luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Blestemul” lui Don Quijote. Un film anulat de mai multe ori în 17 ani este acum blocat, înainte de lansare, de un conflict judiciar

  de - | 9 aprilie 2018, 2:17 PM | Film

  0

  (foto: IMDb)

  Lansarea în cinematografe a lungmetrajului „The Man Who Killed Don Quixote” (Omul care l-a ucis pe Don Quijote), de Terry Gilliam, al cărui proces de producție a durat 17 ani, este blocată de un conflict judiciar, între regizorul britanic și producătorul portughez Paul Branco, scrie Mediafax, citând AFP.

  De mai multe luni, cineastul în vârstă de 77 de ani şi producătorul, care a cumpărat drepturile de autor asupra peliculei prin compania sa Alfama Films, cu sediul în Franţa, sunt angrenaţi într-o dispută judiciară, iar Curtea de apel din Paris va lua o decizie în acest caz pe 15 iunie.

  Potrivit contractului, Branco trebuia să dea dovadă de transparenţă financiară, să respecte termenul pentru încheierea filmărilor – octombrie 2016 – precum şi opţiunile artistice ale lui Gilliam.

  Însă, în timpul preproducţiei, cei doi au avut numeroase conflicte, iar Branco a decis la un moment dat să nu mai înceapă filmările.

  Terry Gilliam a apelat atunci la compania de producţie spaniolă Tornasol, prin care a realizat filmările, între lunile martie şi iunie 2017.

  Între timp, regizorul a iniţiat o acţiune în instanţă pentru a rezilia contractul de cesiune a drepturilor de autor încheiat cu Paulo Branco, însă, în mai 2017, Tribunalul din Paris a dat câştig de cauză producătorului, respingând totodată solicitarea acestuia de a opri filmările.

  Gilliam a declarat recent pentru presa franceză că producătorul încearcă să câştige cât mai mulţi bani de pe urma acestui film, adăugând că acesta cere despăgubiri de 3,5 milioane de euro.

  La rândul său, Branco a negat acuzaţiile lui Gilliam, spunând că regizorul refuză negocierile. Branco a mai spus că filmul, al cărui buget a fost de 17 milioane de euro, a fost turnat ilegal.

  În branşă se vorbeşte despre „un blestem” care a lovit acest film – „The man who killed Don Quixote” – de 18 ani.

  Producția originală a fost subiectul unui film documentar numit „Lost in La Mancha” (Pierdut în La Mancha), care inițial trebuia să fie un making-of al filmului, dar a fost lansat ca o producție sine stătătoare în 2002. Gilliam a încercat de mai multe ori să reia producția filmului între 2005 și 2016, din distribuție făcând parte John Hurt (în rolul lui Don Quijote), Robert Duvall, Johnny Depp, Vanessa Paradis, Ewan McGregor și Adam Driver (în rolul lui Grisoni), dar de fiecare dată s-a anulat din varii motive.

  Filmul este anunțat pe IMDB pe anul 2018, cu o distribuție nouă, Jonathan Pryce jucând rolul lui Don Quijote, Olga Kurylenko rolul personajului feminin principal, Jacqui, iar Adam Driver (pe care-l știm din filmul „Paterson”, ori din noua trilogie „Star Wars”, în rolul lui Kylo Ren) a primit rolul lui Toby, inițial jucat de Johnny Depp.

  Terry Gilliam este unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori contemporani, având întotdeauna curajul să sfideze convenţiile şi să experimenteze. Apreciat la nivel internaţional pentru lungmetraje precum „Brazil”, nominalizat pentru cel mai bun scenariu adaptat la gala Oscar din 1986, „The Fisher King”, câştigător al premiului Leul de Argint la Veneţia în 1991, şi „Fear and Loathing in Las Vegas”, inclus în competiţie la Cannes în 1998, filmele lui sunt de obicei comedii negre existenţialiste care iau o turnură tragicomică de situaţie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.