Cămașă hi-tech inteligentă. O porți și măsoară ritmul cardiac

  de Special Arad | 14 September 2021, 1:59 PM | IT

  0

  (foto: hdblog.it)

  Ideea extinderii conceptului de dispozitiv purtabil la o gamă largă de produse nu este nouă. De ani de zile vorbim și experimentăm posibilitatea transformării îmbrăcămintei în instrumente pentru a măsura parametrii vitali într-un mod confortabil și rapid. Dezvoltarea unui nou material de către echipa de cercetători de la Universitatea din Rice, Houston, Texas, se încadrează în acest scenariu. O cămașă inteligentă moale ca bumbacul, cu rezistența Kevlarului și conductivă ca multe metale.

  Potrivit site-ului Italian HDBlog, cămașa fi purtată și spălată așa cum faceți cu orice altă cămașă, dar are avantajul deloc de neglijat de a putea desfășura o activitate care necesită utilizarea unui dispozitiv pentru încheietura mâinii sau a unui Holter ECG: monitorizarea continua a frecvenței cardiace.

  Secretul acestei cămăși de înaltă tehnologie stă în firele de nanotuburi de carbon integrate. Acestea îndeplinesc aceeași funcție ca un dispozitiv EGC, dar în loc să fie aplicate pe piele pot fi cusute în cămașă, cu avantaje indubitabile în ceea ce privește ușurința în utilizare. Încă nu se vorbește despre producerea îmbrăcămintei la scară largă, dar perspectivele sunt promițătoare, atât în ​​rândul consumatorului, cât și în special cadrul armatei sau forțelor speciale de intervenție.

  O altă aplicație interesantă a acestei tehnologii este că se va putea folosi pentru uniformele militare de generația următoare. Nu numai că se poate folosi acest material pentru electrozi ECG, dar poate fi folosit și ca antenă pentru a urmări poziția personalului militar.

  Ideea, dezvoltarea și rafinamentul unei noi tehnologii pot dura ani de zile. Cercetătorii de la Universitatea Rice au dezvoltat prima dată fibră de nanotuburi de carbon în 2013, dar la vremea respectivă erau prea subțiri (cu o lățime de doar 22 microni) pentru a se putea gândi să le poată folosi cu un mașină de cusut tradițională. Acum au creat un dispozitiv care poate țese fibrele de nanotuburi de carbon în fire mai mari care pot fi apoi cusute.

  Chiar dacă nu au lipsit încercări similare, potrivit echipei de cercetare, soluția dezvoltată este de neegalat. Nu există materiale flexibile, moi, asemănătoare firelor, care să fie confortabile la atingere, cu care puteți lucra, construi un pod sau o linie electrică, dar să le folosiți și cu o mașină de cusut. Nimic altceva nu se comportă așa.

  În 2018 compania Samsung a brevetat o cămașă inteligentă care poate diagnostica funcțiile pulmonare. De asemenea, Samsung a brevetat și pantofi sport inteligenți care oferă feedback sportivilor cu privire la parametrii atinși în timpul antrenamentelor, pentru a-și putea îmbunătăți performanțele sportive. Nu știm care este stadiul de dezvoltare a acestor produse Samsung.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.