Operațiunea „azilele groazei” pentru Cotroceni, nu pentru sănătatea celor internați
Când i-a fost lumea mai dragă, cum se zice pe la noi, când să-și ia și mai mare avânt spre un nou mandat de primăriță a Bucureștiului – iar de-acolo doar cerul era limita – Gabriela Firea (Pandele) a picat ca un gestionar de bodegă sătească. Pentru că a fost devoalată legătura dintre ea și „azilele groazei”. Știrista, obișnuită cu înălțimea funcțiilor politice și cu jocurile din culisele politicii, unde totul îți este permis dacă ești de partea cui trebuie, iată, și-a văzut spulberate visele din cauza fostului său șofer și protejat. Au mai fost și alții – cum ar fi surioara și o bună prietenă – dar șoferul Ștefan Godei, patronul unuia dintre azile, este eroul principal.
Cum bine se știe, Firea nu este singurul membru al Guvernului care a demisioat după izbucnirea scandalului numit „Azilele groazei”. Cu o zi înaintea ei a demisionat din fruntea ministerului Muncii, tot pe motiv de „onoare”, Marius Budăi. Drum bun și cale bătută amândurora! Le va rămâne bucuria de a vedea că înlocuitorii lor nu vor fi cu absolut nimic mai buni.
În altă ordine de idei, plecarea coanei Firea este un bun prilej pentru desființarea ministerului Familiei. Până și copiii știu că a fost înființat ca un fel de zestre pentru proasta satului cea urâtă, dar bogată. Nu zic că Firea ar fi proastă și urâtă, Doamne ferește! Dar este notorie insistența ei de a intra în Guvern, de unde să se poată lansa în cursa pentru recâștigarea Primăriei Generale a Bucureștiului, după care putea visa să primească viza de flotant la Cotroceni. Așa că PSD i-a înființat ministerul.
Azilele groazei… și în Arad
Pentru orice om politic român, ales sau numit într-o funcție importantă – membru al guvernului, parlamentar, președinte de consiliu județean, primar – această poveste a azilelor ar trebui să fie un semnal de alarmă. Mai ales pentru cei care se cred și se comportă ca niște Dumnezei în zona lor de competență (cunoaștem și prin Arad o grămadă).
Citiți amănunte aici: Cum i-a scăpat Falcă din frâu pe „dumnezeii” locali, de el creați
Interesant este că, place sau nu unora, presa a fost cea care a dezvăluit nenorocirile din „azilele groazei”. Încă din ianuarie 2022, Centrul de Investigații Media și Buletin de București au publicat articole și au transmis mai multor instituții ale statului o informare privitoare la relele tratamente aplicate bătrânilor într-unul dintre azilele din județul Ilfov. Printre aceste instituții merită amintite Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, MAI, Primăria Voluntari și altele. Au urmat și alte articole, dar nimeni nu a luat vreo măsură pentru a opri chinul acelor oameni în vârstă, bolnavi, batjocoriți, umiliți.
Acum, brusc, cineva și-a amintit de azile din „ograda” lui Pandele și, la fel de brusc, DIICOT și Poliția s-au pus pe treabă, s-au făcut descinderi, percheziții, rețineri, toate televizate, că altfel n-au nicio valoare.
Tot acum, oamenii cu responsabilități în astfel de cazuri, au intrat și ei în „dispozitiv” și-au început să explice. De exemplu, noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu spunea că se știa demult despre aceste cazuri, dar „A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile, dacă nu mă înşel, şi un astfel de probatoriu nu e uşor de strâns”.
Altfel spus, i-au lăsat pe acei bătrâni să sufere în continuare „mai mulți ani”, ca să adune ei probe. În toți acești „ani de adunat probe”, mulți bătrâni au murit în acele „lagăre de exterminare” (rog să fiu iertat, dar asta este realitatea) și nimeni nu a fost curios să afle în ce condiții s-a întâmplat, nu s-a făcut nicio autopsie, nu s-a deschis niciun dosar penal…
Să vedem ce zice legislația penală despre felul în care a spus ministrul de Interne că au lucrat subordonații săi. Codul de procedură penală, la art. 101, al. (3) prevede că „Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acționează pentru acestea să provoace o persoană să săvârșească ori să continue săvârșirea unei fapte penale, în scopul obținerii unei probe”. Adică, în acest caz, procurorii și polițiștii nu aveau voie să lase activitatea infracțională de la „azile” să continue, nici măcar în scopul obținerii probelor!
Există, e drept, unele excepții, prevăzute în legi speciale, dar aici era vorba, în primul rând, de sănătatea și chiar viața unor oameni, supuși unor adevărate torturi fizice. Ce fel de om poate fi acela care se prevalează de niște chichițe ca să justifice lipsa de reacție și lasă pacienții să sufere ori chiar să moară?
Până nu trecem mai departe: unde au fost aparținătorii bătrânilor în tot acest timp? Că n-au fost internați doar cei singuri…
Acum, procurorii ar trebui să se sesizeze din oficiu după declarația lui Predoiu și să deschidă dosare penale tuturor celor care „au adunat probe” ani de zile, în temeiul art. 203 din Codul penal care reglementează astfel infracțiunea de „Lăsare fără ajutor aunei persoane aflate în dificultate”: Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Chiar așa, unde au fost aparținătorii? Ei nu pot răspunde penal pentru lăsarea fără ajutor a persoanelor aflate în dificultate?
Lui Cătălin Predoiu nu i s-a cerut să demisioneze. Sigur, acea așa-zisă anchetă pentru obținerea probelor nu s-a desfășurat în timpul mandatului său la MAI. Pe-atunci, ministru era un alt corifeu liberal, dr. Lucian Bode, dar prostia a spus-o actualul nimistru de Interne. Fiind însă și el liberal, nu se pune problema demisiei de onoare (!). Pentru că, au ei, liberalii, grijă să se știe că ei se bucură de protecția unor instituții mai speciale.
Apropo de aceste instituții. Foarte ciudat că nu cu mult timp înainte de izbucnirea scandalului azilelor, șeful SRI a demisionat. Se spunea atunci, că i s-a cerut să facă ceva, iar el n-ar fi vrut și a preferat să se retragă. Apoi a izbucnit scandalul și Firea a fost scoasă din joc. Nu din jocul de-a primarul general, ci acela ce ar putea duce la Cotroceni.
Dacă o fi sau nu vreo legătură între demisia lui Helvig și scoaterea Gabrielei Firea din cursa pentru Cotroceni, este greu de probat. Dar nu știu de ce, parcă încep să prindă contur și unele teorii ale conspirației care susțin că de când am intrat în NATO, PSD cam are interzis la Cotroceni, unde este liber accesul la multe informații ce n-ar trebui să fie aflate de ruși. Poate, totuși, sunt fabulații…
Cert este că Firea, cea care doar se alinta când spunea că nu vrea să candideze (și) la prezidențiale, a fost scoasă din joc. Nu că mi-aș fi dorit-o președinte (ferească-ne Dumnezeu de așa ceva!), dar scenariul după care s-a desfășurat „operațiunea azilele” ne poate duce cu gândul că a fost o operațiune de succes a serviciilor rămase fără Helvig.
O operațiune de manual (cu interceptări, stenograme etc.), care ar trebui să le dea de gândit oamenilor politici pentru că este o dovadă clară că oricând și oricine poate fi scos din orice joc. Când nu mai servește cauzei.
Sigur, nu-i cazul oamenilor politici care conduc Aradul de peste 20 de ani. Ei au o relație bună dacă nu chiar excelentă cu serviciile și slujesc cauza. Exact cum credea și Gabriela Firea când se afla sus, sus de tot…
Citește și: Toți știau. Episodul 1: Primăria Voluntari
Comentariile portalului
Ia citiți si ce am scris despre el si in urma cu un an. Repede v-ați agitat fără rost. https://specialarad.ro/draga-nelutu-stimate-domnule-senator-ioan-cristina/ Scris in ianuarie.
Parca nu aveați parti-pris-uri politice și acum că a plecat de la PNL il faceti praf. Până acum nu ai vazut că a fost praf chiar nu înț (...)
= zero barat. A pacalit o gramada de oameni din zona Tarnova. Sper da il' felicite' cand il mai prind pe acolo. Daca nu ii abureste ca va curge lapte si (...)