Bombă cu ceas la Pecica. Viețile localnicilor sunt puse în pericol de acoperișul fostei mori, iar autoritățile sunt „legate de mâini”| Foto-Video

  de Andrei Fuliaș | 10 februarie 2020, 6:44 PM | Pecica | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Locuitorii străzii nr. 3, din orașul arădean Pecica, stau cu frica în sân, încă din dimineața acestei zile, că în orice moment pot suferi un accident sau că proprietățile lor pot fi afectate. Mai exact, pe colțul străzilor 3 și 112 își are locația o clădire uriașă aflată în paragină de ani de zile și care în urmă cu mai bine de 130 de ani a fost construită pe post de moară, iar în perioada interbelică a fost tranformată în depozit de cereale.

  Însă dacă până acum clădirea aflată în stadiu avansat de degradare era un pericol minor, începând cu dimineața zilei de luni, clădirea este o problemă majoră. Asta pentru că o bucată imensă de tablă de pe acoperișul clădirii a fost desprinsă de vântul puternic și stă să se prăbușească în orice clipă. De atfel, imaginile foto-video atașate acestui material arată foarte clar cât de mare este pericolul.

  Cum spuneam, clădirea se află în stare avansată de degradare de multă vreme, iar proprietarul, A.P.B., a fost somat în mai multe rânduri de autorități să o renoveze, fiind chiar și amendat de mai multe ori.Fiind însă o clădire foarte mare, renovarea ei este destul de costisitoare, iar proprietarul și-ar dori, din ce știm noi, să o vândă, dar nu prea are clienți. Totuși, clădirea zace în această stare de ani de zile și nimic nu se întâmplă, iar autoritățile sunt oarecum „legate de mâini”. Tot ce poate face Primăria Pecica este să amendeze, prin Poliția Locală Pecica, proprietarul clădirii. Dar cât poți să-l tot amendezi? La nesfârșit? Or, situația asta nu rezolvă problema. Emiterea de amenzi peste amenzi nu repară clădirea și ne aflăm astăzi în situația ca viețile oamenilor care locuiesc în zona acestei clădiri să fie puse în pericol. Ba mai mult, strada cu pricina este una extrem de circulată, făcând legătura între Drumul Național 7 și centrul orașului. În cele câteva minute cât am fost în zona respectivă, zeci de mașini, bicicliști și chiar autobuze pline cu călători au trecut fix pe lângă clădirea în cauză. Probabil că unii dintre ei nici nu și-au dat seama ce pericol îi paște, chiar dacă la fața locului a fost amplasat și un echipaj al Poliției Locale, polițiștii împrejmuind zona pentru ca nimeni să nu poată trece pe lângă clădire.

  Însă nici asta nu este o soluție, deoarece o rafală de vânt poate arunca tabla de pe acoperiș chiar și câteva zeci de metri. Probabil că o soluție provizorie, măcar în ceea ce îi privește pe trecători, ar fi închiderea circulației pe strada nr. 3. Evident, această soluție provizorie nu-i ajută cu nimic pe cei care locuiesc în jurul clădirii degradate și ale căror case sau mașini, sau – Doamne ferește! – vieți, sunt puse în pericol secundă cu secundă până la rezolvarea problemei. Totuși, aflați la fața locului și discutând cu agenții poliției locale, am reușit să tragem cu urechea la o discuție din care reieșea faptul că cei care pot închide circulația, adică Poliția Română, refuză să facă acest lucru.

  Ulterior, discutând cu autoritățile despre problema în cauză, am aflat că acestea au luat legătura cu proprietarul în cursul acestei zile, în mai multe rânduri. În primă fază, proprietarul clădirii degradate ar fi spus că va rezolva problema chiar astăzi, dar ulterior ar fi afirmat că nu a găsit pe nimeni care să rezolve problema de urgență și că cel mai scurt termen pe care l-ar fi primit de la o firmă ar fi fost „mâine dimineață”. Cumva, ne imaginăm și noi că este greu să găsești o firmă care să-și asume o astfel de operațiune în condițiile meteo date și având în vedere că afară se lăsa întunericul, însă știm că acea clădire nu s-a degradat astăzi, ci în decursul anilor, iar proprietarul a avut totuși timp să se asigure că proprietatea lui nu pune în pericol viețile și proprietățile altora.

  Dar, evident, trăim în România, iar problemele sunt rezolvate abia după ce se produce câte o tragedie. Tot ce putem noi să facem, pe lângă semnalul de alarmă pe care îl tragem prin intermediul acestui articol, este să sperăm că vântul se va calma și că nu se va produce o tragedie în această noapte, respectiv că mâine dimineață proprietarul va rezolva problema, așa cum a promis. În ceea ce îi privește pe cei care locuiesc în preajma clădirii, lor le rămâne doar să se roage… să se roage să nu bată vântul, să nu fie emis iar vreun cod galben/portocaliu de vânt și să nu cadă tabla, care probabil cântărește sute de kilograme, pe ei sau pe casele lor. Și, în plus, să nu mai scoată zgomotul acela de spui că ești în filmele de groază ale lui Alfred Hitchcock. Atât de îngrozitor încât unor femei cu care am vorbit le e frică să mai iasă din casă.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.