marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Asociația Românilor din Italia cere un program de vaccinare a românilor din străinătate și se adresează președintelui și premierului

  de Redacția Special Arad | 25 aprilie 2021, 9:02 PM | Internaţional | Naţional

  0

  Asociația Românilor din Italia le solicită președintelui Klaus Iohannis și premierului Florin Cîțu elaborarea de urgență a unui program de vaccinare pentru românii din străinătate.

  „În calitate de președinte al Asociației Românilor din Italia, mă adresez Dumneavoastră cu o propunere de natură a răspunde comandamentelor momentului, atât în ceea ce privește preocupările concetățenilor noștri din Diaspora cât și responsabilitățile statului român față de toți cetățenii săi.

  În acest sens, solicităm elaborarea de urgență a unui program de vaccinare pentru românii din străinătate.

  Ținând cont de faptul că mulți dintre ei se întorc în țară în preajma Sărbătorilor de Paști, propunem organizarea de centre pentru vaccinare la intrarea în țară în punctele de frontieră terestre și aeriene.

  În același timp, propunem înființarea unui program care s-ar putea numi “Vaccinează-te acasă!” cu adresabilitate pentru acei concetățeni care vor să vină într-un aeroport din România doar pentru vaccin. În cadrul acestui program, propunem organizarea de zboruri charter subvenționate parțial de statul român, astfel încât costul biletului să nu afecteze bugetul doritorilor (care în majoritatea cazurilor este – după cum știți – modest), coordonate pe care le-m discutat cu Compania Tarom, care a confirmat interesul și disponibilitatea.

  Pragul de 15 milioane de vaccinuri pentru România poate fi atins doar dacă se vaccinează și românii din străinătate, întrucât în România nu trăiesc momentan mai mult de 15 milioane. Prin acest program, statul ar putea oferi suport concret cetățenilor săi din diaspora și invers românii din străinătate, protejându-și propria stare de sănătate, își fac și datoria civică, atât față de comunitățile în care trăiesc, cât și față de țară.

  În cazul în care românii aleg de a veni in România doar pentru vaccin, este nevoie de o derogare la obligativitatea efectuării testului pentru intrarea în România și – în contra-partidă – prin antamarea unor discuții cu autoritățile italiene, se poate obține suspendarea obligativității testului Covid la reintrarea în Italia, avându-se în vedere că cei în cauză nu părăsesc aeroportul românesc, revenind vaccinați, toată acțiunea (zbor tur – retur plus vaccinare) durând maxim 6 ore.

  În speranța că cele de mai-sus vor avea ecoul necesar sub raport decizional și organizatoric, cu beneficii evidente pentru toate părțile, primiți, vă rog, domnule Președinte și domnule Prim-Ministru, expresia celei mai înalte considerațiuni”

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.