duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  AŞA DA, DAR NU. Intersecţie cu probleme, tratată cu indicator cu semnale luminoase!

  de Adriana Barbu | 21 iulie 2023, 8:08 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  Ştiţi bancul acela cu AŞA DA, DAR NU? Cam aici am încadra noi opera Primăriei Arad sau mai degrabă rezolvarea aleasă de instituţie în cazul unei intersecţii problematice, care a produs tragedii. Am vrea însă să ne înşelăm, să ne cerem scuze în viitor pentru concluzia trasă acum și sperăm că soluţia aleasă își va dovedi utilitatea.

  Despre ce vorbim, în fapt? Despre intersecţia străzilor Eminescu cu Ştefan Cicio-Pop, o intersecţie în care cel puţin o dată pe săptămână, din cauza vitezei, a nerespectării priorităţii sau a necunoaşterii semnelor de circulaţie, au loc accidente. Cele mai multe sunt soldate doar cu pagube materiale, pentru cei implicaţi în accident, dar şi pentru cei care îşi au parcate maşinile în imediata vecinătate a intersecţiei, pe locurile de parcare marcate şi taxate de Primăria Arad. În unele cazuri, din păcate, accidentele se soldează cu victime, iar uneori aici au fost consemnate accidente mortale, au fost înregistrate decese fie ale celor aflaţi în maşini, fie ale pietonilor sau bicicliștilor pe care accidentul cu pricina i-a surprins la faţa locului.
  Primăria Arad a fost informată chiar de către cetăţeni despre faptul că această intersecţie este periculoasă şi că tragediile s-ar putea petrece la orice oră aici, deşi Municipalitatea ar fi trebuit informată (şi poate a fost) de către Poliţia Arad sau ar fi trebuit să se autosesizeze, aşa cum o face în cazurile în care simte că imaginea instituţiei sau a edilului e terfelită, afectată, pusă în primejdie. Dar intersecţia cu pricina, dramele petrecute aici, nu au avut un astfel de impact asupra Primăria Arad și nu au stricat imaginea edilului. Așa că mobilizarea s-a lăsat așteptată.

  AȘA DA, sau așa nu, la intersecție

  La peste un an de la momentul când o asociaţie de locatari a atras atenţia, pentru ultima dată, asupra pericolului pe care această intersecţie îl reprezintă pentru cei aflaţi în trafic, Primăria Arad a montat aici un indicator „Trecere de pietoni” cu semnale luminoase!
  Asociaţia cerea, la vremea la care a depus petiţie atât la Primărie, cât şi la Comisia de Sistematizare a Circulaţiei, montarea în zonă a unui semafor, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare aici.

  Asociaţia a luat în calcul desigur şi montarea unei lămpi cu lumină galbenă intermitentă în caz că semaforizarea s-ar dovedi prea scumpă pentru autorităţi: „Propunerea noastră este: *transformarea intersecţiei într-o intersecţie dirijată cu semnal de semafor sau montarea unei avertizări cu lampă cu lumină galbenă intermitentă pentru conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumul cu prioritate. În această situaţie, conducătorii autovehiculelor sunt rugaţi să reducă viteza, chiar dacă în zonă sunt sau nu sunt pietoni care intenţionează să traverseze partea carosabilă a străzilor. De asemenea, se va diminua substanţial zgomotul produs de autovehiculele care circulă în această intersecţie”.
  O intersecţie semaforizată s-a dovedit, a fi, fie prea scumpă pentru Primăria Arad, fie soluția nu a fost cea agreată de Comisia de Sistematizare a Circulației.

  Aşa că intersecţia s-a ales cu un indicator, montat la finele săptămânii trecute.

  ASA DA DAR NU indicator Eminescu 1

  (Rezolvarea aleasă de Primăria Arad pentru intersecţia străzilor Eminescu cu Ştefan Cicio-Pop)

  Rămâne de văzut care va fi efectul acestei investiţii, câţi bani a dat Primăria Arad pe indicatorul cu pricina, câte astfel de indicatoare se vor mai monta în Arad la alte intresecţii periculoase şi cine e firma care le-a livrat, în condiţiile în care prin judeţ, în ultima vreme, indicatoarele de acest gen au apărut ca ciupercile. Vom reveni cu răspunsuri la aceste întrebări imediat ce le vom afla.

  Intersecția semaforizată de pe Iuliu Maniu

  Nu mai punctăm decât faptul că una dintre cele mai periculoase intersecţii din Arad, care şi-a trecut şi ea în cont câteva decese, a fost între timp semaforizată (vorbim de intersecţia de pe Iuliu Maniu) şi de atunci niciun accident mortal nu a mai fost înregistrat acolo.
  Ultimul accident mortal de care ne amintim înregistrat la intersecţia străzilor Eminescu cu Cicio-Pop a fost cel din 19 februarie 2022, iar ultima tamponare cu urmări serioase, consemnată de presa locală, a fost cea din 7 martie 2023.

  Ciștește și:
  S-a oprit la intrarea în frizeria GIU. Încă o tamponare gravă pe strada Eminescu colț cu Cicio Pop

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În curând nu va mai fi nevoie de semafor! Făcând din Piața Catedralei Nimicul Catedralei, închizând circulația pe fostele străzi comerciale ale Aradului (Mețianu și Cicio Pop), la ce să mai fie circulație în punctul amintit? Cel mult pentru spațiile comerciale goale. Apropo, într-o zi am văzut un automobil parcat aiurea în acel loc. Trecând pe acolo un polițist, i-am sesizat pericolul. Mi-a răspuns că nu-i treaba lui și să mă adresez la cei de la circulație.
   Dacă nu se poate, nu se poate. Nu există nici un comentariu duplicat!

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Comisia de Sistematizare a Circulației e un coctail din rahat cu apă rece. Ea a considerat oportun să demareze urgent lucrări de introducere a semafoarelor la fiecare intersecție de pe Str. Ogorului ( spre Zădăreni ), dar în intersecții cu adevărat problematice cum ar fi cea de la Sp. Municipal sau în cea de față, se face că plouă. De fapt, asta e normalitatea în satul ăsta…

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Poate dacă edili interesați de sifonarea unor bani publici ar putea, ar construi in intersecție un sens giratoriu!
   Totuși, daca s-ar respecta legea prin care inainte de trecerea de pietoni parcarea este interzisă pe o distanță de 25m, ar fi evitate și accidentele.
   Și mai e o chestiune prevazuta in lege(cel putin era acum 25 de ani), daca ai verde sau prioritate iar avansarea ta risca să blocheze intersecția, trebuie să te oprești.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Consider că Aradul ar trebui să sufere o transformare radicală.Bd.Revolutiei între Teatru și fostul cinema Dacia să devină zonă pietonală,mai puțin circulația tramvaielor.Cu siguranță se vor găsi soluții pentru circulația vehiculelor.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.