sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Avionul AirAsia cu 162 de oameni la bord s-ar fi prăbușit. Pilotul a cerut schimbarea traseului din cauza vremii

  de Special Arad | 28 decembrie 2014, 12:50 PM | Internaţional | Topic special

  0

  Un avion al companiei low-cost AirAsia a dispărut de aproape șapte ore de pe radare. Aeronava, un Airbus A320-200, avea 162 de oameni la bord, 155 de pasageri şi 7 membri ai echipajului. Printre pasageri se aflau și 16 copii și un bebeluș.

  Avionul Air Asia a decolat la ora locală 5.20, ora 0.20 în România, de pe aeroportul din Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia şi urma să aterizeze la Singapore. Controlorii de zbor au pierdut legătura cu avionul când aeronava se afla deasupra Mării Java, după aproape o oră de la decolare.

  Un oficial indonezian a declarat că, înainte de dispariţia de pe radare a avionului, pilotul a cerut să zboare la o altitudine mai mare pentru a evita norii. Asia de sud-est este în această perioadă în plin sezon musonic.

  Compania aeriană Air Asia a anunțat că, înainte de dispariția de pe radar, pilotul a cerut devierea traseului de zbor din cauza vremii. Potrivit CNN, în zonă era o furtună puternică.

  UPDATE 8:00 – 149 de pasageri erau din Indonezia, 3 din Coreea de Sud, unul din Franţa, unul din Malaezia şi unul din Singapore. Controlorii de zbor au pierdut legătura cu avionul când aeronava se afla deasupra Mării Java, după ce pilotul a cerut să zboare la o altitudine mai mare, din cauza condiţiilor meteo.

  O problemă tehnică este puţin probabilă, deoarece avionul avea o vechime de doar șase ani, iar ultima revizie fusese făcută luna trecută.

  Autorităţile au început operaţiunile de căutare a aeronavei dispărute. Două avioane C-130 Hercules ale forţelor armate din Singapore au fost trimise pentru a ajuta la căutări.

  Avionul avea combustibil pentru aproximativ cinci ore de zbor, iar autoritățile exclud varianta ca aeronava să mai fie în aer.

  Rudele persoanelor de la bord au început să vină la aeroportul Changi.

  UPDATE 9:45 – Presa relatează că nu a fost emis un cod S.O.S. de la bordul navei. Ministrul Transporturilor din Malaezia a anunțat că țara sa poate oferi ajutor autorităților din Indonezia și Singapore în operațiunile de căutare a avionului.

  Zborul QZ8501 s-ar fi prăbuşit în apele din jurul insulelor Belitung, informează un oficial al Agenţiei Naţionale de Căutare şi Salvare, potrivit publicaţiei Jakarta Post. Informaţia nu a fost confirmată de compania Air Asia, scrie Mediafax.

  Sursa: Digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.