Biblioteca vă invită la o nouă călătorie imaginară – de data aceasta în Polonia

  de Special Arad | 26 noiembrie 2014, 3:14 PM | Cultură

  0

  Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” se pregătește pentru o „nouă călătorie”! Desigur, una imaginară, alături de publicul seriei de evenimente „voyages, voyages”. Destinația din data de 28 noiembrie (ora 17:00) va fi Polonia. O ţară care, în ciuda urii cu care a fost mutilată, a reînăscut cu semeţie.

  Câteva informații despre Polonia: statul polonez are o vechime de peste 1000 de ani. În secolul al XVI-lea, Polonia era una dintre marile puteri ale Europei. Odată cu victoria obţinută în bătălia de la Viena (1683), regele Ioan III Sobieski al Poloniei a salvat oraşul de sub asediul otoman, eliminând ameninţarea unei posibile ocupări a Europei de vest.

  Resursele subsolului Poloniei sunt bogate în : fier, zinc, cupru şi sare brută. Şi apropo de sare, Salina Wieliczka este una dintre atracţiile ţării.Construită în secolul al XIII-lea, salina este un adevărat oraş subteran, având inclusiv un sanatoriu, spaţii culturale, capele şi o cafenea. Tot oraşul, de la scări până la candelabre, este construit din sare.

  Constituţia actuală a Poloniei datează din 1997. Preşedintele este ales prin vot popular direct, pe o perioadă de cinci ani.

  Preparatele tradiţionale poloneze sunt supa de sfeclă roşie, un tip de sarmale ( nu cele româneşti!) şi pierogi (găluşte umplute, de exemplu, cu varză şi ciuperci).

  Printre personalităţile Poloniei se numără astonomul Copernic, compozitorul Chopin, omul de ştiinţă Maria Curie-Sklodowska, regizorii Roman Polanski şi Krzysztof Kieslowski, precum şi Papa Ioan Paul al II-lea.

  În ultimul deceniu, Polonia s-a remarcat prin stabilitate economică şi prin importanţa tot mai mare pe care o are în această parte a Europei.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.