marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Bad mojo” la Hubul Cultural MARTA. Zero înscriși pentru postul de conducere

  de Raluca Medeleanu | 19 ianuarie 2023, 2:18 PM | Administraţie | Culise | Recomandările editorilor

  0

  Deși a trecut aproape un an de la înființarea noului Hub Cultural „MARTA”, el există doar pe foaie, întrucât nici până la ora aceasta nu au fost făcute angajări, iar la concursul de ocupare a funcției de manager nu s-a înscris nicio persoană.

  Consilierii locali au aprobat regulamentul de desfășurare a concursului la finalul lunii decembrie 2022, iar ieri a fost ultima zi în care potențialii candidați puteau să își depună dosarele. Nimeni nu a fost însă interesat, astfel că se anulează de la sine competiția. De astăzi până vineri ar fi fost desfășurată selecția dosarelor, în 2 februarie ar fi fost interviul, iar în 3 ar fi trebuit publicat rezultatul concursului.

  Deși organigrama a fost votată în primăvara anului 2022, alături de bugetul aferent pentru anul respectiv (circa 300 mii lei), din lipsa unui director nu au putut fi făcute nici alte angajări și nu s-au cheltuit nici banii pentru vreun proiect. Inițial, regizorul Ștefan Iordănescu a fost ales de Consiliul Local să fie director interimar, însă s-a răzgândit „pe ultima sută de metri”.

  Pe surse, aflăm că persoana care ar fi fost preferată de vicele Cheșa (promotorul acestui Hub) pentru ocuparea postului ar fi fost Ovidiu Balint, fost director al Casei de Cultură din Arad, însă acesta ar fi neagreat de gruparea PNL ori de primarul Bibarț.

  Contactat de Special Arad, Ovidiu Balint a justificat neparticiparea la concurs cu faptul că nu a putut îndeplini toate condițiile impuse în Regulament: „S-au cerut studii superioare în domeniul culturii, dar eu sunt inginer. Am studii de management cultural, am și master, dar nu am absolvit o facultate în domeniul cultural, cum ar fi teatrul, literele, arta… Celelalte condiții le îndeplineam, nu era o problemă, nici măcar vechimea”, a spus Balint.

  Cât despre participarea altor persoane… Din informațiile pe care le deținem, tocmai faptul că hubul are alocat un buget atât de mic, față de alte instituții culturale din municipiu, ar fi și motivul pentru care nimeni „nu se înghesuie” să se înscrie.

  Astăzi a fost afișat și proiectul de buget al Municipiului Arad, iar din document aflăm că Hubul Cultural MARTA are bugetată în continuare o sumă mult mai mică, 310 mii lei, față de cea pusă la dispoziție, de exemplu, pentru Centrul Municipal de Cultură (24 milioane de lei).

  Rămâne de văzut când urmează organizarea unui alt concurs de management și dacă va reuși totuși anul acesta să se pună „roțile în mișcare” pentru începerea activității la MARTA. În acest timp, continuă totuși demersurile pentru reabilitarea clădirii fostei fabrici, care a beneficiat și de un sprijin financiar guvernamental (140.000 lei , bani din care este plătit proiectul tehnic).

   

  (*„bad mojo” – expresie folosită pentru a descrie o situație peste care „domnește” ghinionul)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.