duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Este un fenomen care a scăpat de sub control!”. Caravana USR „Fără păcănele pe lângă școli” a poposit și la Arad

    de Raluca Medeleanu | 14 octombrie 2023, 4:55 PM | Politikos

    0

    Caravana „Fără păcănele pe lângă școli”  a pornit în turul României, poposind în acest weekend la Arad. Sâmbătă după-masă, deputata de București Diana Stoica, deputatul de Arad Adrian Wiener și europarlamentarul Vlad Botoș au prezentat detalii despre campania USR care are ca scop strângerea de semnături și conștientizarea oamenilor asupra pericolelor din spatele jocurilor de noroc.

    Campania a strâns deja peste 50.000 semnături la nivel național. În județul Arad, caravana a oprit deja la Lipova, unde organizatorii susțin că oamenii s-au arătat solidari demersurilor.

    „În ultimii ani, orașele și satele din România sunt efectiv împânzite de săli de jocuri de noroc, de case de pariuri și de reclame la acestea. Doar astăzi, la Lipova, am numărat în centrul orașului 6 astfel de amplasamente pe strada principală, cea mai circulată din oraș. Acolo am cunoscut mai mulți dependenți, iar unul dintre ei mi-a povestit cum de multe ori nu mai cumpăra mâncare pentru copil ca să joace la păcănele, fiind cu copilul chiar acolo lângă noi în stradă. Jocurile de noroc distrug vieți și familii și acesta este motivul pentru care, împreună cu Adi Wiener, deputat de Arad, și colegul nostru Filip Havârneanu ne-am asumat această luptă acum un an, când am inițiat primele proiecte pe acest domeniu, primul a fost «fără păcănele lângă școli»”, a explicat Diana Stoica, inițiatoarea campaniei.

    „Proiectele sunt blocate de către coaliția guvernamentală”

    Europarlamentarul Vlad Botoș a reproșat coaliției guvernamentale că deși adoptă același discurs împotriva jocurilor de noroc, nu ia măsuri concrete pentru a lupta împotriva fenomenului. Mai mult, Botoș l-a acuzat pe premierul Ciolacu de blocarea inițiativelor legislative care conțin măsuri împotriva păcănelelor.

    L-am văzut pe premierul Ciolacu ieșind și condamnând tot ce înseamnă aceste lucruri, toate jocurile de noroc, toate reclamele de acest fel, ostentative, pe care le vedem în oraș și comunele noastre, însă când este vorba să supunem la vot proiecte concrete, proiecte făcute de colegii mei din USR, acestea stau blocate în sertar”, a afirmat europarlamentarul Vlad Botoș.

    „Există o formă de dependență și a Statului român!”

    Din totalul inițiativelor legislative demarate de USR pe acest subiect, două aparțin deputatului Adrian Wiener, care a indicat ca vinovat de amploarea acestui fenomen însăși Statul român.

    „Amprenta este deja socială, tinde să se consolideze o anumită cultură a jocurilor de noroc. Vorbim de interfața cu boala, deja adicția, dependența (…). Sunt suferințe patologice la care intervenția psihologică și tratamentul psihiatric durează ani de zile. Este un fenomen care a scăpat de sub control, suntem agresați de reclame. Mai mult de atât, sunt unele subramuri ale activității din societatea românească cum este sportul, de exemplu, care este dependent financiar de suportul acestei industrii, cum de exemplu unele fenomene culturale sunt dependente financiar de industria tutunului. Există o formă de dependență și a statului român, nu doar la nivel individual, și de nicotină și de pariere, iar statul român a găsit de cuviință să suprataxeze, să supraaccizeze aceste fenomene care dau adicție. Adică prin intermediul adicției și vulnerabilității multora dintre cetățenii români, să bage adânc mâna în buzunar. Sunt contributorii al cincilea și al șaselea la PIB-ul României și sigur că dacă ai lăsat să se consolideze la acest nivel și din punct de vedere al deciziei este foarte greu de dat înapoi”, a spus Wiener.

    La Arad, s-a mai încercat interzicerea păcănelelor pe centru, dar s-a lăsat cu scandal

    Dintre inițiativele prin care USR încearcă să limiteze fenomenul, Diana Stoica a amintit și una care ar da putere primăriilor să refuze deschiderea unei săli noi de jocuri de noroc. Amintim că o astfel de măsură s-a încercat printr-o hotărâre locală, la Arad, în 2017, atunci când s-a votat și interzicerea magazinelor de tipul second hand pe Bulevardul Revoluției și în Piața Avram Iancu. Inițial, măsura viza și interzicerea sălilor de jocuri de noroc, însă după ce patronii au protestat vehement, Primăria Arad a dat un pas înapoi și a șters prevederea înainte de supunerea la vot a proiectului.

    Revenind la inițiativele legislative demarate de USR, cele două care aparțin deputatului arădean Adrian Wiener sunt cu privire la un anunț care să însoțească orice formă de reclamă la păcănele, prin care să se atragă atenția la riscurile la care se supun cei care pariază, similar anunțului care se notează în prezent pe pachetele de țigări.

    Cea de a doua inițiativă vizează îndepărtarea jocurilor de noroc de la parterul blocurilor, spațierea între sălile de jocuri de minim 500 metri și eliminarea lor din localitățile de sub 5000 locuitori.

    O parte din banii proveniți din supraaccize să fie direcționați către finanțarea psihiatriei comunitare

    Întrebat fiind cum pot fi îmbunătățile și serviciile de psihiatrie comunitară, care să vină în sprijinul persoanelor care se luptă cu diferite dependențe în România, fără să aibă însă un real sprijin din partea sistemului sanitar, deputatul Adrian Wiener a declarat că recent a avut o interpelare cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru o propunere de a folosi măcar o parte din banii care intră în bugetul de Stat în urma supraacizării firmelor din domeniul jocurilor de noroc și a îi direcționa către Sănătate, pentru a putea finanța diferite programe de sprijin. Momentan nu a primit un răspuns de la ministru, însă deputatul ne-a declarat că nu ar fi mirat să îi fie respinsă propunerea, întrucât a mai avut o inițiativă legislativă similară în trecut care a fost blocată.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.