joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Artiști români și japonezi, la expoziția de gravură „Bird’s Eye View”

  de Tomck@t | 18 septembrie 2020, 12:30 PM | Cultură

  0

  Complexul Muzeal Arad și Asociația Producătorilor de Artă vă invită pe data de 24 septembrie (ora 19:00) în curtea Muzeului de Artă, la vernisajul expoziției de gravură „Bird’s Eye View”, la care participă cu lucrări 23 artiști români și 24 artiști japonezi. Curatori: Adrian Sandu ș Ioan Paul Colta.

  Expoziția intitulată „Bird’s Eye View” își propune să ofere o imagine panoramică / o radiografie asupra gravurii contemporane, din România pe de o parte și din Japonia pe de altă parte.

  Conceptul expozițional invită publicul să ia contact, prin intermediul lucrărilor de gravură prezentate, cu două mari școli / tradiții culturale – cea occidentală și cea extrem orientală. Modul de dispunere al gravurilor, provenite din cele două arealuri culturale, le poziționează pe acestea într-o opoziție dialectică, într-o confruntare în care fiecare încearcă parcă să seducă privitorul.

  Gravura – sau hanga, în limba japoneză – este un gen al artelor vizuale cu o lungă tradiție, atât în spațiul european cât și în cel al Orientului Îndepărtat, de la primele experimente de gravură în metal ale artiștilor germani din secolul al XV-lea la renumita xilogravură japoneză Ukiyo-e din perioada Edo (1603-1868). Gravura de astăzi – conectată la cele mai noi trend-uri ale artei contemporane – trădează adesea, această îndelungată istorie, atât din punct de vedere tehnic cât și artistic.

  Cea mai însemnată parte a lucrărilor, prezente pe simezele Muzeului de Artă din Arad, provin din colecția artistului vizual Ovidiu Petca (Cluj-Napoca). Restul, fac parte din colecția Complexului Muzeal Arad sau din colecția privată a curatorilor, Adrian Sandu și Ioan Paul Colta. Totodată, în expoziție pot fi regăsite un număr de lucrări ale unor artiști invitați să ia parte la acest proiect.
  În cadrul expoziției sunt prezenți 47 de artiști contemporani, 23 din România și 24 din Japonia.

  Expoziția „Bird’s Eye View” cuprinde 54 de lucrări, realizate în mai multe tehnici de gravură, de la acvaforte și mezzotinta la ac rece, xilogravură, serigrafie sau CGD.

  Artiști participanți:

  Din România: Felix Aftene, Mircea Bochiș, Cristian Buzneanu, Constantin Catargiu, Andrei Ciubotaru, Ciprian Ciuclea, Suzana Fântânariu, Corina Hrițcu, Adriana Lucaciu, Maria Nichita, Rada Niță, Nora Novac, Ovidiu Petca, Dan Pintea, Botond Részegh, Adrian Sandu, Diana Serghiuță, Ferenc Siklódy, Margareta Simo, Cristina Șandor, Epaminonda Tiotiu, Dan Zbârcea, Mihai Zgondoiu.

  Din Japonia: Haruko Chō, Iku Dekune, Yasuko Enjōji, Toshihisa Fudezuka, Yoshisuke Funasaka, Katsunori Hamanishi, Mishio Hidemaru, Chiemi Itoi, Kei Itoi, Dai Kobayashi, Taichi Kodama, Kohsei, Masaaki Ohya, Yasuhiro Oki, Kouhou Ōuchi, Kazuo Sakohata, Tomiyuki Sakuta, Hiroaki Sano, Yasuko Sawaoka, Mitsuaki Sora, Michiko Tamura, Keisuke Yamamoto, Ayako Yoshii, Toshio Yoshizumi.

  Acest proiect expozițional este finanțat de către Consiliul Județean Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.