marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Autostrada Sibiu-Pitești (lotul 1) prinde contur. A fost recepționată porțiunea între Sibiu și Boița / Video

  de Special Arad | 30 aprilie 2023, 11:01 AM | Administraţie | Naţional

  0

  (foto: You Tube - Ioan Adrian Gica)

  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a realizat la sfârșitul acestei săptămâni recepția finală a tuturor lucrărilor de pe Lotul Sibiu – Boița, prima secțiune din Autostrada Sibiu-Pitești.

  Un clip recent realizat de un pasionat de infrastructură, Ioan Adrian Gica, care a prezentat constant pe contul său de YouTube stadiul lucrărilor pe durata întregii execuții, cu ajutorul mai multor filmări surprinse cu drona, arată nu doar lotul finalizat cu mult înainte de termenul oficial (28 mai 2023), dar și cozile imense de mașini la intrarea nordică în Defileul Oltului.

  „A fost făcută recepția lucrărilor la Lotul 1 al Autostrăzii Sibiu – Pitești și în consecință am realizat o filmare aeriană completă a acestui lot începând de la Boița. Lucrările par a fi finalizate. Doar în zona Viaductului Tălmaciu par a se mai executa ceva lucrări de betonare a conului culeii dinspre Boita și la câteva sisteme de colectarea apelor pluviale! La aproximativ șase luni de la punerea în funcțiune a a acestui lot el se prezintă în condiții foarte bune de circulație, însemnând că cei de la PORR au făcut o treabă excelentă!”, a precizat Ioan Adrian Gica.

  AUTOSTRADA

  Traficul pe Autostrada Sibiu-Boița, monitorizat cu peste 30 de camere

  Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov are un nou centru modern de intervenție. A avut loc recepția Centrului de Întreținere și Coordonare Boița care va deservi Autostrada A1, tronsonul Sibiu – Boița. Noul punct de intervenție cuprinde numeroase spații pentru utilaje și materiale, inclusiv un depozit de mare capacitate pentru sarea care va fi folosită la deszăpezire. În cadrul bazei de intervenție există și un centru de monitorizare a traficului dotat cu peste 30 de camere și tot aici va funcționa inclusiv un birou al Poliției Rutiere”, au anunțat reprezentanții DRDP Brașov.

  Lotul 1 Sibiu – Boița are două noduri rutiere – la Șelimbăr și Boița -, trei viaducte, dintre care cel de la Tălmăcel are peste 600 de metri lungime, patru poduri, 21 pasaje inferioare și un pasaj superior, precum și o zonă de deservire.

  Contractul semnat cu compania austriacă PORR a fost de 612 milioane lei, cu 12 luni proiectare și 36 luni execuție.

  Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de 122 de km

  Aceeași firmă se ocupă și de execuția Lotului 4 Curtea de Argeș – Tigveni (10 kilometri) pe care s-a angajat să-l finalizeze până la începutul anului 2027 pentru aproximativ 1,7 miliarde de lei.

  Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122 de km și va lega România de rețeaua europeană de autostrăzi, ca parte a Coridorului 4 Pan – European, legând sudul țării de Transilvania și implicit de frontiera vestică.

  Tronsonul peste Carpați (lotul 4) va costa 13,56 miliarde de lei (fără TVA), fonduri europene nerambursabile și reprezintă cel mai ambițios și mai important proiect de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani al României.

  Pentru celelalte secțiuni, situația stă în următorul mod:

  Lotul 2 Boița – Cornetu, de 31 de km, cel mai complex dintre cele cinci loturi, a revenit Asocierii Mapa Cenghiz pentru aproximativ 4,3 miliarde lei (fără TVA), proiectările ar trebui să se finalizeze la începutul anului viitor;

  Lotul 3 Cornetu – Tigveni, de peste 37 de km, va începe execuția undeva prin vara anului viitor de către cei de la Astaldi / WeBuild și Tancrad pentru mai bine de 5,3 miliarde lei (fără TVA) și se va finaliza, probabil, în 2028;

  Lotul 5 – de peste 30 km, Curtea de Argeș – Pitești, ar trebui să fie finalizat de către cei de la Astaldi în 2025, pentru 1,8 miliarde de lei.

  Citește și: Când va fi gata prima autostradă din România care va traversa munții. Lucrările au început deja

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.