joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Bijuterii lirice și Ziua Culturii Naționale la Filarmonică

  de Special Arad | 12 ianuarie 2018, 6:25 PM | Cultură

  0

  Filarmonica de Stat Arad programează primul medalion liric al anului 2018 în seara de sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, invitând publicul la o întâlnire cu partituri de Antonio Sartorio, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini, iar cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ne pregătește „Concertul aniversar Eminescu” al Corului Academic al Filarmonicii,  dirijat de Robert Daniel Rădoiaș, eveniment realizat în parteneriat cu Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu” – Infanterie și Cercul Militar Arad și prezentat în seara de Luni, 15 Ianuarie 2018, la ora 19.00, în sala Cercului Militar.

  Bijuterii lirice

  Construit în jurul unui puternic nucleu mozartian, în al cărui conținut se regăsesc arii din Cosi fan tutte, Don Giovanni și Flautul fermecat, dar și una dintre cele mai fermecătoare partituri de inserție, pe care compozitorul a scris-o cu gândul la Aloysia Weber, una dintre vocile de succes ale timpului, programul de inspirație operistică cuprinde deopotrivă rarități  preclasice, precum, Giulio Cesare in Egitto (Sartorio) sau Rinaldo (Händel), dar și  titluri din spectacole italiene  de secol XIX și XX: Otello, Falstaff (Verdi), Boema și Gianni Schicchi  (Puccini).

  Arii abordate în premieră, partituri și personaje care acoperă prin prezența lor cele mai spectaculoase oferte ale afișelor de operă sau de concert din întreaga lume, pot fi întâlnite în această interesantă seară de Ianuarie, realizată pe suportul unui acompaniament asumat de orchestra simfonică dirijată de Dan Crișan. Partiturile vor fi interpretate de tenorul Ioan Moțiu și sopranele invitate, Eva Eron (Italia) și Annamaria Kaszoni.

  Dirijor – Dan Crișan

  Soliști:
  Eva Eron – soprană, Italia
  Annamaria Kaszoni – soprană
  Ioan Moțiu – tenor

  Program – arii de Antonio Sartorio, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini:

  Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la opera Nunta lui Figaro
  Wolfgang Amadeus Mozart – Come Scoglio aria lui Fiordiligi din opera Cosi fan tutte
  Annamaria Kászoni

  Wolfgang Amadeus Mozart – Un aura amorosa Aria lui Ferrando din opera Cosi fan tutte
  Ioan Moțiu

  Georg Friedrich Händel – Lascia ch’io pianga Aria Almirenei din opera Rinaldo
  Eva Eron

  Wolfgang Amadeus Mozart – Vorrei spiegarvi, oh Dio! arie de concert K. 418
  Annamaria Kászoni

  Wolfgang Amadeus Mozart – Dies Bildnis ist bezaubernd schön Aria lui Tamino din opera Flautul fermecat
  Ioan Moțiu

  Giuseppe Verdi – Ave Maria Aria Desdemonei din opera Otello
  Eva Eron

  Pauză

  Pietro Mascagni – Intermezzo din Cavalleria Rusticana
  Antonio Sartorio – Quando Voglio Aria Cleopatrei din opera Giulio Cesare in Egitto
  Annamaria Kászoni

  Wolfgang Amadeus Mozart – Dalla sua pace aria lui Don Ottavio din opera Don Giovanni
  Ioan Moțiu

  Giacomo Puccini – Si, mi chiamano Mimi Aria lui Mimi din opera Boema
  Eva Eron

  Giuseppe Verdi – Sul fil d’un soffio etesio Aria Nannettei din Opera Falstaff
  Annamaria Kászoni

  Antonio Vivaldi – Iarna (partea a II-a)
  Giacomo Puccini – O mio babbino caro Aria Laurettei din opera Gianni Schicchi
  Eva Eron

   

  Portret – Dan Crișan

  Dan Crișan a absolvit clasele gimnaziale la Liceul de Muzică Sigismund Toduță  din Cluj Napoca, specializarea vioară și pian tehnic. În anul 2010 a absolvit Liceul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca și Școala populară de artă Tudor Jarda din același oraș. Între anii 2010 și 2014 a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima, specializarea dirijat vocal-simfonic cu profesorii Ciprian Para și Florentin Mihăescu, iar ulterior, între anii 2014 și 2016 a urmat cursurile de masterat din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, cu specializarea dirijat și acompaniament orchestral, sub îndrumarea și pregătirea maestrului Victor-Gheorghe Dumănescu. De asemenea este absolvent al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic nivelul I și II din cadrul AMGD-Cluj. În perioada studenției a participat anual în calitate de dirijor la concertele extraordinare de Crăciun și alte concerte cu tematică spirituală, făcând parte din stagiunea muzicală a AMGD – Cluj. Examenul de licență l-a absolvit cu lucrarea vocal-simfonică Requiem de John Rutter și examenul de masterat cu lucrarea vocal-simfonică Gloria de Francis Poulenc.

  În anul 2010 a pus bazele orchestrei de cameră a Casei Municipale de Cultură Cluj. În timpul studenției a dirijat mai multe ansambluri corale și orchestrale cu diferite ocazii speciale, prin care s-a afirmat ca un tânăr talentat dirijor. Între anii 2011 și 2016 a participat activ la clase de măiestrie susținute de dirijorii Jan Stullen-Olanda, Octav Calleja-Spania, Roland Borger-Leipzig dar și clasa de estetică muzicală a acad. prof. dr. Alexandru Boboc.

  În anul 2017 a colaborat în calitate de dirijor cu Centrul Cultural Județean Arad, Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Arad și Asociația Kolcsey Egyesulet – Arad, susținând concerte simfonice atât în Arad cât și în Lipova.

  Între anii 2014 – 2016 a ocupat funcția administrativă de Director de Așezământ Cultural din localitatea Vladimirescu – Arad. Din 2016 este angajat al Filamonicii de Stat Arad având profesia de artist liric.

  Din anul 2017 este realizatorul emisiunii de radio Incursiuni muzicale de la Radio Renașterea – Cluj Napoca.

  Portret – Eva Eron

  Eva Eron a absolvit Institutul de Artă din Veneția și ulterior Conservatorul Benedetto Marcello din același oraș, debutând pe scenele teatrului B. Marin din Grado și la Gorizia.

  A colaborat la realizarea oratoriului Massimiliano Kolbe, cântat în primă audiție mondială la Veneția și la Auschwitz.

  A participat la cursuri de tehnică vocală și interpretare, îndrumate de Bruno de Simone și Simone Alaimo, iar în cadrul Laboratorului Liric European din Milano și-a completat un ciclu de studii cu Roberto Negri de la Teatro alla Scala.

  A interpretat rolul Gildei la Fondo Opera Festival din Trentino Alto Adige și a interpretat arii de Verdi, Puccini și Offenbach, într-un Concert pentru Europa organizat la Malta, în prezența  Președintelui Edward Fenech Adami.

  Alături de renumitul tenor bulgar Kaludi Kaludow a interpretat rolul Traviatei la Teatrul Național de Operă din Varna. În octombrie 2005, de Ziua Internațională a Muzicii, a fost invitată la Budapesta, într-o gală de operă organizată de Institutul Cultural Italian. În decembrie 2005 a cântat în  Serata all’ Operetta, la invitația aceluiași institut și a Teatrului Național din Malta. Cântă în mod constant în concerte pentru Comunitatea Evreilor din Milano.

  În anul 2006 a cântat în recitaluri la Miami, Florida, la Teatrul McCharty, Miami-Dade University și la Consulatul Franței. Acompaniată de orchestra Toti dal Monte a interpretat rolurile Gilda (Traviata), Leonora (Trubadurul) și Mimi (Boema).

  Soprana a cântat în recitaluri cu I Cameristi de la Teatro La Fenice din Veneția, a susținut concerte cu orchestra Accademici della Fenice și a participat la cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de la Praga. A fost invitată deopotrivă în Finlanda și a cântat  Stabat Mater de Pergolesi, acompaniată de ansamblul de coarde de la Scala. Alături de orchestra Filarmonica Veneta G.F. Malipiero a interpretat Donna Elvira  din opera Don Giovanni de Mozart, Gilda din Rigoletto de Verdi și Anna din Văduva veselă de Lehar.

  Portret – Annamaria Kaszoni

  Annamaria Kaszoni a absolvit cursurile Liceului de artă Sabin Drăgoi din Arad  şi a început să studieze canto la Conservatorul din Viena, sub îndrumarea profesoarei Julia Conwell, obţinându-şi diploma în anul 2014. În anul 2016 şi-a finalizat studiile masterale la Hochschule für Musik und Tanz din Köln, la clasa prof. Kai Wessel.

  A urmat totodată numeroase cursuri de măiestrie, sub îndrumarea prof. Dalia Schaechter, Uta Schwabe şi Christoph Pregardien, în anul 2016 fiind finalista concursului de canto Schloss Rheinsberg din Berlin.

  De-a lungul anilor de studii soprana a participat la numeroase producţii de operă precum An Allem ist Hütchen schuld de Siegfried Wagner (în rolurile Hexenweibchen, der Stern şi die Müllerin) sau Der Freischütz de Carl Maria von Weber (Änchen). A cântat pe scena Filarmonicii din Arad Carmina Buranade Carl Orff, rolul principal din operele contemporane Ein Lied şi Gespräch mit einem Stern la Köln, Bochum şi Wroclaw, iar la Konzerthaus din Viena, liedul Ich bin der Welt abhanden gekommen de Gustav Mahler.

  Portret – Ioan Moţiu

  Ioan Moţiu este absolventul Facultăţii de muzică din Timişoara, unde a studiat canto clasic la clasa Anei Stan Slusar.

  A colaborat cu Opera Naţională Română din Timişoara în Flautul fermecat şi Gianni Schicchi, iar rolul de tenor din Carmina Burana l-a interpretat pe scene din  Salzburg (2006), Arad, Timişoara şi Craiova.

  A realizat turnee de concerte în Germania, Franţa, Olanda, Austria şi Spania iar în 1999, a susţinut un concert cu arii din opere la Centrul Cultural Român din New York.

  Din anul 2001 tenorul este membru al Filarmonicii de Stat Arad.

  Ziua Culturii Naționale – Aniversare Mihai Eminescu

  Omagiul muzical pune în valoare poeziile eminesciene prin soluțiile sonore oferite de compozitorii care au excelat în domeniul creației corale – Gheorghe Dima, Ioan D. Chirescu, Sabin Drăgoi, Vasile Popovici și Vasile Timiș – miniaturile lirice redând cu fidelitate mesajul poetic, de la atmosfera de introspecție sufletească a Rugăciunii lui Ioan D. Chirescu, la valsurile semnate de Vasile Timiș, de la romanțele lui Vasile Popovici, până la răscolitorea Doină a lui Sabin Drăgoi.

  În cronologia concertului sunt inserate deopotrivă intervenții solistice asumate de soprana Mirela Cusursuz și baritonul David Buzgău, artiști lirici ai Filarmonicii, ce vor împlini atmosfera de sărbătoare interpretând lucrări din creația compozitorilor Tiberiu Brediceanu, Felicia Donceanu, Aurel Eliade și Nicolae Bretan. Invitatul serii corale este actorul Valentin Voicilă.

  Corul academic al Filarmonicii
  Dirijor – Robert Daniel Rădoiaș
  Pian – Sorin Dogariu
  Soliști – Mirela Cusursuz – soprană, David Buzgău – bariton

  Cu participarea actorului Valentin Voicilă

  Program – lucrări de Ioan D. Chirescu, Vasile Timiș, Vasile Popovici, Sabin Drăgoi, Tudor Flondor, Tiberiu Brediceanu, Felicia Donceanu, Aurel Eliade, Nicolae Bretan, Gheorghe Dima:

  Ioan D. Chirescu – Rugăciune
  Vasile Popovici – Sara pe deal
  Vasile Timiș – Triptic I (De-aș avea, Lacul, O, rămâi…)

  Alexandru Vlahuță Lui Eminescu recită Valentin Voicilă

  Tiberiu Brediceanu – Doina Stăncuței; Mirela Cusursuz soprană
  Nicolae Bretan – Și dacă ramuri bat în geam; David Buzgău bariton
  Vasile Popovici – Atât de fragedă
  Doru Serban – Dorința
  Vasile Timiș – Triptic II (După ce atâta vreme, Și dacă, Adio)
  Alexandru Vlahuță – Amintiri I despre Eminescu, prezentare Valentin Voicilă
  Felicia Donceanu – Pașii; Mirela Cusursuz soprană
  Aurel Eliade – Codrule, codruțule; David Buzgău bariton
  Alexandru Vlahuță – Amintiri II despre Eminescu, prezentare Valentin Voicilă
  Gheorghe Dima – La mijloc de codru des
  Sabin Drăgoi – Doina

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.