fiind cel mai de succes lungetraj al lui Ken Loach, depășind „The Wind that Shakes the Barley” (2006). În plus, dat fiind subiectul, filmul a stârnit dezbateri aprinse în Anglia.

  La film, cu Jeremy Corbin și premierul Theresa May

  Invitat la premiera din Londra, Jeremy Corbin, liderul Laburiștilor, a lăudat filmul pe pagina sa de Facebook. El a sfătuit-o public pe Theresa May, premierul englez, să meargă neapărat la cinema să vadă starea jalnică a sistemului de sănătate din UK.

  Ultimul film de după ultimul film al lui Ken Loach

  „I, Daniel Blake” poate fi consideratultimul film de după ultimul film” al lui Ken Loach. În urmă cu câțiva ani, în timp ce lucrau la Jimmy’s Hall (2014), producătorul tradițional al lui Ken Loach anunța că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic. Ulterior, se pare că s-a răzgândit și a mai făcut un “ultim film”, cu care a și primit Palme d’Or-ul și un BAFTA.

  Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competiţia Oficială Cannes 2014). Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

  Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 80 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.

   

  „I, Daniel Blake” (2016) este distribuit în România de Independenţa Film, companie care de-a lungul timpului a adus pelicule precum: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.