joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Carta Valorilor USR

  de - | 14 decembrie 2019, 1:01 PM | Comunicate contra cost

  0

  Senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a prezentat astăzi ideile principale cuprinse în Carta Valorilor USR, documentul de identitate doctrinară a Uniunii, adoptat oficial la ultimul Comitet Politic al partidului.

  Prezentăm mai jos o sinteză a documentului, respectiv valorile în jurul cărora se coagulează doctrinar USR:

  Libertatea: reprezintă principala resursă a individului promovarea ei fiind totodată o datorie a guvernării. În România, corupția generează sărăcie, care limitează libertatea individului prin limitarea accesului la educație, excluziune socială, disparități. Libertatea presei este strâns legată de libertatea individului, informarea este premisa democrației.

  Democrația: pluralism, bună guvernanța, participarea politică, cultura politică, libertățile civile. Guvernare trebuie să promoveze manifestarea democrației, nu doar să o tolereze.

  Inițiativă privată – piața liberă: spiritul antreprenorial trebuie cultivat și sprijinit prin educație, debirocratizare, predictibilitate, garantarea proprietății private, stimularea investițiilor, stabilitatea mediului de afaceri.

  Educație: accesul la educație reprezintă un drept fundamental, educația trebuie să devină prioritate națională, lipsa educației însemnând sărăcie.

  Cultura vie: susținem dreptul la propria identitate, multiculturalismul, valorificarea patrimoniului istoric, ca resursă non-regenerabilă de identitate.

  Sănătate înseamnă stare de bunăstare fizică, mentală și socială, nu doar absența bolii sau a infirmității; milităm pentru tranziția dinspre medicina curativă și dependența de spital spre medicina preventivă.

  Protecția mediului înseamnă respectarea drepturilor generațiilor care vin, luptăm pentru protejarea vieții în ansamblul ei, conservarea biodiversității, salvarea pădurilor, reciclarea, accesul la energie verde.

  Egalitate de șanse este un deziderat urmărit prin promovarea nondiscriminării, a solidarității, a unei societăți incluzive și pentru eliminarea disparităților sociale.

  Profesionalizare / meritocrație în serviciul public prin profesionalizarea corpului funcționarilor publici, eliminarea clientelismului politic, digitalizarea ca facilitare a accesului persoanei la serviciul public.

  Românii de pretutindeni are ca subiect principal problema emigrației, diaspora, revenirea în țară a celor plecați peste hotare.

  Republica Moldova – urmărim consolidarea relațiilor cu Republica Moldova și încurajarea vocației sale europene.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.