duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Curățarea malului Mureșului lasă păsările sălbatice și castorii fără habitate | Video

  de Ioana Costaș | 14 martie 2023, 3:53 PM | Animal Special | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Malul Mureșului, în zona centrală a orașului, a fost defrișat în cadrul campaniei de curățenie de primăvară demarată de Primăria Arad și Apele Române, lăsând păsările sălbatice și castorii fără habitate.

  În ultimii ani, malul Mureșului a fost populat de castori și de păsări sălbatice. Animalele și-au găsit adăpostul în stufărișul din zona malului. Din cauza curățeniei de primăvara, care a însemnat defrișarea malului Mureșului pe o lungime de mai mulți kilometri, păsările care urmează să depună ouă s-au trezit cu majoritatea cuiburilor distruse. În aceste condiții, animalele sălbatice sunt nevoite să-și caute alte adăposturi.

  Biologul Gabriel Herlo spune că a obsevat castori pe malul Mureșului „încă din anul 2010, 2011 cu siguranță erau deja stabiliți aici. Și an după an am văzut că le-a plăcut, cu toții am putut să-i vedem, să-i găsim zi de zi, fie dimineața, fie seara înainte de lăsarea întunericului. Îi putem vedea pe mal, nestingheriți…”. Biologul spune că încă încearcă să găsească motivul pentru care s-au făcut aceste curățiri: „Pentru mamifere, și anume castor, impactul nu este atât de dramatic pentru că, din fericire, încă au restul habitatului disponibil pe malul celălalt, dar sunt afectate o serie de grupe de păsări, păsăret de talie mică, anatidae, rațe. Nu mai au unde să se adăpostească. Per general, au fost afectate condițiile de habitat, de hrănire, de adăpost, de reproducere. Toate condițiile au fost, mai mult sau mai puțin, retazate”

  Ce spun arădenii despre curățarea malului Mureșului? Ei bine, părerile sunt împărțite, unii lăudând inițiativa autorităților, alții considerând că viețuitoarelor sălbatice li s-a produs un mare rău.

  „Nu știu ce să zic… pe mine nu mă deranja nici când era era vegetația, îmi place și acum. Sper că va arăta și mai bine de acum încolo. Am văzut urmele castorilor, vedeam tulpini roase. Pe mine nu mă deranjează. Adică iubesc animalele”, ne-a spus o arădeancă.

  O alta s-a declarat însă dezamăgită de urmările acțiunii de curățenie: „Dezamăgitor! Nu înțeleg de ce trebuie să distrugem natura pe unde trecem. Și ce punem în loc? Aici, într-adevăr, trăiau tot felul de animale, erau protejate de amorfa care a crescut aici pe malul Mureșului. Acum, toți câinii se vor bălăci în apă și animalele nu vor mai avea liniște să se cuibărească, să crească pui. Nu înțeleg care este scopul acțiunii. Este criminal, inutil”.

  În ceea ce privește curățarea malului Mureșului, Marcel Ostafe, inginer șef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad, a declarat că „în fiecare avem, pe programul de gospodărire a apelor, lucrări de întreținere a cursurilor de apă și decolmatări, precum și întreținerea infrastructurii de gospodărire a apelor. În această primăvară, prin planul tehnic, am avut lucrări de desfișări, de curățire de vegetație și pe zona municipiului Arad, obligație pe care o au și unitățile teritorial administrative din toată țara de a întreține cursurile de apă, pe raza localităților. Legat de habitatul care este posibil să fi fost deranjat – în zona municipiului Arad – menționăm că nu am avut cunoștință că ar exista ceva specii care să fie deranjate. Vom lua legătura cu cei de la Agenția Națională a Ariilor Protejate să vedem dacă ei cunosc și eventual, dacă sunt ceva habitate care trebuie protejate, să fie cumva relocate și acțiunea să o facem și împreună cu ei, astfel încât să nu deranjăm mediul”.

  Reprezentanții Primăriei Arad spun că zona malului Mureșului în care a fost efectuată curățenia de primăvară nu figurează ca fiind zonă protejată și nici nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori.

  „Potrivit legii, unitățile administrativ teritoriale au obligația să asigure salubrizarea digurilor și a malurilor. În plus, Primăria Arad își dorește să redea cetățenilor spațiile din zona malului Mureșului. Operațiunea de igienizare a fost însă îngreunată de vegetația spontană crescută în exces, motiv pentru care a fost necesară înlăturarea ei, numai că nu am fost sesizați cu privire la existența vreunei familii de castori, dar mai mult decât atât, zona nu face parte din aria protejată, nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori, iar pe durata desfășurării acțiunii de curățenie nu a fost semnalată prezența vreunui exemplar”, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  @specialarad.roCastor pe Mureș, martie 2023, Arad♬ original sound – specialarad.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Iar o sa inceapa vreo organizatie a babelor nesatisfacute sa aiba pareri cu privire la castori struti caini pisici camile si alte jivine.Nu avem autostrada din cauza acestor ong/uri si tot continuam sa le dam apa la moara unora dusi cu caputu care doresc drepturi pt animale mai ceva ca pt oameni. Totusi planeta asta e a oamenilor si cam asa va ramane… in rest orice fapta buna va fi criticata

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. No hai, pe bune…, nu mai igienizăm orașele, nu mai construim șosele și autostrazi, etc., nu mai facem nimic din ACTIVITĂȚILE NORMALE ALE CIVILIZAȚIEI, pt că ne dăm mari ecologiști…?!😣
   Păi, eu zic să ne întorcem la bordeie din pământ, la habitatul în grote și la drumuri pietruite sau de pământ !!!🤔
   .
   Dacă și în PUȚINELE CAZURI în care Autoritățile își mai fac și treaba, sau dacă și la cei câțiva metri de Autostradă, se trezesc „marii ecologiști” (care, în rest DORM !!!) să bage de vină, să nu ne mirăm ca România e în urmă cu un secol la dezvoltare și CIVILIZAȚIE. 😡
   .
   Culmea e că, LA MUNȚII DE GUNOAIE care efectiv sufocă natura și habitatul natural al viețuitoarelor (uitați-va ce gasiți pe malurile apelor, în lacuri, prin păduri, în munți, etc.), acești ecologiști ” de ocazie”, nu prea vâd să comenteze si, MAI ALES, SĂ SE IMPLICE ! 😉
   De ce…?
   Simplu: pt că asta (eliminarea gunoaielor din natură SI PĂSTRAREA ei curată), ar fi o muncă titanică, așa că e mai simplă „ecologia de birou”, unde, decât SĂ FACEM CEVA CONCRET, mai bine BĂGĂM de vină la alții care mai și fac ceva…
   .
   PS: ca să fiți liniștiți, vă garantez că aceste păsări și animăluțe, dacă chiar ar fi avut habitat pe raza orașului, așa cum AU VENIT SINGURE încoace, la fel se vor muta în amonte sau aval de oraș.
   Și le va fi mult mai bine acolo, decât aici, interactionând cu oamenii!

   --4 voturi
   +1
   -1
  3. Ăla nu era stufaris erau boscheți au apărut datorită lipsei igienizării și se agățau toate gunoaiele duse de apă.
   Uitați-vă în centrul Oradiei cum sunt malurile Crișului. Acolo nu a mers să protesteze absurdul biolog.
   În vestul Europei Ungaria Austria… malurile Tisei malurile Dunării etc în orașe nu o sa găsiți vegetație spontană crescută cam peste tot malurile sunt pietruite.
   O problema este ca Mureșul e foarte colmatat vara e plin de insule pe mijloc la Oradea au un utilaj special: https://youtu.be/9bzf8m6_Adc

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.