marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Biblioteca Județeană Arad celebrează astăzi ziua lui A.D.Xenopol

  de Special Arad | 24 martie 2015, 11:27 AM | Cultură

  0

  Cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la nașterea personalității române a cărui nume îl poartă Biblioteca Județeană din Arad, instituția organizează astăzi. la ora 13,  „Ziua Xenopol.Ziua bibliotecii tale”, printr-o dezatere cu tema „Abordare subiectivă vs. obiectivă în istoriografia românească”.Învitaţi la dezbatere vor fi profesorii Doru Bogdan şi Antoniu Martin.

  Alexandru Dimitrie Xenopol (23/24 martie 1847 – 27 februarie 1920) a fost considerat unul dintre cei mai mari istorici români alături de Nicolae Iorga.De provenienţă anglo-saxonă, Dimitrie Xenopol a fost absolvent de studii universitare în : drept, filosofie şi istorie şi obține doctoratul în drept la Berlin și cel în filosofie la Giessen, în același an, 1871. Istoricul este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor.Fire enciclopedică, savant, Xenopol a fost de asemenea: economist , sociolog, pedagog şi scriitor.În anul 1893 este ales membru al Academiei Române.Între 1898-1901 rector al Universităţii din Iaşi. În anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societății de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit același titlu de la Societatea Academică din Cernăuți, în 1901, a fost ales membru al Institutului Internațional de Sociologie (1903), respectiv, membru titular al Academiei de Științe Morale și Politice din Paris (1914) și vicepreședinte al Societății de Sociologie din Paris (1916). A editat revista „Arhiva”, care apărea la Iași. 

  La împlinirea unui an de la moarte sa (1921) i se adevereşte dorinţa, aceea de a dona un număr de 2.203 volume Aradului.Dintre acestea 2.032 au revenit Bibliotecii Judeţene, care din anul 1995 poartă numele marelui savant, în semn de profundă recunoştinţă.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.