Un artist cu Alzheimer a pictat autoportrete până nu și-a mai amintit propriul chip…

  de Special Arad | 10 august 2014, 11:49 AM | Foto

  0
  alzheimers-disease-self-portrait-paintings-william-utermohlen-coverimage

  În 1995, artistul de origine britanică William Utermohlen a fost diagnosticat cu Alzheimer. Acesta este un diagnostic delicat pentru oricine, dar înainte de moartea sa în 2007, Utermohlen a creat o sfâșietoare serie de autoportrete pe o perioadă de 5 ani, prin care a documentat decadența gradată a minții sale provocată de această boală.
  Văduva sa, Patricia, a explicat într-un eseu exact de ce aceste imagini sunt încărcate cu atâta putere: „În aceste picturi vedem cu o intensitate ce ne rupe sufletul efortul lui William de a explica starea sa alterată, temerile și tristețea lui.” Este greu de spus dacă schimbările survenite în portretele sale s-au produs datorită pierderi iscusinței sale artistice sau datorită schimbărilor psihicului său, dar, în oricare dintre aceste instanțe, ele documentează tumultul emoțional al unui artist care asistă la pierderea treptată a minții sale.

  1967

  1996

  1996

  1997

  1997

  1998

  1999

  2000

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.