Avem o nouă echipă #pentruArad, specializată pe despicarea firului în patru și „yadda, yadda, yadda”

  de Raluca Medeleanu | 8 august 2022, 3:22 PM | Administraţie | Topic special

  8

  Vă mai amintiți de Board Arad? Noi da, dar cu ce a contribuit pentru binele urbei, mai puțin…

  Haideți să facem un efort și să recapitulăm. Cel care a condus pentru câțiva ani acest „consiliu consultativ” menit să ajute la dezvoltarea Aradului în vremurile în care ne luptam crâncen pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost Dorin Stanca. Pe atunci o figură nouă, plină de idei, dar care ulterior, după ce am pierdut lamentabil titlul mult râvnit, a început să dea târcoale tot mai des prin Primărie, prin biroul lui Falcă, iar în scurt timp a ajuns vicepreședintele PNL pe municipiu. Firma sa, Stacons SRL, a început de pe atunci să realizeze o sumedenie de studii de fezabilitate și proiecte din bani publici, fiind specializată pe arhitectură (mai multe detalii AICI). Odată cu (vorba vine) schimbarea conducerii arădene însă, am auzit tot mai puțin de domnul Stanca. Asta până astăzi, când actualul primar, Călin Bibarț, a organizat o conferință de presă prin care a anunțat că la inițiativa lui Dorin Stanca, pe modelul Board Arad, a hotărât să facă un soi de echipă de consultanță, pe bază de voluntariat, prin care mai mulți experți pe diferite domenii (juridic, economic, educativ ș.a.) devin un staff pro bono în jurul primarului, cu scopul rezolvării mai multor probleme din Arad.

  •  Citește și: Ședință extraordinar de blablabla despre obiectivele turistice culturale din Arad, sub ochii lui Ferdinand

  O altă figură a noii echipe, pe care o recunoaștem din trecutul nu atât de îndepărtat, e Patricia Dinga, care înainte de pandemie era cel mai tânăr consilier local din CLM, șefa tineretului liberal din Arad, care a candidat pe listele PNL Arad și pentru Camera Deputaților în 2020. Despre Patricia Dinga, Special Arad a mai scris și în 2019, fiind implicată într-un scandal legat de concursul de ocupare a postului de inspector de specialitate GP II la Serviciul Programe, proiecte culturale și gestionarea fondurilor nerambursabile din cadrul Centrului Cultural Județean Arad (vezi AICI). Domnișoara Dinga a explicat în cadrul conferinței de presă susținută astăzi în Sala Ferdinand că este de profesie jurist și că are experiență de circa 12 ani în voluntariat, rolul ei în această nouă echipă consultativă a primarului fiind pe diferite aspecte legate de tineret.

  Următorul prezentat ca parte din „Board Arad reloaded #pentruArad” este Mirel Talpeș, consilier județean din partea PNL, patron la Comagro Vest, acționar la Arstal Invest și Quick Credit, respectiv implicat în Asociația creștină „International Needs Romania”, aici prezentându-se drept un soi de reprezentant al mediului de afaceri din oraș. Talpeș a ținut să-i facă un adevărat elogiu primarului Bibarț, începându-și discursul cu „ce aș putea eu să îi spun unui primar atât de profesionist și competent ca Bibarț?” (citare aproximativă) și subliniind că el este prin definiție un liberal. Apoi îl amintim pe Corneliu Beleiu, care a fost manager de portofoliu la SIF Banat Crișana, actualmente pensionar, însă care activează în continuare în societate, după cum a explicat. Și nu în cele din urmă, îl amintim pe Silviu Szentesi, profesor universitar la UAV Arad, la Facultatea de Științe Economice, care a fost pentru o perioadă și profesor universitar asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Litere, pe secțiunea limba germană, unde a predat marketing, management și econometrie.

  Dar să vedem cum descrie noul „consiliu consultativ” primarul Aradului, Călin Bibarț: „Nu vrem să fie atât de formal, vrem să fie mult mai dinamic și  porțile încă mai sunt deschise, este în formare, indiferent ce nume se va dori să poarte, el va fi pentru Arad și cel mai important lucru pe care l-am considerat și îl consider întotdeauna este că o administrație performantă și implicit un primar performant nu poate fi decât dacă se înconjoară de oameni valoroși din fiecare domeniu și din cât mai multe domenii. Acesta este un pas, printre mulți alții, pe care îl facem, tocmai pentru a avea o performanță cât mai bună”, a spus Călin Bibarț, accentuând că structura acestui consiliu va fi una „lejeră”.

  Un soi de „yadda, yadda, yadda” seinfeldian, dacă vreți, din ce ne-a fost dat de înțeles din discursuri, care să facă să fie bine, ca să nu fie rău, pentru toată lumea, dar mai ales pentru ai lor.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. E doar inca o fila din concursul de pozat si productii video bibart-bilcea. episodul de azi – cum pozam frumos la comunitatea baptista. profitand si de dorinta lui stanca si talpes de a se remarca, nefiind agreati de tabara adversa. si Dinga, tot pe acolo. Maine probabil il vedem pe bilcea la Maranata in contraatac impartind diplome si explicand cum el de fapt a avut stramosi neoprotestanti si cum se gandeste cu Gianina sa se boteze. Te ia greata. pt ca dincolo de gargara, pentru aradeni rezultatul e zero. in plus, ce consiliu consultativ poate fi acela monocrom din pdv confesional. ce ar putea ei sfatui primarul? cum să nu se vândă alcool pe centru_

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Aoleu Sergiulică, ti-a dat Bibarț șah. Repede o filmare, o postare, sa nu ramai în urma. Sunteți caraghioși. Oamenii nu sunt chiar asa prosti cum ii credeți voi. Și vad mizeriile astea populiste în care faceți mult.zgomot cu zero concret. Sergiu lupta pt Arad, e peste tot, numa unde are treaba nu. Călin face marcaj la toate babele de ii da fiori lui Geani ca fura baza electorala. Aradul e prost administrat iar pe voi nu va mai suporta nimeni

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Dacă ai fi folosit niște ghilimele, ar fi fost superb….
    Așa unii, “mai săraci cu duhul” (pt. că, din păcate, avem, încă, o mulțime de arădeni din această categorie – dovada: că această gașcă continuă să-și facă mendrele în Arad, de ani de zile, NESTINGHERIȚI DE VOTUL cetățenilor !!! 😲), te-ar și putea crede…! 😣

    +3 voturi
    +1
    -1
  3. Am vazut pe fb că atât Patricia Dinga cât și Silviu Szentesi au ca domeniu activismul civic.
   Inseamnă că activismul civic este atât de important că n-au reușit să se decidă între ei și au decis să se ocupe amândoi.
   Activism civic ar însemna implicarea cetățenilor. Se poate deduce că primarul ar fi interesat de implicarea cetățenilor pe care o va duce la un alt nivel prin intermediul trupei de voluntari.
   Mirel Talpeș, tot în bula mea pe fb, explică că ”acesta este unul dintre scopurile principale ale grupului. Pe un anumit segment, de exemplu, urmarim sa ascultam mai bine si sa intelegm “vocea clientului” din “mediul de afaceri. Asteptam opinii si sugestii. Mai mult decat “asteptarea”, va urma si o procedura calificata de identificare, colectare si sintetizare a acestor sugestii.”
   Păi dacă primarul nostru vrea sugestii de la cetățeni are la îndemână procedura transparenței pe marginea L.52/2003 care l-ar obliga chiar să consulte cetățenii. N-o face. 99,9% din sugestiile transmise de cetățeni în cadrul transparenței decizionale nu au fost luate în considerare. Restul de 0,1% din sugestii care au fost luate în considerare reprezintă sugestii din partea colaboraționiștilor PDL și nu vizează aspecte de interes public ci doar poluare procedurală. Se poate afirma că primarul nu este interesat de sugestiile cetățenilor – tot aparatul primăriei și secretarul CLM se opun cu o determinare colosală oricărui cetățean care mai are încă naivitatea să se implice în mascarada transparenței decizionale.
   Se poate chiar demonstra că primăria și CLM nu numai că descurajează implicarea civică ci prmovează activități hotărâri nelegale/ilegale prin care se strâng bani la buget de la firmele care mai au tupeul să funcționeze în comuna cu traNvaie. Jecmănirea firmelor prin taxe ilegale se face cu implicarea poliție locale, cu forța, prin aplicarea de amenzi tot ilegale.
   În condițiile în care interesul privind primirea de sugestii din partea cetățenilor nu există se pune întrebarea care este scopul real al acestor construcții voluntariale? Mimarea preocupării, bătălia în interiorul PDL pentru viitoarea nominalizare de către Falcă a candidatului la primărie? Poate. Păcălirea comunității neoprotestante? Poate.
   În mod cert această adunătură de colaboratori PDL își propune să funcționeze ca o firmă de lobby – activitate nelegală în România. Ei vor propune primarului, urmare a sugestiilor venite din partea populației și a mediului de afaceri, soluții la probleme. Soluțiile la probleme vor trece prin filtrul voinței trupei de lobbyști. Și așa vom avea strânsuri de băieți și fetițe care vor putea să deruleze activități specifice de lobby pentru propășirea interesului lui Bibi de a-și crea imagine, a PDL de a mima acțiunea politică fermă și totodată transparentă, intreseul voluntarilor de a deveni relevanți în jocurile de trafic de influență, satisfacerea nevoilor firmelor de casă care vor găsi susținere, spre deosebire toate celelalte care nu vor avea nicio sugestie sau care au făcut greșeala să transmită sugestii prin mecanismele oficiale etc.
   Dar nu este nimica grav. Părerea mea este că nu vor reuși absolut nimic, că sunt incapabili. Și așa ajungem să sperăm că aleșii noștri sunt destul de incapabili și că nu vor face nimic din ce-și propun, nici măcar pentru ei – că pentru poPulimea tâmpă oricum nu vor face, nu fac și n-au făcut-o – că nu intră în sfera lor de preocupări.

   --3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.