Președinta BCE avertizează că economia mondială se confruntă cu aceleași presiuni care au dus la izolaționism economic și la Marea Criză în urmă cu un secol





Într-un discurs ținut la sediul FMI din Washington, Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a făcut o comparație între situația economică mondială din anii 1920 și din prezent, spunând că cele două au în comun mulți factori, scrie Biziday.ro, citând Financial Times.
Ea a avertizat că economia mondială se confruntă cu dificultăți comparabile cu cele de acum un secol, când presiunile economice au dus la instaurarea „naționalismului economic”, o politică adoptată atunci de mai multe țări și care pune accentul pe protejarea și promovarea intereselor economice ale propriei țări, în detrimentul comerțului internațional. O astfel de politică a precedat Marea Criză Economică din 1929.
Lagarde a declarat: „Ne-am confruntat cu cea mai gravă pandemie din anii 1920, cu cel mai grav conflict din Europa din anii 1940 și cu cel mai grav șoc energetic din anii 1970”. Prețurile de consum au crescut, pe fondul unei creșteri post-pandemice a cererii, a întreruperilor lanțului de aprovizionare la nivel mondial și a scumpirii energiei după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Toți acești factori, a spus Lagarde, au schimbat deja permanent activitatea economică globală.
Discursul ținut de președintele BCE a avut loc la doar două zile după ce Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor cu -50%, împingând piețele bursiere americane la niveluri record. Totodată, inflația în Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, în august (2,2%).
Sursa: Biziday.ro
Comentariile portalului
Buna seara tuturor!Sunt un om care a avut ocazia sa stea de vorba cu Domnul Bolojan. Impresia a fost un om deosebit, cu picioarele pe pămînt, știind (...)
Eu nu cred că trebuie să ne facem probleme. Din câte știu eu romul la 40 de grade nu e inflamabil.
Ce festival bre? Aici se vorbea de caniculă. Iar ai făcut insolație?