Care a fost „rețeta succesului” în Danemarca pentru a învinge pandemia?





Pe 10 septembrie, Danemarca, cu o populaţie de 5,8 milioane de oameni, a renunţat la toate restricţiile anti-pandemie după ce a decis că boala COVID-19 nu mai este o „ameninţare critică” la adresa cetăţenilor, dar asta după ce 86% din cetăţenii eligibili pentru imunizare, începând cu vârsta de 12 ani, au primit cel puţin o doză a unui vaccin, în timp ce 95% din populaţia de peste 50 de ani este vaccinată cu schemă completă.
O cercetare privind factorii care au determinat succesul danez – cel puţin, până acum – în lupta împotriva pandemiei arată că încrederea reciprocă între cetăţeni, dar și încrederea în autorităţile responsabile a avut cea mai mare pondere în gestionarea relativ lină a crizei sanitare, relatează Washington Post, citat de Adevărul.
Studiul asociat Proiectului Hope pe 400.000 de oameni din Danemarca, Suedia, Germania, Franţa, Italia, Ungaria, Marea Britanie şi SUA a arătat că un factor decisiv în succesul Danemarcei s-a datorat unui nivel înalt de încredere (peste 90%) în autorităţile sanitare, ceea ce a avut drept rezultat o rată ridicată a vaccinării şi implementarea eficientă a unor politici-cheie precum testările în masă şi paşapoartele COVID-19.
Toamna trecută, peste 80% din populaţia eligibilă se arăta dispusă să accepte un vaccin autorizat, spre deosebire de mai puţin de 50% în SUA.
Deşi de obicei abordările moralizatoare au potenţial de a naşte conflicte ce pot escalada în reproşuri şi condamnări reciproce, danezii nu au fost înclinaţi să apeleze la tragerea la răspundere sau supravegherea conaţionalilor.
Citește articolul complet pe adevarul.ro
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)