joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Candidatura Laurei Crișan, fostă Bîlcea, la Primăria Arad – deocamdată doar o bășină politică izvorâtă dintr-un fost pat conjugal. Totuși, cuiva folosește…

  de Andrei Fuliaș | 3 septembrie 2019, 2:41 PM | Politikos | Topic special

  0

  O (cică) surpriză de proporții și-a făcut apariția pe scena politică arădeană în dimineața acestei zile. Este vorba despre „știrea” conform căreia Laura Crișan, fosta soție a liberalului Sergiu Bîlcea – vicepreședinte al Consiliului Județean Arad și aspirant la fotoliul de primar al Municipiului Arad, și-a anunțat propria intenție de a intra într-o competiție directă cu fostul soț, candidând din partea USR-PLUS. Ținta principală: Primăria Arad. Secundară? opinăm că sunt mai multe…

  Mărturisim că inițial am crezut că este vorba despre o glumă, un articol apărut pe surse, fără vreo bază solidă. Însă ulterior informația a fost rostogolită și de către colegii de la aradon.ro, care au reușit să și stea de vorbă cu Laura Crișan, aceasta din urmă confirmând informațiile. „Confirm știrea. Dacă am ridicat de la zero un om care vrea să fie primarul Aradului, cred că pot fi un primar mai bun decât el”, a declarat Laura Crișan pentru aradon.ro.

  Menționăm că ne vedem nevoiți să o cităm pe doamna Crișan dintr-o altă publicație, deoarece am încercat și noi să luăm legătura cu aceasta, însă pare-se că nu dorește acest lucru. Știe ea, probabil, de ce…

  Ce spun liderii USR-PLUS

  Mai departe, dincolo de „șocul” provocat de acest anunț, la fel de șocantă părea și ideea că cineva apare din neant și va fi candidatul USR-PLUS, în condițiile în care cei din USR au afirmat în repetate rânduri că încă nu și-au desemnat candidatul pentru Primăria Arad și că există o competiție internă în urma organizația va stabili un nume. Drept urmare, am luat legătura cu președintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoș, pentru a afla de la el cum s-a ajuns la o astfel de decizie.

  Trebuie să vă spunem că și președintele USR Arad a fost la fel de surprins ca și noi, la auzul veștii că Laura Crișan candidează din partea USR-PLUS. Astfel, acesta ne-a dat de înțeles că nu știe ce discuții sunt în PLUS Arad, însă că cei din USR rămân consecvenți și merg mai departe cu procesul de desemnarea a candidatului la fotoliul de primar. „Noi avem o competiție internă în care s-au înscris șapte colegi. În continuare mai avem programate încă trei dezbateri, iar pe 21 (n.red. – 21 septembrie), după ultima dezbatere, USR își va desemna candidatul pentru Primăria Municipiului Arad”, a declarat președintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoș, pentru Special Arad, menționând însă și faptul că există un protocol între USR și PLUS, care va stabili un candidat comun la funcția de primar, însă asta abia după ce au fost „arse” procedurile de desemnare internă.

  Mai departe, am încercat să luăm legătura și cu cineva de la PLUS, ajungând astfel la a discuta cu Radu Vlădescu, care este coordonator regional pe zona de Vest și membru în Consiliul Național PLUS. Am ajuns la a discuta cu un coordonator regional fiindcă momentan PLUS Arad nu are o conducere a organizației, filiala urmând să-și aleagă o conducere tocmai la finalul acestei săptămâni, pe 8 septembrie.

  Astfel am aflat chiar și de la reprezentanții PLUS că Laura Crișan nu este nici măcar candidatul PLUS Arad, darămite candidatul alianței USR-PLUS, fiindcă și cei de la PLUS au un proces de desemnare al candidaților asemănător cu cel al USR, iar ulterior oricum va fi stabilit un candidat comun. Deci, departe ca PLUS să-și fi stabilit un candidat, din moment ce, până săptămâna viitoare, nu există nici măcar o conducere a organizației. Atunci, cine să desemneze și să valideze o candidatură?

  „În acest moment s-a pornit în cadrul PLUS procedura de desemnare internă a candidaților. Procedura este în curs de desfășurare. Este vorba despre înscrierea membrilor într-o platformă internă, după care va fi stabilit candidatul intern al PLUS, urmând ca ulterior, conform protocolului încheiat cu USR, să stabilim candidatul comun al alianței”, ne-a declarat Radu Vlădescu, coordonator regional pe zona de Vest al PLUS.

  De altfel, l-am întrebat pe Radu Vlădescu dacă își explică și cum s-a ajuns ca Laura Crișan să-și anunțe candidatura din partea PLUS, iar acesta spune că „Nu știu cu cine a vorbit doamna Crișan, însă procedurile sunt exact cele pe care vi le-am explicat. Pot să infirm că ar fi existat astfel de discuții în cadrul PLUS, fiindcă procedura e cu totul alta. Nu există discuții privind susținerea oricărui candidat, până la definitivarea procedurii interne”.

  Așadar, informația publicată de colegii de la aradon.ro, în urma discuțiilor cu Laura Crișan, potrivit căreia „există discuții în fază incipientă cu PLUS Arad pentru a fi candidatul lor”, sare din schemă, dacă ne luăm după spusele lui Radu Vlădescu. Unde mai punem și faptul că, la fel ca cei din PLUS, cei din USR nu știau nimic despre o astfel de candidatură a Laurei Crișan. Ba mai mult, dacă e să facem un simplu calcul politic, e cam greu ca la Arad cei care dau candidatul alianței să fie cei de la PLUS, fiindcă cei de la USR Arad sunt mult mai bine ancorați și reprezentați numeric în conducerea națională, or aceste lucruri pot cântări enorm.

  „Calculele” noastre

  Acum, dacă e să facem și noi niște calcule ale noastre, ajungem la concluzia că ceva nu „pușcă” în toată povestea asta. Și nu putem să nu ne întrebăm cine este sau cine ar putea fi (pentru a câștiga procente, în detrimentul scăderii celor ale lui Sergiu Bîlcea) în spatele acestui joc politic, mutat din fostul domiciliu conjugal al soților Bîlcea (divorțați) direct pe scena politică arădeană.

  Ar putea fi (de ce nu?) chiar cei de la PSD, în frunte cu Mihai Fifor, care să urmărească propriul interes politic, pe ideea „Divide et impera”, încercând să-și dezbine adversarii și să sporească șansele PSD Arad la câștigarea primăriei. Și asta mai ales că informația a apărut pentru prima oară într-o publicație locală apropiată social-democraților.

  Totodată, ar putea fi și jocul lui Călin Bibarț, ori dacă e așa, am putea spune că omul e genial (el sau… alții! ) când vine vorba de astfel de jocuri politice. De ce Bibarț? Păi, fiindcă este cunoscut faptul că își dorește să fie el candidatul PNL la Primăria Municipiului Arad. Mai puțin cunoscut publicului larg este faptul că în PNL Arad există deja două tabere, una care îl susține pe Sergiu Bîlcea, alta care îl susține pe Călin Bibarț, iar cuțitele fiecărei tabere au fost recent ascuțite și în curând vor fi scoase pe mese. Da, știm că Gheorghe Falcă a anunțat că Sergiu Bîlcea va fi candidatul PNL la primărie. Știm și că liberalii au ridicat mâinile în parc pentru a-și da „girul” pentru Bîlcea. Însă la fel de bine știm că lucrurile sunt departe de a fi „bătute în cuie”, fiindcă Bibarț îi cam ia fața lui Bîlcea de când e primar interimar, punctând constant în fața arădenilor și având vreo zece procente în sondaje peste adversarul lui din partid. Deci, să nu fiți surprinși dacă Bibarț va fi candidatul PNL la primărie și nu Bîlcea.

  Totodată, mai trebuie spus un lucru, anume ce stă la baza unei eventuale candidaturi a Laurei Crișan la primărie, fie că din partea PLUS, fie că sub o altă formă. În primul rând faptul că aceasta este la „cuțite” cu fostul soț, ba chiar i-a făcut o plângere penală. Iar războiul dintre cei doi e mai complicat și durează de mai bine de doi ani. Noi știm mai multe, însă nu este cazul să intervenim în acest război și să îi promovăm cum își spală rufele unde vor ei și cum vor ei.

  În același timp, un alt factor important care poate sta la baza dorinței Laurei Crișan de a candida împotriva fostului soț este susținerea tatălui ei, acesta din urmă fiind membru PLUS (nicidecum vicepreședinte – cum s-a scris în alte publicații – din moment ce nu există o conducere a organizației). Or, tatăl Laurei Crișan este cunoscut ca fiind un personaj cu o importantă putere financiară, ba chiar unii susținând – chiar și Laura Crișan în declarația ei – că Sergiu Bîlcea s-a ridicat cu ajutorul acestuia. Dar, din nou, nu e asta treaba noastră. Deși, pe undeva, fiind vorbva de un candidat la Primăria Arad, cu reale șanse, este de dorit să aflăm întregul adevăr, fie el chiar și într-o luptă politică între foștii soți.

  În concluzie, tot ce putem spune despre candidatura Laurei Crișan la fotoliul de primar din partea USR-PLUS este că, deocamdată, având în vedere declarațiile conducerilor USR și PLUS, pare mai mult o răzbunare, dacă nu doar o manevră destul de deșteaptă, mai amplă, a altora, la care aceasta a acceptat să „subscrie”, și care să-l facă pe Sergiu Bîlcea mic, mic, mic de tot.

  Nu mai rămîne decât ca Geanina Pistru, cea care a apărut în presă întinsă pe o canapea alături de Bîlcea, fiind aflați în concediu, să-și anunțe și ea candidatura. Ar fi un adevărat „menage a trois” politic cum nu s-a mai văzut.

  Așa încât, până la declarații oficiale că Laura Crișan nu candidează ca independent (fiindcă nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre), nu putem decât să râdem de ceea ce va urma.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.