Ateliere interactive de împletit nuiele, la Sala Clio

  de Special Arad | 4 martie 2020, 8:25 AM | Educaţie

  0

  Comunicat. La Sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad s-au deschis expoziţia de etnografie și atelierele interactive pentru grupuri şcolare și demonstrative pentru public, expoziţia de împletituri din nuiele.

  Vernisajul expoziției etnografice şi deschiderea atelierului de împletit nuiele al meşterului popular Constantin Perva din Ineu (județul Arad) au avut loc în prezența managerului Complexului Muzeal Arad, prof. univ. dr. Sorin Bulboacă, a echipei de etnografi (dr. Sorin Sabău și dr. Gabriel Hălmăgean, muzeografi, Viorica Braiț, custode colecție), a reprezentanților presei, publicului și invitaţilor speciali: elevii clasei a XI-a, cursul de etnografie şi folclor, Colegiul Naţional “Moise Nicoară” Arad (prof. Diana Şimonca-Opriţa şi prof. Sergiu Duma).
  Expoziția este deschisă publicului până vineri, 6 martie, program: 09.00-17.00.

  În cadrul evenimentului sunt pregătite ateliere demonstrative, pe parcursul cărora copiii vor deveni ucenici timp de oră și vor descoperi tainele meșteșugului împletitului de nuiele, alături de meșterul popular Constantin Perva. Atelierele se desfășoară până vineri, 6 martie, între orele 09.00-15.00, din oră în oră pentru fiecare grup de preșcolari sau elevi.

  Școli participante:
  Colegiul Naţional “Moise Nicoară” Arad
  Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad
  Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad
  Colegiul Particular ”Vasile Goldiș” Arad
  Colegiul Național ”Vasile Goldiș” Arad
  Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului Arad

  Constantin Perva, meșter popular din Ineu, atelier str. Dealul viilor 73  (județul Arad)
  Practică meșteșugul împletitului de nuiele de peste 30 de ani, fiind membru al Comunității meșterilor populari din Regiunea de Vest a României. În atelierul din Ineu, lucrează alături de soția sa Mariana Perva, ambii confecționează obiecte utilitare și de decor: sticle împletite, damigene, coșuri de toate dimensiunile pentru agricultură/piață/flori, mobilier de exterior, vaze, jucării, abajururi, suporturi pentru ghivece de flori.
  Modelele produselor sale sunt doar în parte tradiționale. Vechile modele le folosește doar pentru coșurile de transport și anumite tipuri de coșuri pentru piață.
  Majoritatea obiectelor pe care le confecționează se datorează comenzilor, dar este prezent la târgurile tradiționale organizate în Arad, Bihor, Timiș, Brașov, Hunedoara.
  Atelierul său din Ineu poate fi vizitat pe tot timpul anului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.