sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Calendarul Centrului Cultural Județean pe 2021 include 69 de evenimente, dar depinde de Covid și pestă porcină

  de Tomck@t | 4 mai 2021, 2:49 PM | Cultură | Topic special

  1

  Activităţile Centrului Cultural Județean (CCJA), incluse în calendarul pe anul 2021, au în prim plan cultura, istoria, sportul şi tineretul, spiritualitatea şi educaţia.

  Festivalul spiritual și de artă sacră „Filocalia” (ediția a VIII-a), „Cupa Cireșarilor” (ediția a XVI-a) și Festival de Folclor „Busuioc purtat la joc” (ediția a III-a, la Sântana) se numără printre primele evenimentele plănuite de CCJA. Nu lipsesc nici activitățile culturale și de divertisment adresate tinerilor, cum ar fi „Zilele Şcolii Populare de Arte” din municipiul Arad (în iunie), Festivalul de tineret de la Căsoaia (23-25 iulie) și „Ghioroc Summer Fest” (iunie-iulie-august).

  E de menționat, totuși, faptul că programul cultural a fost elaborat la începutul anului, există așadar posibilitatea să sufere modificări ulterioare, cum ar fi anulări sau reprogramări, în funcție de situațiile epidemiologice Covid-19, dar și de pestă porcină. Cea din urmă este motivul pentru care competiția sportivă „King of the Hill” (ediţia a VIII-a) nu s-a mai organizat în aprilie și nu se știe, deocamdată, pe ce dată va fi reprogramată, dacă va fi.

  Rămâne, totuși, Supermaratonul Arad-Bekescsaba-Arad?

  O altă incertitudine este ediția a XXIII-a a Supermaratonului Arad-Bekescsaba și retur, la care sunt trecute ca instituții organizatoare și Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA), cu toate că în Bugetul Aradului pe anul 2021, care include și evenimentele finanțate de Primăre și gestionate de CMCA, Supermaratonul nu mai figurează ca eveniment finanțat. Rămâne de văzut dacă se va mai organiza sau nu, luând în considerare și evoluția epidemiologică atât în Arad, cât și în Ungaria, precum și sursa banilor: finanțat la Arad doar de către Consiliul Județean, ori – printr-o rectificare de buget – și de către Primărie.

  Festivaluri în județ

  În program se mai găsesc evenimente precum Festivalul-concurs de Folclor „Ioan T. Florea” la Covăsânț (7 iunie), Festivalul de muzică ușoară la Sebiș (iunie), Vara Simfonică Lipovană (26 iunie), Festivalul de Dans Folcloric Maghiar la Adea (27 iunie), Festivalul „Emil Monția” și Festivalul „Ioan Slavici” – ambele la Șiria, pe 17 iulie, Festivalul de Dans Folcloric la Zimand Cuz (25 iulie), Praznicul de Pită Nouă la Pecica (august), Festivalul-concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului la Moneasa (23 august / aflat la ediția a 51-a!), Festivalul de Literatură „Dorel Sibii” la Săvârșin (5-6 septembrie), Festivalul Itinerant Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniș-Măderat (ediția a-XII-a, în mai multe localități din județ, în luna septembrie) și Festivalul Vânătorilor la Bata (septembrie).

  Nu în ultimul rând, în calendarul cultural se mai găsesc și acțiunile culturale din județ de Ziua Națională (1 Decembrie) și Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad (5 decembrie), precum și anumite apariții editoriale.

  Alte evenimente sportive

  Lângă „King of the Hill Tournament” și Supermaratonul Arad-Bekescsaba-Arad, mai găsim în calendar și „Căsoaia Bike, Run & Fun” – ediţia a VIII-a (17-19 iulie), Triatlonul Proactivi la Ghioroc (15 august), Sebiș Enduro Challange (august), Crosul Cetăților la Moneasa (septembrie) și activitățile sportive Old Boys UTA (pe parcursul anului), dar organizarea lor – ca de altfel în toate celelalte cazuri – fiind în funcție de scenariile Covid din localitățile aferente din perioada următoare, respectiv evoluția pestei porcine.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mare evenimente ,,Old Boys UTA”. Pe când o să vedem și noi pe scena teatrului arădean o piesă sau eveniment de calitate gen ,,Spărgătorul de nuci” sau ,,Frumoasa și Bestia” cum e la Teatrul din Timișoara?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.