sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Deși se încearcă „albirea” greșelii, banii de pe cardurile didactice ale profesorilor pot ajunge la magazine de bijuterii, îmbrăcăminte, amanet și cafe-baruri

  de Andrada Bobiș | 6 noiembrie 2023, 1:02 PM | Administraţie | Educaţie | Recomandările editorilor

  4

  Pe lista actualizată a magazinelor din Arad unde profesorii pot folosi cardurile didactice apar firme de amanet, magazine de bijuterii, magazine mixte și non-stop, agenții de turism, magazine pentru casă și grădină, magazine de optică sau cafe-baruri și multe altele, în condițiile în care prima pentru profesori „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”.

  Conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023, prima de carieră didactică în valoare de 1.500 lei net, care se decontează din fonduri externe nerambursabile, a fost virată pe cele 300.000 de carduri primite de profesorii din întreaga țară.

  Cum pot fi folosiți banii de pe cardurile didactice

  Suma de 1.500 de lei trebuie folosită astfel:

  – 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.

  – 30% pentru „achiziționarea oricăror produse/servicii care derivă din desfășurarea activităților didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.

  Începând cu acest an școlar 2023-2024, este pentru prima dată când se acordă așa-numită primă de carieră profesională și este prevăzută pentru o perioadă de patru ani.

  Primele nemulțumiri apărute în legătură cu firmele de pe listă

  Există nemulțumiri în rândul profesorilor de educație fizică care nu posibilitatea de-a alege și alte firme de unde să-și cumpere fluiere, mingi, cronometre și multe alte materiale didactice de care au nevoie.

  De asemenea, profesorii de muzică nu au de unde, din lista publicată, să-și cumpere instrumente muzicale și alte obiecte necesare desfășurării activității didactice.

  Magazine de bijuterii și accesorii sau magazine de încălțăminte și îmbrăcăminte apar pe listele agreate

  Înainte de actualizarea lor, pe listele județului Arad, la Chișineu Criș, în dreptul unei firme care comercializează bijuterii apărea scris „Bijuterii și accesorii” și „Îmbrăcăminte, încălțăminte”:

  WhatsApp Image 2023 11 06 at 12.42.21

  După actualizarea listelor, în dreptul aceleiași firme cu aceeași adresă din Chișineu Criș, apare scris „Librărie, papetărie”…

  WhatsApp Image 2023 11 06 at 12.34.58

  La o scurtă căutare pe google am găsit codul CAEN 4711 unde scrie clar– ,,Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”, nu apare nicidecum papetărie sau librărie.

  Privind cu atenție la adresa care este aceeași în ambele liste, pe cea actualizată apare exact aceeași firmă.

  Ce ne-au transmis reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

  Pentru a lămuri cum au fost aleși operatorii economici unde profesorii pot să-și cheltuie banii de primă și care au fost criteriile care au stat la baza selectării lor am luat legătura cu reprezentanții din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

  ,, Selecția operatorilor economici interesați să participe la atribuirea contractului de achiziție având ca obiect „Achiziție servicii de emitere și asigurare a funcționalității suporturilor electronice pentru susținerea activității didactice a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul de stat” sa desfășurat în conformitate cu prevederile legislației privind achizițiile publice. 

  Criteriul de atribuire a fost „cel mai bun raport calitate-preț”, prin aplicarea factorilor de evaluare menționați în Caietul de sarcini.

  Emitentul selectat la finalizarea derulării procedurii de atribuire a contractului de servicii este PLUXEE/SODEXO.

  Pentru o comunicare transparentă și eficientă pe parcursul acestui proiect, pe pagina emitentului PLUXEE/SODEXO sunt prezentate informații actualizate referitoare la programul „Prima de carieră didactică, măsură de susținere a activității didactice”.

  Această actualizare permanentă a listei cu operatori economici parteneri realizată de către PLUXEE determină o informare susținută a utilizatorilor cardurilor pentru Prima de carieră didactică”, se precizează în răspunsul oferit redacției Special Arad.

  Citește și: Guvernul are aceeași ofertă cu carduri valorice pentru profesori, respinsă deja de sindicate

  Mai jos, lista actualizată a firmelor unde se pot fi cheltuți banii de pe cardurile didactice

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu am cumpărat produse IT de la Altex. Inițial am vrut să plătesc niște cursuri de limba engleză din card, dar nu există posibilitatea achiziționării de cursuri din listele afișate. În final nu cred că are importanță ce firme sunt pe listă atâta timp cât nu se pot cumpăra produse sau servicii agreate. Iar ca să fentezi sistemul pentru 300 euro nu se merită efortul!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.