joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Care sunt actele necesare pentru succesiune?

    de - | 17 martie 2023, 11:24 AM | Advertorial

    0

    Succesiunea este modalitatea prin care familia poate beneficia legal de bunurile rămase în urma decesului unui membru. Succesiunea se dezbate, în general, la notar. Există însă situații în care dosarul poate fi dezbătut în instanță.

    În cazul în care nu există un testament cu indicații specifice, moștenirea legală se împarte în funcție de gradul de rudenie din familie, după cum urmează:

    Clasa I – descendenții (copiii defunctului și urmașii lor în linie dreaptă, fără limitare cu privire la gradul de rudenie);

    Clasa a II-a – ascendenții privilegiați (părinții defunctului) și colateralii privilegiați (frații sau surorile defunctului și descendenții acestora până la gradul IV de rudenie inclusiv);

    Clasa a III-a – ascendenții ordinari (rudele în linie dreaptă ale defunctului, altele decât părinții, adică bunicii, străbunicii etc);

    Clasa a IV-a – colateralii ordinari până la gradul IV inclusiv: unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului.

    Soțul supraviețuitor nu face parte din nicio clasă de moștenitori legali, dar este chemat la moștenire în concurs cu oricare dintre clasele de mai sus. El nu este înlăturat de la moștenire de nicio clasă, dar nici nu înlătură vreun moștenitor legal de la succesiune.

    Pentru a deschide un dosar de succesiune, ai nevoie de:

    •  Certificatul de deces al defunctului, în original

    •  Certificatul de atestare fiscală al defunctului, din care să rezulte că nu există datorii neachitate către Stat

    •  Actele de identitate ale moștenitorilor

    •  Certificatele de naștere și de căsătorie, după caz, ale moștenitorilor

    •  Actele de proprietate ale bunurilor moștenite

    •  Doi martori

    Dosarul succesoral se deschide la un notar de pe raza Judecătoriei de care aparține localitatea în care a avut defunctul ultimul domiciliu.

    Pe lângă documentele de mai sus, există și taxe la care vor contribui toți moștenitorii. Aceste taxe sunt stabilite în Grila Notarilor, având la bază valoarea masei succesorale, onorariul notarului și, după caz, cheltuielile pentru transcrierea moștenitorilor în extrasele de carte funciară.

    Recomandăm dezbaterea succesiunii în termen de maxim 2 ani de la decesul rudei. Dacă acest termen este depășit, moștenitorii vor plăti un impozit de 1% din masa succesorală.

    Ai moștenit un imobil pe care dorești să îl vinzi? Sau ai moștenit o sumă de bani pe care dorești să o investești într-o proprietate? Suntem aici pentru a te ajuta să vinzi sau să cumperi în cele mai bune condiții. Contactează-ne pentru a beneficia de experiența noastră pe piața imobiliară și de asistență juridică pe tot parcursul tranzacției!

    Misiunea noastră este să le oferim clienților noștri tranzacții fără drumuri și fără stres și să ne transformăm angajații în lideri remarcabili.

    Facem asta fără compromisuri de la valorile GOLDEN: Grijă, Onestitate, Legalitate, Dedicare, Educație și Networking. 

    Iată ce spun clienții despre noi în recenziile publicate pe Google:

    „Profesionalism, competență seriozitate, amabilitate, promptitudine… și lista ar putea continua. E o bucurie să întâlnești astfel de oameni cu care într-adevăr stabilești și o relație de sinceră prietenie. Cauți să cumperi, să închiriezi sau să vinzi un imobil? Agenția Golden sunt cei mai de încredere parteneri! Un sprijin autorizat și foarte bine informat, care te ajută să-ți rezolvi problema fără stres!” – Andrei Amarghioalei.

    Contactează-ne la
    Telefon: 0371 546 700
    Email: [email protected]
    www.goldenimobiliare.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.