Așa-i când o funcție vremelnică te face să te crezi… Dumnezeu!

  de Lucian Dănilă | 11 octombrie 2021, 9:18 PM | Recomandările editorilor | Sport

  2

  Ideea amplasării statuii baronului Francisc Neuman în sau în afara arenei cu același nume este una, putem spune, strălucită. Faptul că s-a optat pentru amplasarea acesteia în interiorul arenei a născut controverse, mai ales că cei care au avut această inițiativă au finalizat-o prin a-l pune pe baron, în mărimea sa naturală, într-un sector al tribunei a II-a.

  Cei de la Suporter Club UTA au remis un comunicat foarte bine argumentat prin care și-au exprimat dezacordul cu amplasarea statuii la tribuna a II-a. Puteți citi cu click aici comunicatul celor de la SCU.

  Polemica pe acest subiect continuă și la două zile după ce statuia a fost dusă pe arenă.

  S-a tot spus, mai ales de cei care au inițiat proiectul, că s-au purtat discuții cu cei de la club încă din luna iulie. Discuțiile, într-adevăr, au existat, dar și cei de la club, la fel ca și marea masă a suporterilor, au fost împotriva amplasării acesteia la tribuna a II-a. De atunci, din iulie și până sâmbătă când a fost montată statuia, nu a mai avut loc nicio întâlnire între reprezentanții clubului UTA și cei de la Primărie, sau cei care au fost cu ideea amplasării acestei statui în interiorul stadionului. Asta și pentru că cei de la Primărie, prin city-managerul Bogdan Boca, au purces la politica pumnului în gură, adică ceva de genul „oricum este stadionul nostru, al Primăriei, și amplasăm statuia unde dorim noi”. Din acel moment, între Primărie și club nu a mai existat o comunicare normală privind acest subiect.

  Și s-a trecut la fapte. Pe furiș, cei de la Primărie, adică primarul Bibarț, city-managerul Boca, inițiatorul proiectului, Lucian Țidorescu, sculptorul Ștefan Bințințan și alți câțiva oameni au adus statuia la stadion, sâmbătă dimineața, la o oră la care toți cei din club, oficiali, staff-tehnic și jucători, se aflau la Sânnicolau Mic pentru meciul amical dintre UTA și Ripensia.

  Ca să facem o paranteză, dorim să acordăm toate laudele sculptorului Ștefan Bințințan pentru modul cum a realizat această statuetă, una care din punct de vedere artistic se ridică la cele mai înalte standarde.

  Dar de la o idee strălucită și o realizare artistică deosebită, cu concursul primarului Bibarț și al city-managerului Boca, totul a ieșit un fiasco. O statuie amplasată la întâmplare, împotriva voinței suporterilor, pe furiș și pe negândite, urmată de niște poze ale primarului cu statueta care nu a putut genera decât o reacție de genul: „un baron și un bufon”…

  Dovada că ea a fost amplasată pe negândite reiese din cele întâmplate chiar la fața locului, sâmbătă dimineață. Acum, după derularea faptelor, cei implicați în amplasarea statuii spun că s-au ales din start locurile 9 și 10 de pe rândul 7 de la sectorul M al tribunei a II-a. Mai că i-am crede dacă statuia ar fi fost amplasată acolo, dar nu s-a întâmplat așa, ea a fost montată pe locurile 9 și 10 de pe rândul 9, al aceluiași sector.

  Ca degringolada să fie și mai mare, statuia a fost montată în prima fază în două locații, nu doar în una, de la tribuna I. Prima dată a fost montată pe rândul 9, ca apoi să fie pusă pe două locuri pe rândul 10. În ambele cazuri, statuia urma să ia locul abonaților, fără ca cei de la club să fie anunțați pentru a lua legătura cu aceștia. Acei abonați sunt proprietari ai acelor locuri la meciurile pe care UTA le dispută pe teren propriu în campionatul Ligii 1.

  Apoi au luat-o și au mutat-o la tribuna a II-a, pe rândul 9. Nu au mai întrebat pe nimeni nimic, nici de la club, nici de altundeva, ci pur și simplu au pus-o acolo. Au urmat pozele și apoi acel comunicat prin care am înțeles că statuia baronului Francisc Neuman nu va avea parte de o dezvelire, ci pur și simplu arădenii sunt invitați la poze cu baronul… Ciudat, mai ales că vorbim despre una dintre cele mai importante personalități a Aradului din secolul trecut, o personalitate care nu numai că a dat viață legendarului club UTA, dar a și contribuit la ridicarea din punct de vedere economic a orașului.

  Evident că locurile alese de „Bibi”, Boca și compania aparțineau unor suporteri care au plătit abonamente, suporteri care și în sezonul trecut au avut aceleași locuri împreună cu alți trei prieteni, fiind vorba despre un grup de cinci persoane. Ce mai contează?

  Am auzit și argumentația că acei suporteri vor fi mândri că baronul stă pe locul lor pentru a vedea meciurile echipei. Povestea apariției incognito a baronului la meciurile Bătrânei Doamne ar putea suna frumos, chiar emoționat, dar nu și atunci când în locul baronului, incognito au sosit Bibarț și Boca și au decis ei, cu de la sine putere că cei doi abonați trebuie să dispară de acolo. Una este să vină baronul să te roage să-i lași locul, ceea ce acum e imposibil, și alta e când știi că pleci de pe acele locuri doar pentru că atât i-a dus mintea pe Bibarț și pe Boca, iar baronul cade la mijloc în această poveste care, în cele din urmă, a ieșit urât.

  Îmi amintesc și acum cum arătau Hagi și Gică Popescu la tribuna a II-a de pe Arena Națională la meciul de la Campionatul European dintre Austria și Macedonia de Nord. Două personalități uriașe ale fotbalului românesc au fost trimise la tribuna a II-a în timp ce vremelnicii angajați ai Federației se îmbuibau la tribuna VIP din protocolul oferit de cei de la UEFA. Extrem de populari, Hagi și Popescu au dres busuiocul spunând că se bucură că au privit acel meci dintre fani, dar a fost o situație stânjenitoare atât pentru ei cât și pentru noi cei care i-am idolatrizat vreme de mai bine de un deceniu.

  Așa și cu baronul Francisc Neuman. Poveștile spumoase sunt una, realitatea este cu totul alta. Cum bine scria colegul meu Lajos Notaros azi dimineață, „Domnul Piroș încă își aduce aminte perfect unde stătea baronul de obicei și de regulă la meciurile echipei UTA. Toamna, acoperit pe picioare cu o pătură, la tribuna I, fostul sector C, numită ”tribuna domnească”, nu de alta dar atunci doar pe acolo erau scaune. Vizavi, la tribuna a II-a se stătea în picioare”.

  Iar Francisc Neuman este sinonim cu termenul „domn”, pentru că de la baron încoace, Aradul nu a mai avut vreun domn mai mare decât el. Atunci întreb: cum să-l umilim și să-l lăsăm la tribuna a II-a, fie ea și cu scaune? Iar argumentul că se vede mai bine la televiziuni cade și el din start, pentru că nimeni nu-l va distinge acolo atunci când arena este plină, decât eventual cu un prim plan pe statuie.

  În toată această poveste îmi pare rău de Lucian Țidorescu. „Luță” a avut o idee minunată, dar atunci când politicul își bagă nasul unde nu se pricepe și a arătat că nu se pricepe deloc, iese ce am văzut. Chiar Lucian îmi scria, sigur pe el, că acele locuri nu aparțin abonaților. A vorbit el în iulie cu cei de la club și așa e. Doar că realitatea din teren este alta, acele locuri chiar aparțin abonaților, iar ceea ce ați vorbit în iulie, nu mai e valabil și în octombrie, pentru că din iulie și până acum s-au vândut peste 3.000 de abonamente.

  Nici faptul că cele două locuri aparțin abonaților nu ar fi o mare tragedie sau vreo problemă în sine. Problema, mică sau mare, cum e ea, putea fi evitată printr-o simplă consultare a celor din club, printr-o simplă întrebare de genul: „Acele locuri aparțin cuiva?” Dar ea nu a fost pusă, așa cum clubul nu a fost consultat nici când s-a construit stadionul, iar după darea lui în folosință au apărut zeci de probleme, tocmai pentru că personaje ca Falcă, Bibarț și alții ca ei au crezut că sunt pricepuți la toate…

  În ceea ce-i privește pe Bibi și Boca, ambii și-au dat cu stângul în dreptul și au mai demonstrat o dată tuturor arădenilor că nu au nimic în comun cu sportul, ceea ce nu e neapărat ceva de criticat, și nu au nici cu spiritul UTA. De criticat este, însă, faptul că fac pe deștepții acolo unde ar trebui să tacă.

  Dar așa-i când o funcție vremelnică te face să te crezi Dumnezeu…

  Iar pentru că tocmai ei ne-au dat exemplul baronului Neuman despre care spuneau că îi plăcea să stea printre oameni și de aceea l-au plasat la tribuna a II-a, îi sfătuim chiar pe ei, cei care ne dau sfaturi, din când în când să mai coboare și printre noi. Sau măcar să-i întrebe pe oameni atunci când situația din teren îi depășește.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Excelent, Luciane, ai rezumat perfect!

   In rest as vrea sa stie si pseudo-artistul Luțã ca n-a pus monopol pe imaginea Baronului Neuman despre care stie doar niste chestiuni generale citite, probabil de pe Wikipedia, cum nici macar ideea amplasarii statuii Baronului nu si-o poate asuma pentru ca in randurile SCU circula de ceva vreme intentia asta de a-i face o statuie Baronului in fata stadionului insa suma necesara e destul de mare si nu o puteam strange asa de pe azi pe maine.
   Nu m-as mira sa fi auzit de pe undeva despre aceasta intentie, sa si-o fi insusit in nume propriu dar sa o puna in practica in cel mai prost mod posibil.
   Nu sunt prietenul lui, chiar daca as fi, n-am nicio o obligatie sa il alint pe unul care s-a visat artist la 45 de ani dar care in breasla asta a artistilor nu exista. Nu accept arogantele lui si nici ale gastii din jurul sau, cum nu accept ca un infatuat marunt de provincie sa se foloseasca abuziv de parghiile si relatiile personale pe care le are la Primarie pentru a-si insusi o astfel de responsabilitate in numele unei comunitati din care nu face parte si cu care nu are nimic in comun.

   Subiectul acesta trebuia tratat cu maxima competenta si raspundere pentru ca Francisc Neuman n-a fost un oarecare de a carui nume sa dispui dupa bunul plac, Francisc Neuman, cu a sa familie, ne-au ridicat Aradul de la un targ insignifiant de provincie la un mare centru economic. Mai mult de atat, lasandu-ne UTA mostenire, a dat suflet si culoare Aradului pentru toate generatiile viitoare.

   Toate astea, pentru mine si nu numai, ca aradean, ca utist, sunt lucruri sfinte pe care nu ai voie sa le intinezi.

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.