luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Avocatul Poporului s-a autosesizat în privința „camera groazei” de la Psihiatrie. Așteptăm urmările…

  de Special Arad | 26 septembrie 2015, 8:17 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  UPDATE1 : 

  Față de situația prezentată – vezi-bine – în premieră de Special Arad, conducerea Spitalului Județean – „mamutul” de care aparține Secția de Psihiatrie a redactat un COMUNICAT DE PRESĂ remis pe 21.09.2015, cu semnătura  managerului interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Adrian Wiener:

  „Referitor la informatiile aparute in mass-media cu privire la conditiile de izolare a pacientilor din cadrul Sectiei de Psihiatrie a SCJU Arad facem urmatoarele precizari:
  – Cladirea in care functioneaza respectiva sectie a intrat in proprietatea Consiliului Judetean Arad de aproximativ 2 luni, anterior acestei perioade neexistand posibilitatea legala de reabilitare a locatiei.
  – Mentionam ca Protocoalele de izolare a pacientului psihiatric interzic existenta mobilierului de orice natura in incapere, acesta putand fi folosit ca sursa de autoagresiune a pacientului cu agitatie psiho-motorie.
  – In prezent lista de Investitii a SCJU Arad cuprinde si resursa financiara pentru Proiectul Tehnic de Reabilitare in intregime a cladirii Sectiei de Psihiatrie, lucrare estimata la aproximativ 750.000 de euro.

  In speranta ca precizarile aduse de SCJU Arad vor servi la reflectarea obiectiva a situatiei reale, in ansamblul ei, prin mijloacele mass-media va stam la dispozitie cu orice precizari suplimentare.”

  …asta după ce pe unul dintre site-urile locale (care a preluat informația „în regim de urgență” de pe site-ul nostru) a declarat că „Nu a existat până acum un referat prin care să fie solicitate lucrări de reparații în camera de izolare. Ne-am sesizat din oficiu și vom aloca fonduri pentru lucrări urgente de reamenajare”, iar pentru alt site că „numai una dintre cele două camere de izolare arată așa…”

  Penibil și rușinos – de nu cumva indolent-criminal – s-au purtat, cel puțin până acum, managerii Județeanului cu Psihiatria (și aici nu facem referire la domnul Wiener neapărat). Cu grad de ocupare de 100% pe tot timpul anului, plătind o chirie lunară de 5300 de euro proprietarului căruia i s-a retrocedat în instanță „monumentul istoric”, e cumva logic, firesc și legal că nu s-a intervenit în reparația pereților exteriori și că nu s-a întreprins nicio reabilitare de proporții asupra clădirii. Dar nu ai nicio scuză că nu știai cum arată camera de izolare a pacienților care n-au făcut nimic ilegal, ci „doar” au trecut printr-o traumă psihică, au suferit un atac de panică, au „căzut” pe fondul unor fenomene sociale provocate – ghici! – chiar de tine și de colegii tăi! Cum adică „nu te-a sesizat nimeni”?! Dar ce ești tu acolo – și pentru ce ești plătit?! Îți era greu să faci rost de o sponsorizare de 1000 de lei, cât ar costa zugrăvirea pereților ălora, șlefuirea caloriferului și schimbarea saltelei – să găsești, eventual printre firmele clientelare pe care le plătești triplu pentru lucrări de construcție, una să-ți facă treaba asta pe gratis… muncă de o zi?!
  Cine trebuia să te sesizeze pentru chestia asta? Sau dacă n-aveai nicio idee, de ce nu ai trimis un comunicat de presă exact în acel sens?!

   

  UPDATE 2: Avocatul Poporului s-a autosesizat în privința „camera groazei” de la Psihiatrie

  Avocatul Poporului a declanşat o anchetă, marţi, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă din Arad, după ce imagini cu ”condiţiile de lagăr” de acolo au fost postate pe internet de către prieteni ai unui cetăţean italian care s-a sinucis la câteva zile de la externare.

  Într-un comunicat transmis marţi, Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu şi face o anchetă la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă Arad, după ce presa a relatat despre starea de degradare în care se află secţia şi a difuzat imaginile postate de prieteni ai cetăţeanului italian care a fost internat acolo şi care la câteva zile s-a sinucis.

   


   

  Titlul principal: Camera groazei! Condițiile inumane în care a fost internat Antonio la Spitalul de Psihiatrie (FOTO) (20.09.2015)

  Știri Arad. Tragica dispariție a italianului Antonio Di Spaldro este mult comentată mai ales în comunitatea italiană din Arad. Dincolo de concretul dispariției lui Antonio, există foarte, dar foarte multe semne de întrebare dacă a fost suicid sau accident, dar mai ales persistă întrebările despre ceea ce l-ar fi putut determina să ajungă la acest gest radical.

  Practic nu există italian în Arad care să nu vorbească despre moartea lui Antonio. O fac și românii care l-au cunoscut. Unul dintre ei este Bogdan Tuță, cel care i-a făcut acea fotografie pe ponton.

  „Îmi pare nespus de rău pentru gestul făcut de Antonio. Miercuri când i-am facut poza pe ponton râdea împreuna cu mine și mă sfătuia să fiu mai înțelegător cu copiii clubului de kaiac pe care îi urmăream și le dădeam niște indicații în timpul antrenamentului.

  Dacă aș fi știut cu adevărat povestea lui poate reușeam să-l ajut într-un fel. În scurta discuție cu el în ziua de miercuri mă sfătuia să îl țin în continuare pe tatăl meu în Italia să se trateze pentru că la noi condițiile medicale sunt criminale.

  Părea și cred că a fost un om foarte inteligent, fost sportiv în tinerete cu centura neagră la karate. Cred totuși că el suferea foarte mult iar internarea lui la Psihiatrie a agravat starea lui. Organele de poliție ar trebui să investigheze pe ce fond a fost dus încătușat la spital. Și dacă a ajuns acolo de ce nu i s-a administrat un tratament corespunzător. Plus… să nu mai luăm în calcul condițiile mizere în care a stat acolo.

  Cred ca poza încă mai există pe Facebook cu camera de spital. Îmi exprim încă o data regretul că nu l-am putut ajuta pe Antonio.

  Dumnezeu să-l ierte!”, scrie Bogdan Tuță atât pe contul său de facebook, cât și într-un comentariu la unul dintre articolele de pe Special Arad care fac referire la dispariția tragică a lui Antonio.

  antonio1

  FOTO: Bogdan Tuță

  Asta este camera în care a fost internat Antonio! Cum vi se pare?

  Într-adevăr, camera de la Spitalul de Psihiatrie în care a fost internat Antonio di Spaldro, care a murit înecat la 57 de ani, arată oribil. Condițiile de igienă sunt demne de anul 1864 toamna, cu un perete care nu a mai cunoscut zugrăveala de când era Antonio poate în clasa a 4-a, cu un calorifer ruginit în proporție de 97,3 la sută, cu o saltea aruncată probabil pe un linoleum infect…

  Antonio a fost dus pentru o zi la Psihiatrie după ce ar fi dansat și s-ar fi dezbrăcat de pantaloni în momentul în care se afla la serviciu. Atunci, cineva a chemat poliția și doctorii…

  Cine poate să stea în asemenea condiții, mai ales dacă presupunem că ar fi și bolnav? Cine s-ar putea vindeca în condițiile în care ar fi izolat într-o astfel de cameră? Fotografia a fost publicată de Iolanda Deneș la unul dintre comentariile de pe contul de facebook al lui Antonio și se pare că a fost realizată de un prieten al italianului găsit înecat în Mureș.

  Este o adevărată cameră a groazei, una în care și sănătos fiind, s-ar putea ca odată intrat în ea să o părăsești cu traume ireparabile…

  psihiatrie ok

  E ușor sa judeci. Aici ai motivul pentru care nu a fost lăsat în spital. Nici măcar un câine nu ai lăsa în acele conditii, iar cel mai bine în loc să judecăm fără să cunoaștem adevărul ar trebui să ne vedem de treaba noastra”, scrie Ioalnda Deneș la aceCamera groazei! Condițiile inumane în care a fost internat Antonio la Spitalul de Psihiatrie (FOTO)a postare.

  Biroul lui din ultimele săptămâni de viață…

  În data de 12 septembrie, cu o săptămână înainte de a muri, Antonio a postat pe rețeaua de socializare o fotografie cu noul său birou. Era scaunul pe care îi plăcea să stea așezat pe pontonul de la Perla Mureșului. Acolo și-a găsit și sfârșitul. Unii martori spun că ar fi dansat în jurul scaunului și, fie s-a dezechilibrat și a căzut în Mureș, fie chiar s-a aruncat căutându-și sfârșitul.

  di spaldro 1

  PS: Mai jos, în galeria foto, puteți vedea postarea originală a Iolandei Deneș, dar și o fotografie cu pasarela depeste Mureș, postată de Antonio cu o săptămână înainte de a muri.


   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doamna Dplce Gabana alias Balan Mirela ,cea responsabila sicuacest spital si-aplimbat oare piciorutele incaltane cu Loubotin prin aceste saloane plinede rahat sau e doar manjita de acesta?
   Poate ii pune si Domniei Sale cineva aceasta intrebare!?
   Sau, poate ar trebui sa mearga in vizita acolo exact in timpul in care este la coafor, si nu mai are cand ajunge!

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Felicitări ziarului SPECIAL ARAD pentru comentariile adevărate și la obiect.Poate că această publicare mai deschide un ochi a autorităților care încă în unele cazuri dorm.De fiecare dată decesul unui om poate rezolvă probleme.Rușinos este faptul că acea cameră arată cum arată,unde și un om sănătos dacă ar fi fost internat,nu cred că ar fi rezistat fără să nu cadă în depresie dar apa trece pietrele rămân.Antonio D-zeu să te odihnească-n pace.Iartă că și Hristos a iertat multe!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Asteptam ca Avocatul Poporului sa se autosesizeze si in ce priveste Garda de Mediu sub nepasarea carora se produce genocidul impotriva umanitatii din Arad si apropiere prin arderea de cauciucuri,cabluri si scaune auto de la puctul de colectare a Fierului Vechi pe strada Marului din Alfa, si in toata zona dupa str Marului gazand intreg orasul, pentru a valorifica sarma astfel obtinuta,cetatenii golind farmaciile de AFRIN SPREY NAZAL precum si toate depozitele din tara,culmea este ca sa retras si dupa piata ,Ficul punand prea mari taxele pe producatorii romani,ce ne ramane de facut? sa umblam cu toti cu botnite (masti de gaze)?Ca se vede , desi a fost mediatizat cazul de catre acest ziar on line,asa cum era de asteptat a ramas fara …ecou,nimeni nu vede,nimeni nu aude.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.