Atitudine de WC public la Compania de Transport Public și la Primărie





Nu au trecut două luni, așa cum am anticipat ultima oară că va fi nevoie ca să revenim la acest subiect, ci doar două săptămâni. Nu… nu vă entuziasmați. Nu e absolut nicio noutate, dorim doar să facem o reactualizare, atrăgând atenția asupra comentariilor care apar zilnic (de la cititorii care se lovesc de „problema liniei 19”, nicidecum din partea CTP-ului, ori din partea cuiva din Administrație)… și asta în condiția în care articolul de față nu a stat decât cca. două zile pe prima pagină a site-ului nostru. Cu alte cuvinte, în ciuda vizibilității scăzute din ultima vreme, reacțiile cetățenilor curg încontinuu. Conducerea Companiei de Transport Public însă se spală frumos pe mâini, se uită în oglindă și spune cu o seninătate debordantă că analizează permanent cerințele călătorilor. Apoi trage apa și uită totul. Jurământ de WC public.
Poate cei de la CTP chiar nu au văzut ultimul articol, „CTP, din nou. Linia 19, din nou! «Totul e sub control», cică…”. Poate chiar ar trebui să le trimitem pe e-mail de fiecare dată când readucem în opinia publică același subiect, cu tot cu comentarii. Poate chiar am făcut acest lucru, chiar în acest moment.
Suntem siguri că vom primi un răspuns și de această dată, dar suntem și mai siguri că răspunsul va fi exact același comunicat obosit pe care Serviciul Programare Dispecerizare și Control al CTP-ului ni-l tot bagă pe gât, prin care suntem asigurați că „analizează permanent atât rezultatele monitorizării fluxului de călători pe toate zonele orașului, cât și propunerile venite din partea cetățenilor” și că „liniile de transport nu sunt eficiente pe distanțe lungi datorită fluxurilor diferite de călători”.
30 de comentarii în două săptămâni (nesocotind comentariile de la articolele precedente și cele de pe Facebook). Cu toții subliniează necesitatea cuplării liniilor 19 cu 20, prelungirea acesteia până la Fortuna (rezultând traseul Fortuna – Piața UTA – Spitalul Județean – Kaufland – Podgoria – Billa/Zona 2-3 – Subcetate – Aradul Nou – Sânicolaul Mic) și prelungirea orarului până seara, minim la ora 20. De asemenea, cu toții critică lipsa de interes pentru cerințele călătorilor și lipsa de viziune de care dă dovadă CTP. Găsiți comentariile mai jos, nu are rost să le repetăm aici, în cadrul articolului.
Facem o excepție doar cu ultimul comentariu, postat chiar astăzi, pentru că este cu adevărat strigător la cer:
Am trimis si primariei direct o sesizare legata de aceasta linie 19, pe care cei din conducerile CTP si Primarie o trateaza cu mare batjocura si indiferenta si ca sa vedeti ca sistemul COPY & PASTE este adoptat si in raspunsul pe care l-am primit din partea primariei:
“În ceea ce privește propunerile de modificare a circuitului liniei 19 Podgoria – Sânicolau Mic, precizăm că C.T.P, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad, analizează permanent atât rezultatele monitorizării fluxului de călători pe toate zonele orașului, cât și propunerile venite din partea cetățenilor, soluțiile adoptate reprezentând o corelare optimă între nevoile călătorilor, posibilitățile tehnice de asigurare a transportului și eficientizarea costurilor.
Programul de transport public se actualizează în funcție de necesitatea de transport identificată, Compania de Transport Public urmând a înainta spre aprobare în C.L.M. eventuala modificare a programului de circulatie cu autobuzul, modificare valabila doar in urma unei Hotarari de Consiliul Local.
În general, liniile de transport nu sunt eficiente pe distanțe lungi datorită fluxurilor diferite de călători, în diferite zone ale orașului, pe anumite sectoare fiind necesară asigurarea unor capacități de transport diferite. În prezent, configurația traseelor urbane de transport în comun este de tip intermodal, traseul liniei 19 având ca și stație terminus Podgoria unde se realizează transbordarea călătorilor spre transportul electric”
Aloo!!!! unde este transport electric (tramvai) de la Podgoria – Spitalul Judetean – Piata Uta??? Sau avem cumva un metrou subteran si cetatenii nu au fost informati?? :-))
Acesti oameni daca pot fi numit asa, repeta acelasi raspuns ca o moara stricata.
Titlul principal: CTP, din nou. Linia 19, din nou! „Totul e sub control”, cică… (8 iulie 2016) – „Reciclăm” un subiect care nu a ajuns la o rezolvare nici astăzi, deși CTP Arad transmite – vorba aia – cu mâna pe inimă că „analizează permanent atât rezultatele monitorizării fluxului de călători pe toate zonele orașului, cât și propunerile venite din partea cetățenilor”. Așadar, începem articolul exact ca în luna aprilie:
Suntem nevoiți să revenim asupra problemei numită CTP și, mai ales, asupra problemei ce ține de linia 19. O dată pentru că aceasta a fost rezolvată recent, dar numai parțial, și o dată pentru că cititorii noștri continuă să ne semnaleze neregulile acestui traseu neacoperit, conform cerințelor cetățenilor, cu o linie de autobuz. Mai mult, unii arădeni dau „mură-n gură” Companiei de Transport Public Arad, dar… există cineva „acolo sus” care să-i bage-n seamă?
Din moment ce conducerea CTP Arad n-a mișcat niciun deget după ultimul nostru articol legat de această problemă, le-am trimis o scrisoare, la insistențele cititorilor noștri, în care am atras atenția încă o dată asupra cerinței mai multor arădeni. Am primit un răspuns, dar acesta nu „ne încălzește” cu nimic. Practic, este același „las’ că vedem, dar să știți că analizăm permenent propunerile cetățenilor”.
Recapitulare, ca după o simulare nereușită la Bacalaureat… deoarece trimiterile spre articolele mai vechi, pe același subiect, pot da dureri de cap într-o vară caniculară:
În luna martie, un arădean a venit cu propunerea de a cupla liniile 19 cu 20 și de a prelungi aceasta până la Fortuna (rezultând traseul Fortuna – Piața UTA – Spitalul Județean – Kaufland – Podgoria – Billa/Zona 2-3 – Subcetate – Aradul Nou – Sânicolaul Mic). Măsura luată de CTP a venit destul de repede, la începutul lunii aprilie, doar că au făcut complet altceva.
Se întâmpla în campania elecorală, sezonul aruncatului prafului în ochii electoratului. Ce treabă are CTP cu alegerile locale? Nimic, doar că hotărârile lor depind în cea mai mare măsură de Consiliul Local Municipal și, indirect, de primar, recte Gheorghe Falcă. Atunci, în aprilie, CTP a reintrodus două linii de autobuz complet diferite, care nu au avut nicio eficență în trecut și este posibil să nu aibă nici acum, iar linia de autobuz 19 au „rezolvat-o” suplimentând cursele, dar lăsând același traseu (Sânicolaul Mic – Podgoria) și programul numai până la ora 16, oră la care mulți arădeni sunt încă la locurile de muncă. Cu alte cuvinte, cei de la CTP s-au prefăcut că fac ceva, dar n-au băgat în seamă deloc cerințele acestor arădeni, dintre care unul a elaborat inclusiv un program dorit. Dorit nu numai de către el, ci de foarte mulți arădeni. Citiți și comentariile de aici, sau de aici, sau de aici, dacă nu ne credeți! Am comis-o, totuși. Scuze pentru link-uri… știm că e greu.
Mai mult, cursele introduse pe liniile 19, 49 și 52 nu numai că n-au rezolvat nimic, dar reprezintă doar un experiment – așa cum a precizat conducerea Companiei de Transport Public Arad – care va rezulta, într-un final, că n-au niciun rost. Normal! Arădenilor li s-a dat ceva ce nici n-au cerut!
Încă o dată, câteva exemple cu care se identifică mulți arădeni din cauza CTP-ului, ca să înțelegem de ce ar fi util traseul Fortuna – Piața UTA – Spitalul Județean – Kaufland – Podgoria – Billa/Zona 2-3 – Subcetate – Aradul Nou – Sânicolaul Mic:
1 – Sunt în Micălaca și vreau să ajung în Aradul Nou. Trebuie schimbate două tramvaie și timpul ar ajunge aprox. la 50 de minute / o oră, cu tot cu așteptatul.
2 – Sunt în Micălaca/Vlaicu și vreau să ajung la Spitalul Județean, Autogara de lângă Kaufland sau chiar la acest supermarket. Nu am de ales decât să o iau pe jos, fie de la UTA, fie de la Podgoria.
3 – Sunt în Aradul Nou/Sânicolau Mic și vreau să ajung în Micălaca. Trebuie să merg pe jos din Sânicolau Mic pâna la Gara Aradul Nou, apoi cu două tramvaie până în Micălaca.
4 – Sunt în Aradul Nou/Sânicolaul Mic și vreau să ajung la Spitalul Județean, Autogară și/sau Kaufland etc. trebuie să merg pe jos din Sânicolau Mic până la Gara Aradul Nou, apoi cu tramvaiul, iar de la Podgoria sau UTA, pe jos.
5 – Locuiesc în Sânicolaul Mic și lucrez la program de 12 ore în zona Intim. Dimineața (L-V) schimb două autobuze. Mai întâi vin cu autobuzul 19 până la Podgoria, apoi trebuie să mă grăbesc să traversez până la lac, unde este stația pentru linia 20, ca să ajung la Intim, iar seara, când termin programul de lucru, la ora 19, sunt nevoit să o iau pe jos până la Podgoria (sau UTA, chiar nu contează pentru că este cam aceeași distanță), apoi aștept tramvaiul 3, de la gara Aradul Nou o iau pe jos până la capătul Sânicolaului. În concluzie, pierd mai bine de o oră jumătate cu transportul, dupa 12 ore de muncă.
Prin urmare, în scrisoarea adresată recent conducerii CTP-ului am menționat că se cere prelungirea traseului fie până la Fortuna, fie numai până la UTA (să nu fie chiar așa o distanță de neimaginat) și suplimentarea curselor până seara (până la ora 20, minim!), dar și faptul că cititorii Special Arad critică microbuzele „de tot râsul și toată mizeria, cu care un vârstnic sau o persoană cu dezabilități nu poate călători din cauza ușii (că doar una are), care se deschide manual cu dificultate de către călător și urcarea, respectiv coborârea sunt dificile din cauza înălțimii acestora”.
E drept, complexitatea problemelor semnalate a crescut exponențial în comentarii, unii cititori semnalând și faptul că nu există programe afișate în multe stații, astfel că ultimele modificări experimentale introduse de CTP s-au aflat doar prin intermediul specialarad.ro și al site-ului CTP-ului, www.ctparad.ro (blocat în anii ’90 în ceea ce privește design-ul), călătorii nefiind informați altfel despre noile linii.
Redăm, mai jos, răspunsul CTP Arad la scrisorea noastră:
În ceea ce privește propunerile de modificare a circuitului liniei 19 Podgoria – Sânicolau Mic, precizăm că C.T.P, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad, analizează permanent atât rezultatele monitorizării fluxului de călători pe toate zonele orașului, cât și propunerile venite din partea cetățenilor, soluțiile adoptate reprezentând o corelare optimă între nevoile călătorilor, posibilitățile tehnice de asigurare a transportului și eficientizarea costurilor.
Programul de transport public se actualizează în funcție de necesitatea de transport identificată, Compania de Transport Public urmând a înainta spre aprobare în C.L.M. eventuala modificare a programului de circulatie cu autobuzul, modificare valabila doar in urma unei Hotarari de Consiliul Local.
În general, liniile de transport nu sunt eficiente pe distanțe lungi datorită fluxurilor diferite de călători, în diferite zone ale orașului, pe anumite sectoare fiind necesară asigurarea unor capacități de transport diferite. În prezent, configurația traseelor urbane de transport în comun este de tip intermodal, traseul liniei 19 având ca și stație terminus Podgoria unde se realizează transbordarea călătorilor spre transportul electric.
Cu regret vă informăm că în multe dintre stațiile din cartierul Sanicolau Mic, programele de circulație sunt vandalizate (rupte, dezlipite) de către persoane ce nu înțeleg necesitatea și utilitatea acestor informări. Cu toate acestea, periodic, societatea noastră procedează la înlocuirea acestor grafice de circulație. Pentru o cât mai eficientă informare a publicului călător cu privire la graficul de circulație al autobuzelor din cartierul Sanicolau Mic, C.T.P. are ca prioritate confecționarea unor panouri speciale pentru afișarea programelor de circulație, care sa nu permita vandalizarea acestora.
Cu stimă,
Serviciul Programare Dispecerizare și Control
În loc de încheiere:
Probabil că vom reveni cu aceeași problemă peste încă două luni, pentru că CTP consideră că „în general, liniile de transport nu sunt eficiente pe distanțe lungi datorită fluxurilor diferite de călători” și „eventuala modificare a programului de circulație cu autobuzul ar fi valabilă doar în urma unei Hotărâri de Consiliul Local”.
Ideal ar fi ca un consilier local să se trezească din somn și să pună pe masă această modificare. Preferabil, nu un consilier al opoziției, că nimeni nu-i va vota propunerea, ca de obicei.
Până atunci… rămâne cum am stabilit: știu ei mai bine ce vor cetățenii (ne referim la conducerea CTP, de data aceasta). Ce tot le pertubăm liniștea cu idei și propuneri? Nu vedeți că totul e sub control? Salutați-l în locul nostru pe controlor! Încă un link, fir-ar să fie! Tot o problemă… tot CTP…
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)