miercuri, 4 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Casa lui Ștefan Cicio Pop, în culori țipătoare, ca să se vadă semnele indiferenței… și că ne pasă! | Foto • Video

    de Tomck@t | 13 noiembrie 2018, 8:24 AM | Știri Arad | Topic special

    3

    Într-o oarecare seară de noiembrie, casa lui Ștefan Cicio Pop stă ascunsă într-o beznă morbidă și o liniște de cimitir. Într-un fel e mai bine așa, pentru că dacă o vezi la lumina zilei, te apucă plânsul. „Atenție, cade tencuiala!” … e un refren cu care ne-am obișnuit deja, însă doare cu atât mai tare atunci când e vorba, taman în anul Centenarului Marii Uniri, de casa în care s-a pregătit Marea Unire din 1918. Totuși, seara de 12 noiembrie a fost puțin diferită. Asta pentru că o asociație din București s-a gândit, măcar, să-i dea atenția cuvenită la ceas aniversar. Fațada clădirii a fost „învăluită” în lumini stridente, strigătoare la cer de-a dreptul, semnalând astfel starea precară în care se află acest monument istoric.

    Proiectul Asociației Culturale pentru Educație prin Artă a fost voit simplu și… simbolic. Casa lui Ștefan Cicio Pop, o clădire a cărei istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani, a fost iluminată în diferite culori, în timp ce din difuzoare se auzeau povești mai puțin știute despre clădire, relatate de actorul Șerban Pavlu.


    Citește și: Centenarul altfel, la Arad. După ce a confiscat-o ilegal, după ce a furat tot din ea, statul român amendează casa în care s-a făcut Marea Unire fiindcă este în paragină!


    Spectacolul audiovizual a durat cca. 15 minute și s-a repetat de cinci ori în seara respectivă. S-a adunat o mână de oameni, douăzeci, poate treizeci de arădeni (dacă calculăm și jurnaliștii), cei mai mulți fiind elevii Școlii Profesionale „Astra” din Arad, conduși de directorul Cristian Stoica.

    A fost prezentă și văduva Jeanine Badohu-Birtolon, soția nepotului lui Ştefan Cicio Pop, Aurel Birtolon (a murit în acest an, pe 7 septembrie). Ea ne-a spus că dorește ca această casă să fie una deschisă pentru toți românii, pentru că asta a fost dorința soțului ei. Drept pentru care, Jeanine Badohu-Birtolon i-a poftit înăuntru, în „sufrageria Unirii”, pe toți cei adunați în fața casei, după care a aprins o lumânare lângă fotografia lui Aurel Birtolon, „vegheată” de deasupra de cea a lui Ştefan Cicio Pop.


    Citește și: Centenarul, altfel, la Arad – sau 100 de ani de prostie în oraşul care a avut menire istorică şi destin cultural. „Să nu trăiţi din politică!” – mesajul lui Ştefan Cicio Pop pentru copii şi nepoţi (III)


    Campania de conștientizare „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, demarată de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă și cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, este un proiect amplu care a început în București pe 29 octombrie și s-a desfășurat deja în mai multe spații cu o adevărată importanță istorică, precum Ateneul Român, Muzeul George Enescu sau Palatul Regal, iar după orașele Constanța, Iași, Sighet și, ieri seara, Arad, a mai rămas pe listă doar Alba Iulia, unde astăzi, 13 noiembrie, va fi iluminată Catedrala Încoronării.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Voua va place cum arata acea casa? Cine e de vina? Vinovatii de serviciu, ungurii? Sau aialalti, tiganii? Sau aia pe care i-ati vandut sau exterminat, nemtii si evreii?

      Mie mi-ar fi rusine, asta daca as fi mare mare patriot si/sau politician, personalitate (semi)publica.
      Eventual, mi-as scoate capul din fund si as incerca sa il folosesc in scopul in care a fost creeat, dar cer prea multe, stiu.

      Hepi centenar!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.