joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Bacalaureatul de toamnă 2014. Subiecte şi barem la Limba și Literatura Română

    de Special Arad | 25 august 2014, 10:53 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

    1

    Luni, 25 august, 39.049 absolvenţi de clasa a XII-a au susţinut proba scrisă la limba română în cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. La fel ca şi în sesiunea de vară, elevii au primit două tipuri de subiecte la Română – profil Real şi Tehnologic şi profil Uman şi Pedagogic.

    Absolvenţii au început examenul la ora 9:00 şi au avut la dispoziţie 3 ore pentru a rezolva cele trei subiecte, dar nu au avut voie să părăsească sala de examen mai devreme de o oră şi jumătate. La fel ca şi până acum, examenul de Bacalaureat 2014 se desfăşoară în săli dotate cu camere de supraveghere.

    La proba scrisă de limba şi literatura română, candidaţii au primit subiecte diferenţiat în funcţie de profil: profil real, tehnologic şi vocaţional şi profil uman şi pedagogic. Elevii vor avea de rezolvat trei subiecte, notate fiecare cu 30 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu.

    Astfel, elevii de la profilul real şi tehnologic au primit un text la prima vedere din romanul Rusoaica de Gib MIhăescu pe baza căruia trebuiau să rezolve 9 cerinţe care vizau cunoştinţele de vocabular, de teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi interpreta un text literar. La subiectul al doiliea, ei trebuiau să redacteze un eseu de tip argumentativ despre importanţa regulilor într-un domeniu de activitate. La ultimul subiect, elevii de clasa a XII-a trebuiau să scrie un eseu de 2-3 pagini despre viziunea despre lume a lui Bacovia aşa cum se reflectă într-un text poetic studiat.

    SUBIECTE PROFIL REAL

    real1

    real2

    SUBIECTE PROFIL UMAN

    a

    c

    Elevii de la uman au primit un text la prima vedere din romanul Lydda de Duliu Zamfirescu pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe, iar la subiectul al treilea romanul postbelic la subiectul al treilea.

    BAC 2014 SESIUNEA A DOUA CALENDAR:

    – 18-19 august 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

    – 18-19 august 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

    – 19 -20 august 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație  internațională – proba C

    – 21 – 22 august 2014 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

    – 25 august 2014 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

    – 26 august 2014 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

    – 27 august 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

    – 29 august 2014 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

    – 1 septembrie 2014 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

    – 2-3 septembrie 2014 Rezolvarea contestaţiilor

    – 4 septembrie 2014 Afişarea rezultatelor finale

    Ce s-a întâmplat în sesiunea de vară

    În sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, rata de promovare la nivel naţional a fost de 60,65%, după soluţionarea contestaţiilor, mai mare cu 4,25 puncte procentuale decât în 2013, aceasta fiind şi cel mai bun rezultat din ultimii patru ani.

    Judeţele cu cea mai mare rata de promovare au fost Brăila, Cluj şi Iaşi, iar cele cu cele mai slabe rezultate, Ilfov, Giurgiu şi Teleorman.

    În sesiunea de vară, 108 absolvenţi de clasa a XII-a au avut medii de 10, cele mai multe fiind obţinute în Iaşi, unde 10 elevi au luat notă maximă la toate cele trei probe scrise. De asemenea, potrivit statisticilor de la Ministerul Educaţiei, cele mai multe medii de promovare au fost înregistrate pe segmentul 6 – 6,99, 25.385 de elevi încadrându-se în acest interval.

    Ce subiecte au primit elevii în sesiunea din iulie

    În sesiunea de vară, elevii de la profilul uman au primit la primul subiect un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu, pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular, teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelegere şi interpretare a unui text literar. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii. La cel de-al treilea subiect, candidaţii aveau de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

    Subiete Bacalaureat 2014 română – profil umanist/pedagogic

    1subiecte uman vara

    2subiecteuman

    Tot în sesiunea iunie-iulie 2014, elevii de la profilul real au primit subiecte similare ca formulare celor de la profilul uman. La primul subiect ei au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect şi de demostrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi de comentat o secvenţă. La subiectul al doilea, candidaţii au avut de redactat un eseu în care să-şi exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos. La subiectul al treilea, elevii au primit de scris un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

    Subiete Bacalaureat 2014 română – profil real

    realsubiecte1

    realsubiecte2

    Bacalaureat 2014 toamnă. Subiecte şi barem română, pe Edu.ro. Cine promovează examenul

    Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.