vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Bugetul Aradului pe 2023. Câți bani primesc instituțiile subordonate Primăriei și ce investiții sunt planificate anul acesta

    de Raluca Medeleanu | 19 ianuarie 2023, 12:18 PM | Administraţie | Topic special

    6

    Primăria a publicat prima variantă a documentului ce conține bugetul general de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, din care aflăm care sunt principalele plăți, dar și investițiile care sunt preconizate să se efectueze pe parcursul acestui an. Totalul bugetului preconizat pe anul acesta se ridică la circa 882.661.000,11 lei, din care bugetul local propriu-zis la 799.615.000,11 lei.

    În ceea ce privește excedentul bugetar al municipiului Arad (adică banii rămași din 2022), acesta este de aproximativ 33 milioane lei, în scădere cu mai bine de 12 milioane lei față de excedentul rămas din 2021.

    Referitor la formatul proiectului pus la transparență, trebuie să atragem atenția încă de la început asupra unor probleme. Dacă Municipiul Arad a obținut nota 6 pentru transparența bugetară din 2022, într-o analiză realizată de Funky Citizens (vezi AICI), anul acesta mai mult ca sigur va primi o notă și mai mică. Spunem asta, odată pentru că este cu mult mai puțin detaliat față de draftul de anul trecut (113 pagini versus 309), dar și pentru că anul trecut a fost primul an în care municipalitatea a reușit să întocmească documentul într-un format de tip pdf ușor de accesat, însă anul acesta a revenit la vechiul format de tip imagine scanată, în care funcția căutării nu este valabilă, nici cea a copierii de paragrafe, făcând astfel o analiză atentă a conținutului mult mai dificilă!

    Special Arad a făcut însă o astfel de analiză, iar în rândurile ce urmează vă prezentăm detaliat fiecare cheltuială importantă care este planificată pentru anul curent.

    Veniturile calculate pentru anul 2023 sunt de 882.661.000,11 lei, din care 799.615.000,11 lei sunt aferente bugetului local, 51.866.000 lei subvenții ale instituțiilor publice subordonate, 63.500.000 lei din împrumuturile interne, 3.675.000 lei din fondurile externe nerambursabile, mai existând și o diferență de 35.995.000 lei care reprezintă transferurile de bugete.

    Cheltuielile calculate din bugetul local pe 2023 se ridică la 826.979.000,11 lei, din care peste 122 milioane lei se vor da pe salarii și peste 75 milioane lei pentru subvenții, peste 30 milioane lei pentru asistența socială, 20 milioane lei ca rambursări de credite externe și interne, 8 milioane dobânzi la datoria publică, 7 milioane lei pentru burse etc.

    Pe capitole, la „Ordine Publică”, bugetul alocat pentru cheltuieli de personal este de aproape 16,3 milioane lei, iar pentru bunuri și servicii de 4,8 milioane lei; la „Învățământ”, cheltuielile curente se ridică la 64 milioane de lei; la capitolul „Combustibili și Energie” figurează sume mari, în total ridicându-se la circa 75 milioane lei, dintre care cele mai mari reprezentând subvențiile: 52,5 milioane lei; la capitolul „Transporturi” figurează cheltuieli calculate la 174 milioane de lei, dintre care subvențiile au alocate 22,5 milioane lei, „Cultură, recreere și religie” figurează cu cheltuieli de 44,7 milioane de lei, dintre care 17,8 milioane lei pentru salarii. Serviciile prestate de instituțiile publice de spectacole și concerte figurează cu cheltuieli de 20,5 milioane lei, iar sportul figurează cu cheltuieli de 10 milioane de lei. „Alte servicii culturale” apar cu cheltuieli de 3 milioane de lei.

    În ceea ce privește fondul alocat reabilitării fațadelor imobilelor din municipiul Arad, acesta rămâne în continuare infim: 100.000 lei.

    Bugetul instituțiilor publice și a activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii este compus din:

    – 39 unități de învățământ din municipiul Arad (total circa 18 milioane lei)

    – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (circa 10,2 milioane lei)

    – Filarmonica Arad (circa 10,3 milioane lei)

    – Centrul Municipal de Cultură Arad (circa 24 milioane lei)

    – HUB Cultural MARTA (310.000 lei)

    De menționat că, spre deosebire de proiectul de buget al anului trecut, în documentul de anul acesta lipsesc tabelele în care fiecare instituție subordonată are defalcată fiecare secțiune de venituri și cheltuieli (de exemplu, Teatrul, Filarmonica, Direcția de Asistență Socială, Cantina Municipală etc.), fiind disponibile doar sumele totale luate pe capitolele menționate mai sus.

    Investiții din bugetul local

    Lista programului de investiții pentru 2023 are alocat un total de 683,7 milioane lei pentru investiții, ordonator de credite fiind Consiliul Local. La lucrări noi, menționăm: reabilitarea platformei și aleilor mozaicate de la Primărie (aprox. 4,7 milioane lei), extindere și modernizare Grădinița PP Prichindel (aprox. 5,8 milioane lei), reabilitare termică Grădinița PN 10 (2 milioane lei), racordarea la sistemul energetic național a Stadionului UTA (aprox. 1,2 milioane lei), achiziție sisteme de irigat automate la bazele sportive din Sânnicolaul Mic și ICRTI, cel de lângă groapa de gunoi (ambele 350.000 lei), modernizarea Parcului Eminescu (aprox. 12 milioane lei), extinderea și modernizarea iluminatului public (aproximativ 55 milioane lei), realizarea rețelelor de canalizare a apei uzate și canalizare pluvială aferentă străzilor de pământ (aprox. 7,7 milioane lei), amenajare drum str. Diogene (aprox. 2,6 milioane lei), înierbarea liniilor de tramvai (aprox. 8,2 milioane lei) etc. Valoarea lucrărilor pe care am menționat-o este cea actualizată la 31.12.2022.

    Fonduri europene

    Anul acesta, observăm o scădere și la fondurile pentru proiectele realizate pe fonduri europene nerambursabile, totalul fiind de 178.361.000 lei. Suma este cu 100 milioane de lei mai mică față de cea alocată în 2022. La acest capitol, anul acesta este inclus și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care Primăria a depus mai multe proiecte pentru care așteaptă finanțare. Momentan, în actuala ciornă a bugetului figurează 21,6 milioane lei ca fonduri europene nerambursabile pentru PNRR, iar 32 milioane lei ca fonduri din împrumut rambursabil. Sumele primite de la UE / alți donatori în contul plăților efectuate sau care reprezintă prefinanțări sunt de 223.000 lei, iar cele aferente proiectelor aferente axei de finanțare 2014-2020 sunt de 96.5 milioane lei. Dintre proiectele notate pe fonduri europene, a fost inclus cel ce vizează reabilitarea interioară a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad (pentru care se alocă separat și 250 mii lei din bugetul local pentru actualizarea proiectului tehnic), cel de reabilitare a Colegiului Național „Vasile Goldiș”, continuarea reamenajării Zonei Mărului într-o zonă de agrement, finalizarea Parcului din Micălaca 300, un proiect nou prin care se vrea reamenajarea malului Mureșului (între parcul Europa și podul Decebal), două centre multifuncționale (pe Tarafului și pe Șezătorii), achiziționarea centrelor de colectare prin aport voluntar (colectare deșeuri de tip moloz etc.), continuarea programelor de reabilitare termică a blocurilor, continuarea proiectului ce vizează traseul de transport public între UTA și str. Ștefan cel Mare (inclus podul peste Mureș), continuarea de achiziție a noi tramvaie etc. De asemenea, deși are toate semnele că nu va primi finanțare, continuă să figureze și proiectul de „remodelare” a Bulevardului Revoluției.

    Proiectul încă mai poate suferi modificări

    Întrucât în prezentul articol sunt prezentate doar părți din întregul document, cei interesați îl pot studia în întregime AICI.

    Formatul actual este doar prima variantă pusă la transparență decizională, astfel că cei care doresc să propună modificări, o pot face la Registratura Primăriei până la data de 1 februarie 2022.

    UPDATE

    Primăria Municipiului Arad a afișat ulterior publicării acestui articol și anexe la proiectul de buget inițial, care conțin mai multe informații defalcate, cu privire la venituri și cheltuieli. Aceste informații suplimentare le puteți consulta AICI. De asemenea, a publicat și acest tabel cu cheltuielile prevăzute în 2023, înîmpărțite pe funcționare și dezvoltare:

    321795044 721969966170436 1601485479565381498 n

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.