vineri, 23 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Bilanţ IGSU: 212 localităţi din 15 judeţe, afectate de furtuni. 8 morţi şi 145 de răniţi în întreaga ţară

  de - | 19 septembrie 2017, 8:41 AM | Naţional

  0

  Opt persoane au murit şi 67 au fost rănite în judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud, în urma furtunilor care au dobărât copaci şi au smuls acoperişuri. Mai multe spitale, şcoli, dar şi blocuri au rămas fără acoperiş, fiind avariate mai multe maşini. Zeci de localităţi au rămas fără curent electric, intervenindu-se pentru îndepărtarea efectelor furtunilor. În judeţul Maramureş, mai mulţi turişti au fost blocaţi în telescaun, scrie Vocea.biz.

  Peste două sute de localităţi din 15 judeţe ale ţării au fost afectate de furtuni în ultimele 24 de ore, intervenindu-se cu peste o mie de pompieri şi 225 de mjloace tehnice pentru îndepărtarea efectelor. Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi 145 au fost rănite, fiind, în continuare, opt persoane blocate în judeţul Cluj.

  Potrivit Inspectoratului General pentru situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

  În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de gen nowcasting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăşi la rafală viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantităţi de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun.

  În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localităţi din 15 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Suceava, Sălaj şi Timiş).

  Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5) iar 137 de persoane au fost rănite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49).

  ”Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unităţile spitaliceşti cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii”, anunţă IGSU.

  De asemenea, la nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile). fiind avariate 35 autoturisme.

  Pompierii militari, sprijiniţi de celelalte structuri ale MAI şi de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condiţiile meteo nefavorabile

  Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naţionale şi 6 drumuri judeţene.

  Circulaţia feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi.

  Ca măsură de siguranţă, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie. în 42 unităţi şcolare din judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22).

  Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localităţi din 13 judeţe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acţionează în teren pentru remedierea situaţiei.

  În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764 B, zona Valea Drăganului, judeţul Cluj, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Se acţionează pentru remedierea situaţiei cu echipaje de la Drumurile Judeţene, ISU Cluj, SVSU şi Salvamont. Nu sunt semnalate urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

  Inspectorul general al IGSU împreună cu ministrul afacerilor interne au ajuns în această dimineaţă în judeţul Timiş, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile.

  La această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, dar pompierii reamintesc populaţiei ca pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia.

  De asemenea, se recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.