marþi, 3 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  Zeci de camioane, autoutilitare și mașini care transportau migranți, indisponibilizate de polițiștii de frontieră într-o parcare din apropierea graniței cu Ungaria

  de Ioana Costaș | 15 iunie 2023, 3:42 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Zeci de camioane, autoutilitare, autobuze sau autoturisme, folosite la transportul migranților sunt indisponibilizate într-o parcare special amenajată în acest sens de Poliția de Frontieră. Autovehiculele au fost confiscate după ce în interiorul lor au fost depistați migranți. De cele mai multe ori, aceste autovehicule sunt modificate astfel încât cetățenii străini să nu fie depistați la controlul de frontieră, iar la acest capitol, imaginația celor care fac trafic de migranți nu are limite. Polițiștii de frontieră arădeni au descoperit migranți ascunși și în șasiul camioanelor, un spațiu foarte îngust, unde nimeni nu s-ar gândi că ar putea fi oameni.

  Însă pentru cei care aleg să iasă fraudulos din România, pentru a ajunge într-o țară din Spațiul Schengen, călătoria este una de coșmar, care le pune viața în pericol. Înghesuiți în camioane, autoutilitare sau mașini modificate, migranții petrec ore întregi în temperaturi de peste 40 grade, în lăcașe special amenajate în care nici măcar nu se pot mișca.

  Un polițist de frontieră arădean a explicat cum au fost găsiți migranți ascunși în șasiul unui camion, la vamă, pe sensul de ieșire din țară: „Locașul construit era atât de îngust încât cele 12 persoane care încercau să treacă fraudulos frontiera în Ungaria aveau o distanță de aproximativ 30 cm până la șasiul de deasupra, astfel încât le ajungea până la nas. Au stat în această poziție aproximativ 4-5 ore până când au fost descoperiți de către colegii noștri. Persoanele descoperite erau foarte obosite din cauza faptului că nu se pot odihni, nu puteau respira în spațiul îngust și nu se puteau mișca”.

  Polițiștii de frontieră spun că e nevoie de ceva timp pentru a realiza că un automarfar care se prezintă la controlul vamal are pereți dubli, compartimente în plus sau lăcașe special făcute în pardoseala remorcii camionului.

  Migranții încearcă să iasă pe la frontierele din vestul țării fie ascunsi în camioane goale, care nu transportă marfă, fie cuibăriți printre baxurile cu obiecte destinate exportului. Spre exemplu, unii migranți au fost depistați ascunși în fose septice ce erau transportate spre țări din Spațiul Schengen.

  „Fosele au fost tăiate, la fel și locașul din podeaua automarfarului pe unde încărcau persoanele în fose. În jur de 10 persoane se aflau în fiecare fosă. Nu sunt condiții ideale pentru transport, dar, din disperare, se poate…”, a explicat un polițist de frontieră.

  Legea permite confiscarea camioanelor în care au fost depistați migranți

  Legea le permite polițiștilor de frontieră să confiște autovehiculele folosite la transportul migranților, astfel că parcarea este plină de  automarfare, autoutilitare sau autoturisme în care au fost găsiți migranți. Aceste autovehicule vor fi scoase la licitație. „În acest moment aceste vehicule sunt indisponibilizate, Abia după ce va exista o sentință definitivă dată de o instanță, acestea vor fi predate către ANAF și vor fi scoase la licitație”, a declarat inspectorul de poliție Andrei Alexandru Dincă, purtător de cuvânt în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.

  În majoritatea cazurilor, migranții care încearcă să iasă din România pe la frontierele din județul Arad au drept de ședere și muncă în țara noastră. Ei vor să ajungă cu orice preț în țări din vestul Europei, iar pentru asta sunt dispuși să plătească mii de euro călăuzelor.

  În urmă cu două zile, 55 de migranți ascunși într-un camion înmatriculat în Cehia, care se afla în coloană, pe autostrada Arad-Nădlac, pe sensul de ieșire din țară, strigau după ajutor. Au fost auziți de un șofer român care a sunat la 112, iar migranții au fost salvați înainte să se producă o tragedie.

   

  Citește și: Cei 55 de migranți descoperiți ieri într-un camion, pe autostradă, au plătit câte 3.000 de euro pentru a ajunge în Schengen. Șoferul automarfarului a fost reținut

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.