joi, 28 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Nici nu s-a terminat renovarea și deja cad bucăți din Colegiul Național Elena Ghiba Birta

  de Raluca Medeleanu | 20 iunie 2023, 4:08 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Reabilitarea clădirii Colegiului Național Elena Ghiba Birta – monument istoric – a început acum 4 ani. S-a preconizat atunci că lucrările vor dura 2 ani și că investiția se ridică la 2 milioane de euro. „Și cu întârzieri, și mai scumpă! Reabilitarea de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta «stoarce» încă 6 milioane de lei”am scris în martie 2023, iar astăzi, pompierii au fost nevoiți să îndepărteze bucăți din acoperiș, fiind un pericol public.

  ISU Arad a anunțat în urmă cu 10 minute că „pompierii militari ai Detașamentului Arad intervin în aceste momente cu o autospecială de intervenție și salvare la înălțimi, pentru degajarea unor elemente de construcție care prezintă pericol de cădere, în municipiul Arad – Bulevardul General Dragalina”.

  Din imaginea trimisă de ISU Arad se poate observa însă că este vorba de o stradă lăturalnică, 1 Decembrie 1918, și că este vorba de clădirea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” (latura chiar vizavi de sediul DGASPC Arad). Elementele care prezintă pericol sunt tocmai la nivelul acoperișului, care este și el inclus în proiectul de reabilitare capitală de care se ocupă la ora actuală firma Meșterii Pricepuți SRL (o firmă subcontractată de Vesa Construzione, cea care a câștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor).

  Scumpirile la care făceam referire la începutul acestui articol au survenit tocmai că pe parcurs au apărut solicitări suplimentare din partea ISU (conform legislației actuale), printre care menționăm construirea unui bazin de apă în curte, care să asigure un debit suficient de apă în cazul unui incendiu. De asemenea, s-a luat decizia construirii unui nou lift exterior, amplasat pe un perete al clădirii vechi, în curte.

  Proiectul se află în mari întârzieri, Primăria Arad emitând mai multe avertismente constructorului, însă cu toate nemulțumirile acumulate nu a ajuns să rezilieze contractul de teama duratei mult prea mari de timp care ar necesita reluarea de la zero a unei licitații.

  Va fi interesant de văzut cine și în ce formă își va asuma semnarea recepției lucrărilor, atunci când proiectul va ajunge, într-un final, la sfârșit. Așa cum tot auzim deja, estimările sunt „la începerea noului an școlar”.

  Citește și:

  „Ghiba”, inaugurată probabil la anul, deși vicele Faur susține că „suntem deja la faza de finisaje”, iar clădirea nouă e gata | Galerie foto

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Efectele seismului la calcanele vechi care nu sunt din zidarie confinata ( adics nu au stalpisori si grinzi de incadrare). Oare scopul unor oameni pentru a-si vinde marfa este de a crea panica? Am rugamibte, maturizari-va si nu mai speriati oamenii, ca multi , din pacate, au facut crize de panica dupa seismele de acum careva saptamani. Sa fim totusi oameni si sa nu mai creem filme horor pentru un gologan in plus.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Curios că la alte clădiri recent renovate, nu am auzit să fie probleme cu desprinderea unor elemente de zidărie, imediat dupa terminarea lucrărilor… 🤔
   …. Indiferent de prezența sau nu, a cutremurelor…!
   .
   Să fie de vinâ „heirupismul” cu care s-a încercat compensarea timpului pierdut de FIRMA DE APARTAMENT (promvată de Falcă&Co.), în DETRIMENTUL CALITĂȚII EXECUȚIEI ? 😎
   .
   S-a încercat „o spoială, pe viteză”, pt a închide gura lumii !
   Chiar m-am uitat mai atent (la fața locului, NU ÎM POZE), și am constata o DIFERENȚĂ destul de mare la calitatea zugrăvelii și, mai ales a detaliilor, față de multe alte clădiri reabilitate în regie proprie, chiar din apropiere, de pe aceeași stradă.
   Se pare că, din nou, „banii publici suportă orice”…😠
   .
   PS: mi se pare mie sau lucrările la fostele Hoteluri Parc, s-au redus considerabil (ca să nu spun că s-au oprit) ? 🤔
   Oare vor avea aceeași soartă ca multe alte lucrări începute în forță, iar apoi lăsate în izbeliște zeci de sni, pt că proprietarii „s-au întins mai mult decât le era plapuma”?
   (Ex: demolarea IMARului – noroc că, aici, în sfârșit „s-au trezit” și proprietarii -, a Tricoului Roșu, Galleria Mall, fostul Carrefour, etc.).

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.