joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Bucurie și mișcare” pentru 150 de copii de grădiniță din Frumușeni, Nădlac, Pecica și Arad – un proiect-concurs inedit care ne-a mișcat pe toți | Galerie Foto

    de Alin Olteanu | 16 mai 2023, 6:32 PM | Educaţie | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Care e oare remediul pentru a-ți schimba starea de spirit provocată de vremea de afară, de gânduri, de stresul și oboseala zilnice, de plictiseala și lehamitea care te „subjugă” în momentul în care vezi la Tv aceleași fețe, cu aceleași promisiuni vechi de zeci de ani și multe altele pe care nu vreau să le mai introduc aici? Întrebarea e, bineînțeles, retorică, pentru mulți, fiindcă știu răspunsul. Încerci să te faci invizibil și să te „introduci” în mijlocul unor copii. Să îi observi cum râd, cum se mișcă neîncetat, cum dansează, cum se încruntă când nu sunt băgați destul în seamă, cum se luptă să fie primii, cum trăiesc fiecare clipă fără ca măcar ceva să le enerveze existența, cum se șterg la nas cu costumașul călcat pentru dans, cum vorbesc neîncetat și cum, cu coada ochiului, o privesc pe „Doamna” ca pe cea mai importantă ființă din acest moment al existenței lor.

    De ce am ținut să fac introducerea de mai sus? Fiindcă am dat curs unei invitații și mi-am dorit (și am și fost) să fiu invizibil -ca să pot să mă bucur și să zâmbesc de bucuria lor- pentru aproximativ 15o de copii de grădiniță și educatoarele lor – să fiu scuzat dar eu îmi aduc aminte cu plăcere de acest termen, educator, preferând din motive sentimentale să nu folosesc un alt apelativ.

    Așadar, am participat la o acțiune mai altfel. Ia gândiți-vă bine cum e să îi vezi pe toții copilașii aceștia, fetițe și băieței, concurând la probe de majorete, de ștafetă sau de alergat cu sacul? Nu, nu trebuie să vă chinuiți, ci doar să vă imaginați: e de vis!

    Am zâmbit, ba chiar am râs (nu de ei, ci cu ei, deși nu mă băgau în seamă), am fredonat melodiile pe care dansau cu o atât de mare plăcere (adică am dat din fund mai ceva ca Shakira, fără teamă că „ar putea comenta unul sau altul”), am concurat și eu văzându-i cât de în serios își iau rolul de concurenți, mi-am scăpat și eu din mână bețisorul cu fundă, fiind atent la pașii pe care trebuia să îi fac urmărind educatoarea, am dat cu capul de portița prin care trebuia să trec pentru a încheia proba de ștafetă, m-am împiedicat în alergare cu picioarele băgate în săculeț și am picat (dar m-am ridicat zâmbind și pus pe treabă), m-am supărat că nu am fost primul la alergare, am fost fericit că am o oarecare medalie și eu, nu i-am prea băgat în seamă pe părinții care ne încurajau mai ceva ca suporterii pe stadionul echipei UTA – da, am fost încă o dată copil de grădiniță, preț de trei ore, luni, la terenurile acoperite ale Bazei Sportive Desavoia.

    Am participat, cum spuneam – ca și invitat, la concursul județean „Bucurie și mișcare”, cel care, până la urmă, s-a transformat în „bucuria mea în mișcarea lor”. Inițiatorii proiectului – prof.înv.preșcolar Alina Măduța, de la Grădinița P.P.Nr 7 din Arad, și directorul CCS Gloria, Paul Barta – prin această acțiune, nu doresc decât să promoveze dragostea pentru mișcare, sportul, concurența, comunicarea, uniunea cu ceilalți, ieșitul în aer liber, la concurență cu… nici nu mai are rost să nominalizez fiindcă le știm cu toții, părinți fiind. Astfel, 120 de copii s-au întrecut în probele pe care le-am înșiruit mai sus, în momentul în care m-am pus în locul lor (deși, cu ciudă o recunosc, nu am reușit pe deplin și nici nu aveam cum). Mai trebuie să spun? Pentru copii a fost extrem de ușor, pentru organizatori, a fost zoală… Dar toți au câștigat, toți- copii, părinți, educatoare, profesori, arbitri, inspectori, spectatori neutri- am câștigat.

    Iar acum, pentru că, sincer, nu m-am mai obosit măcar să aflu numele tuturor participanților, ale premianților și orice alte date punctuale, o să „dau cuvântul” organizatorilor, cei care ne-au transmis datele de mai jos. Le mulțumesc pentru „o zi de neuitat” și chiar țin să le transmit o „încurajare”: Să nu fie ultimul concurs de acest gen!

    Inspectoratul, un partener pentru organizatori

    Este prima ediție a concursului sportiv și „Bucurie și mișcare”, concurs care face parte dintr-un proiect, cuprins în  C.A.E.J. pentru anul școlar 2022-2023. Normal, obiectivul principal al acestui proiect sunt copiii și îndrumarea lor către sport. Sportul îi va ajuta să aibă o dezvoltare fizică armonioasă, să dobândească abilități motrice într-un cadru relaxat, dar guvernat de disciplină și ordine.

    Inițiatoarea acestui proiect este, așa cum am mai spus-o, prof.înv.preșcolar Alina Măduța (Grădinița P.P.Nr 7 din Arad), care în parteneriat cu CSS Gloria Arad, prin directorul Paul Barta, au început acest demers, motivați de dorința de a-i îndemna pe copii spre a face mișcare.

    Ulterior, ca și organizatori, s-au alăturat și alte grădinițe acestui proiect:

    • Grădinița P.P.Nr 2 Pecica –prof. Alexandra Chirea și prof. Tatiana Moș;
    • Grădinia P.P. Nr 1.Nădlac –prof. Carmen Tipei și prof. Andreea Pațac;
    • Grădinița  Frumușeni –prof. Diana Mihuta, prof. Nicoleta Borz și prof. Mihaela Grecu Mihaela.

    Din partea ISJ Arad și făcând parte și din juriul care a acordat medalii și diplome tuturor participanților, au participat: prof. Mariana Tipei, inspector pentru educație timpurie, prof. Camelia Moler, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof.  Ioana Lung-director Palatul Copiilor Arad și prof. Paula Magulean – director Grădinița Căsuța Piticilor Arad.

    Mai jos puteți viziona un slide cu imaginile de la concurs:

    Și chiar dacă la final… cei mai importanți participanți și premiile lor la concursul „Bucurie și mișcare”

    Proba – MAJORETE

    Grupa mare

    Locul I – Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa „Piticii Veseli” (Ana Ardelean, Erin Bîrle, Alexia Botezan, Adina Duma, Raisa Grunzu, Andreea Farcaș, Nicole Hedeșan, Anastasia Ioana, Selena Ivan, Camlia Junea, Izabela Medre, Victoria Mihaly, Carla Mîrza, Alexandra Porumboiu, Sorana Redeș, Sonya Sîrbuț, Ander Ariana Teședan și Natalia Tișlăr – pregătite de prof. înv. preșcolar Oana Borzan și Cristina Ionică)

    Grupa mijlocie

    Locul II – Grădinița PP Frumușeni (Beatrice Dracea, Irina Gasser, Francesca Horti, Daria Barboni, Ilinca Ihuț, Cosmina Alexa, Valentina Medrea și Natalia Pantilie – pregătite de prof. înv. preșcolar Diana Mihuța, Mihaela Grecu și Nicoleta Borz)

    Locul II – Grădinița PP Pecica – grupa „Căsuța Piticilor” (Teofana Andriescu, Romina Bănățan, Larisa Cira, Emma Hațegan, Simona Horvath, Antonia Kosztner, Anays Mihale, Patricia Minea, Emma Trif și Giulia Gyomber – pregătite de prof. înv. preșcolar Tatiana Moș și Alexandra Chirea)

    Locul II – Grădinița PP Nădlac (Karina Olaru, Raisa Roșuț, Sandra Suciu, Leah Negrău, Iasmina Kovacs și Selena Bozsan – pregătite de prof. înv. preșcolar Carmen Tipei și Andreea Pațac)

    Locul I – Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa „Albinuțelor” (Carla Buna, Alesia Humeniuc, Ava Gligor, Serena Mareș, Anastasia Legmuller, Irem Ozkoca, Ema Pop, Rayna Stan, Patricia Mureșan și Daria Bordaș – pregătite de prof. înv. preșcolar Alina Măduța și Valentina Oneț)

    Grupa mică

    Locul II – Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa „Fluturașilor” (Ariana Rob, Adina Feldiorean, Iulia Toader, Andreea Maghici, Elena Sîrb, Rania Mercea, Anastasia Vîtca, Adela Ianicsko, Maria varga și Alma Mezei – pregătite de prof. înv. preșcolar Andra Grunzu și Florina Miculiți)

    Locul I – Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa mică B (Lara Codrean, Sephora Groza, Amalia Maga, Viviana Mocanu, Raisa Pavel, Daria Popa, Emma Raita, Amelia Rus și Maria Sas – pregătite de prof. înv. preșcolar Oana Popa și Roxana Vârtaci)

    Proba – ȘTAFETĂ

    Grupa mare

    Locul III – Grădinița PP Pecica – grupa „Căsuța Piticilor” (Eduard Eremia, Matei Stroe, Dean Șiclovan și Vlad Todoruț – pregătiți de prof. înv. preșcolar Tatiana Moș și Alexandra Chirea)

    Locul II – Grădinița PP Frumușeni (Rareș Iacsity, Marcel Stanemir, Rareș Petran și Mathias Boierean – pregătiți de prof. înv. preșcolar Diana Mihuța, Mihaela Grecu și Nicoleta Borz)

    Locul I – Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa „Piticii Veseli” (David Cerb, Kevin Danciu, Ionatan Mănuță și Maximilian Mănuță – pregătiți de prof. înv. preșcolar Oana Borzan și Cristina Ionică)

    Proba – ALERGARE DE VITEZĂ

    Locul III – Vlad Egerău (Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa „Piticii Veseli”)

    Locul II – Raul Perja (Grădinița PP Frumușeni)

    Locul I – Matei Vasilache (Grădinița PP Frumușeni)

    Proba – SĂRITURI ÎN SACI

    Locul III – Abel Martinic (Grădinița PP Pecica – grupa „Căsuța Piticilor”)

    Locul II – Marcel Stanemir (Grădinița PP Frumușeni)

    Locul I – Eduard Bîrsan (Grădinița PP Nr. 7 „Căsuța Piticilor” Arad – grupa „Piticii Veseli”)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.